Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Hárman kértek szúnyogirtást

Idén ötmillió forintos támogatást kapott a harminc szigetközi település a szúnyoggyérítésre, ennek az összegnek azonban csak alig negyedét használták fel. Mosonmagyaróvár mellett ugyanis csak Vámos-
szabadi és Győrladamér igényelt permetezést.

Míg a korábbi években több alkalommal is gyérítették a vérszívókat a nyár folyamán, idén alig láthattuk a permetezést végző sárga légi járművet. Mosonmagyaróvár mellett ugyanis csak Vámosszabadi és Győrladamér tartott igényt a támogatott szúnyogirtásra. A hatezer-ötszáz hektáros területen 1860 hektáron permeteztek.

A szigetközi települések tavaly 6 millió forint támogatást kaptak a Magyar Turizmus Zrt.-től. Ez két gyérítésre volt elég úgy, hogy a költségek hetven százalékát az érintett települések finanszírozták. Idén ötmillió forintos keret állt rendelkezésre a harminc szigetközi településen, melyeknek fele-fele arányban kellett volna hozzájárulniuk a permetezés költségeihez.

Botos Gábor, a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezet-vezetője érdeklődésünkre elmondta: – Az ötmillió forintos támogatásból a gyérítést kérő három település 1,3 millió forintot használt fel, ebből Mosonmagyaróvár 1,1 millió forintot. A Magyar Turizmus Zrt.-t levélben tájékoztatjuk, nem biztos, hogy a megmaradt összeget jövő évre át lehet vinni. Továbbá egy biológiai irtás lehetőségeit is vizsgáljuk, mely a kémiai irtás duplájába kerül. Ehhez szúnyoglárvatérkép készítése szükséges GPS-adatokkal, melyhez szeretnénk felhasználni a le nem hívott támogatást.

Szúnyogszakértő entomológus is vizsgálta a területet, de a települések hozták meg a végleges döntést, hogy igényelnek-e szúnyoggyérítést.
Botos Gábor elmondta azt is: a falvak által a permetezésre befizetett önrészt visszautalják.

Olvasóink írták

  • 1. Madarász 2011. szeptember 02. 09:26
    „Az idén nem is nagyon láttunk szúnyogot Győrben, még is irtották egyik este a semmit...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi becsengetés az Ipartelepen

Ötven évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az ipartelepi iskola, amelynek jubileumi ünnepélyes tanévnyitóját tartották most. Tovább olvasom