Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Hárman maradtak versenyben

Szavazategyenlőség miatt megismételt polgármester-választást tartanak vasárnap Mosonszentmiklóson.
Az októberi önkormányzati referendumon öt polgármesterjelölt volt Mosonszentmiklóson: a két legtöbb voksot kapott jelölt azonban egyforma szavazatot kapott, amiatt hétvégén újra választanak a településen. Bedő Csaba (független) és Samodai Imre (Fidesz–Kereszténydemokrata Néppárt) 258–258 szavazatot kapott (mindkettő 24,45 százalék). Frank József (független) 232 szavazatot (21,99 százalék), Simon Beatrix (független) 181-et (17,16 százalék), Bertalan Tihamér (független) 126 voksot (11,94 százalék) szerzett.

Most a két korábbi polgármesterjelölt már nem vállalta a megmérettetést. Bertalan Tihamér és Simon Beatrix – az első kör utolsó két helyezettje – nem indult. Új jelölt nincs (pedig erre elvileg volt lehetőség), így hárman maradtak versenyben: Bedő Csaba, Samodai Imre és Frank József.

Kampány, becsület, lakossági fórum

Bedő Csaba negyvenhárom évesen már a harmadik ciklusban önkormányzati képviselő Mosonszentmiklóson. Nem titkolja: bízik a vasárnapi győzelemben. „Az elmúlt egy hónapban erősödött a kampányom. Remélem, hogy nem párthovatartozás alapján voksolnak majd az emberek. Ha vasárnap én kapom a legtöbb szavazatot, a törvények értelmében fizetés nélküli szabadságra megyek, s főállású polgármesterként dolgozhatom."

Frank József polgármesterjelölt az esélyekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: visszafogottan optimista.

– A becsület és a tisztesség úgy kívánja, hogy a választóimat ne hagyjam cserben: ezért indultam el jelöltként másodszor is. Vállalkozóként jelenleg számítógépes programokat írok: ha polgármester leszek, akkor terveim szerint ez a munkám hétvégére maradhat – mondta.
Samodai Imre úgy fogalmazott: ha nem bízna a győzelemben, el sem indult volna. Szórólapokat terjeszt segítőivel, „járja a települést", s pénteken este hat órától a helyi művelődési házban Áder János országgyűlési képviselővel tart lakossági fórumot. Samodai a „visszalépők" támogatóitól is szavazatokat remél. A tanárként dolgozó férfi úgy véli: megválasztása esetén – félévzárás lévén – könnyebb lehet a munkahelyváltás.

„ Nem pakoltam ki az irodából"

Varga László négy éve polgármester: a ciklus leteltével úgy készült, hogy már októberben átadja a helyét utódjának. A sors azonban másképp akarta: bő három hónapig még ő maradt a településvezető.
– Az ismerőseimnek viccesen azt mondtam: nem is indultam, mégis nyertem októberben, ezt csinálják utánam. Ötvenkilenc éves vagyok, nyugdíjba vonulhatok. Az októberi választás hetében egyébként ki sem pakoltam az irodámból, mondván, bármi történhet: be is jött. Még most sem pakoltam ki, elméleti esély most is maradt egy újabb döntetlenre. Ha nem így lesz, akkor is nyugodt szívvel vonulok nyugdíjba: az önkormányzatnak nincs adóssága, elindítottunk fejlesztéseket, hamarosan munkahelyteremtő ipari üzem kezdi meg működését. A testület tagjaként azonban szeretném segíteni a további munkát – mondta.

Már nem indulnak

Bertalan Tihamér októberben még polgármesterjelölt volt, most azonban másképp döntött. Elmondta: az akkori eredmény miatt nem jelölteti magát. Szerinte támogatói közül kevesen mentek el szavazni, s nem kampányolt megfelelően. „Tiszteletben tartom az akkori döntést, s szavazóimat arra buzdítom, hogy Samodai Imrére szavazzanak" – mondta. Simon Beatrix szintén nem jelöltette magát az „ismétlésen": tegnap őt azonban nem tudtuk utolérni, hogy ennek okairól kérdezzük.

Voksolás három helyen

Bogyoszló vasárnap héttagú képviselő-testületet választ, mivel jelölt hiányában októberben elmaradt az önkormányzati választás. Rábapordányban kevesebb képviselőt választottak az önkormányzati választáson, ezért egy önkormányzati képviselő bekerülése lesz a tét. Rábaszentandráson jelölt hiányában maradt el az önkormányzati választás: most az ötfős képviselő-testület tagjairól szavaznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi portál pályázatokkal

A nyugat-dunántúli régió kistérségi portálján az adatbázisok, a hasznos információk és a civil… Tovább olvasom