Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Harmadolják a pénzügyőröket

A vámügyi szerveknél az érintettekkel már szóban közölték elbocsátásuk tényét, írásban valószínűleg még a héten kapnak erről értesítést. Hegyeshalomban száz dolgozótól válnak meg, s az ebből adódó gondok – például a zavartalan határátkelés biztosítása – leküzdésére különbizottság jött létre.
Januártól megkezdődnek a létszámleépítések a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságánál. Több mint ezer embert bocsátanak el, s a legtöbben pénteken kapják meg az erről szóló hivatalos értesítést. A változás a testület egészét érinti. A VPOP országos parancsnoka hétfőn átszervezéssel foglalkozó különbizottságot, információink szerint egy válságstábot alakított ki a leépítésekből adódó majdani gondok leküzdésére, s hogy segítsenek a munkájukat elvesztő dolgozóikon.

Erre azért volt szükség, mert az európai struktúra kialakítása jövő májustól (a csatlakozást követően) lépne érvénybe, ám már januártól megkezdődnek a tömeges elbocsátások. Jelenleg országosan ötszázan jelentkeztek a testületen belül felajánlott másik munkakörbe.

Rajkán szóban már közölték

A Kisalföld információi szerint Rajkán mintegy 20–30 pénzügyőrrel közölték, hogy a jövőben sem a határ menti községben, sem Győrben nem tudják foglalkoztatni. Pk azonban pályázhatnak még arra, hogy keleti vagy déli határainkon vállaljanak szolgálatot, erre azonban kevesen hajlandók. Hivatalos értesítést még senki sem kapott az elbocsátásáról, sőt, azt sem tudni, a menesztés januártól vagy májustól lépne érvénybe. A nyugdíjba készülő s a listán szereplő dolgozók valószínűleg már december végén elbúcsúznak a testülettől.

Nem indokoltak

A megszűnő mosonmagyaróvári vámhivatalban valószínűleg a héten kapják meg a hivatalos értesítést az elbocsátandó dolgozók, hisz szóban már minden érintettel közölték a tényt. A cég internetes honlapján pályázni lehet a szerven belül meghirdetett munkalehetőségekre, melyek legtöbbje a megyehatáron kívülre esik.

A kiválasztottaknak eddig nem indokolták meg, miért kerültek fel az elbocsátandók listájára, s egyes vélemények szerint a menesztések munkaügyi perek tucatját vonhatják maguk után.

Hegyeshalom: százzal csökken a létszám

Schlág András, a VPOP ezredese szerint Hegyeshalomban az eddigi százhatvan helyett hatvan emberrel kellene megoldani jövő évtől a zavartalan határátléptetést. Januártól májusig azonban a jelenlegi jogszabályi keretek között kell dolgozni, s a főleg Nyugat-Európából hazánkba érkező forgalomnak a harmadára csökkenő létszám mellett is zavartalannak kell majd lennie. Ezt átcsoportosításokkal és „szervezeti lépésekkel" kívánják megoldani.

A munkatársak jelentős része valószínűleg pénteken tudja meg, hogy érintett-e a létszámleépítésben. Hegyeshalomban még konkrétan senkivel sem közölték, hogy januártól már nem a parancsnokság alkalmazottja. Mindössze annyit tudni, hogy jelentősen csökkenni fog a létszám. Volt, akiknek azt ajánlották: ha elbocsátásukra kerülne sor, akkor a Gyulán(!) meghirdetett szabad állásra pályázhatnak.

A parancsnokság nem nyilatkozik

A vám- és pénzügyőrség országos szóvivőjét, Sipos Jenőt is megkerestük az ügyben, ám csak kollégájával tudtunk beszélni. P mindössze annyit közölt: az országos parancsnok jövő hét keddjén tart sajtótájékoztatót az elbocsátásokról, addig nem kívánnak nyilatkozni az ügyről.

Kópháza: állománygyűlésen, Sopron: telefonon

A soproni és a kópházi vámosok többségét is érinti a létszámleépítés. A Kisalföld úgy tudja, a Kópházi Vámhivatalnál állománygyűlésen, a Soproni Vámhivatalnál egyelőre csak telefonon értesítették a vámosokat – kit munka közben, kit odahaza – arról, hogy a „felszabaduló állományhoz" tartoznak.

Akad közöttük olyan, aki egyedül neveli gyermekét. Olyan vámtisztviselőnek is jelezték, hogy néhány hét múlva nem tartanak igényt a munkájára, akinek alig egy év van a nyugdíjkorhatár eléréséig. Arra is volt példa, hogy más szolgálati helyet ajánlottak fel a dolgozóknak, ám az itteni egzisztenciát nem szívesen cserélnék fel az ország keleti határvidékével. A létszámcsökkentés nemcsak az egyenruhásokat, hanem a civileket – takarítókat, gépkocsivezetőket – is érinti. A vámosok mellett a vámügyintézők, a speditőrök munkája is feleslegessé válik ezeken a határokon.

A büntetés-végrehajtási intézet és a határőrség is jelezte a VPOP-nak azt a szándékát, hogy venne át tőlük dolgozókat. Konkrét létszámról egyelőre nem esett szó.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthonok távfűtés nélkül?

Mosonmagyaróvár ipartelepi hét utcájának 252 otthona maradhat fűtés nélkül jövő decemberben. Az… Tovább olvasom