Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Harcsa a Pótól a Szigetközig

A Szigetközben a hálósok mellett megjelentek a szigonyosok, s árulnak már a Póban fogott harcsát is.

Már nem a háló az egyeduralkodó
Nem kell több ezer kilométert utazni, hogy olyan orvhorgászokat találjunk, akik eladásra fogják a harcsát. A Szigetközben is akadnak zavarosban halászók: az éttermek pedig szívesen veszik meg az olcsóbb árut. Hálósok, villanyozók szedik ki a halakat a Dunából, legtöbbször illegálisan. Ezekre a legjobb tanúbizonyság, hogy az utóbbi időben több helyen, Dunakilitin, Arakon, Ásványrárón és Mecséren is orvhalászok buktak le. De lehet a térségben venni a hírekben most sokat emlegetett Pó folyóról származó harcsát is: 1200 forintért árulják kilóját. Egy – a támadásoktól tartva – névtelenül megszólaló, a horgászokat és halászokat jól ismerő férfi a hallopásokról, az értékesítés köreiről beszélt lapunknak.

Kialakultak az éttermi körök

A bányatavakban is megél a harcsa
– A nyolcvanas években a halászoknak kötelezően le kellett adniuk a zsákmányt a halászati szövetkezetnek. Persze ezt könnyű volt kijátszani: ha hetente tíz kiló süllőt fogtak, akkor annak a felét „beszolgáltatták", a másik felét megtartották. A megmaradó halakat aztán eladták a környékbeli éttermeknek: még ők alakították ki ezeket a vendéglős köröket a Fertő tónál, a Szigetközben és Győr környékén. Később aztán a halászok magánvállalkozásba kezdtek, s már nem kellett leadni a pontyokat, harcsákat: mehettek eladásra. A táplisok között is akadnak tisztességtelenek: kiváltják az engedélyt, ám a táplizást csak elterelésnek használják. Pk 100–150 méter hálót is letesznek a vízre, így fogják ki a nagyobb halakat. Korábban ők a táplis engedéllyel és őstermelői igazolvánnyal félmillió forintig adómentesen a piacon is eladhatták a pontyokat, csukákat. Emellett persze a vendéglők egy része sem utasítja el az olcsóbb halszerzési lehetőséget – állítja informátorunk, aki több települést és éttermet is megnevezett, ahol szívesen főznek halászlevet „bizonytalan eredetű" halból.

Eladó harcsa a Pó folyóról

Ki tudja, az étteremben mit eszünk?
– Vannak különböző halászatra specializálódott csoportok. A halászoknak a háló felszedésében segítő emberek sem pénzt kapnak munkájukért, hanem halat: ezt aztán eladják. A győri Holt-Dunán a Révfalu alatti részt például rendszeresen rabolják.
De ami a legdurvább: a tengeren edződő felsőbb réteg, ha nincs kedve több száz kilométert utazni, felveszi a búvárruháját, s a környékbeli kavicsbányákba megy. Ott – Hegyeshalomban, Csorna mellett, Győr környékén – szigonnyal szedik ki a harcsákat: igaz, nincs sok ilyen búvár.
Sajnos, még mindig akadnak olyanok is, akik villanyoznak a Dunán: ők szintén eladásra termelnek. A Szigetközben azonban egyre kevesebb a nemes hal, ezért a Balatonra is sokan lejárnak halászni: hálókkal fogják ki a süllőket, melyek kilóját megpucolva 1500 forintért is el tudják adni megyénkben. Igaz, ma már kell egy ember, aki beajánlja a vendéglősnek az ismerősét, akitől érdemes halat venni. Úgy tudom, az egyik szigetközi faluban most is van egy ember, aki a Pó folyóról származó egymázsányi harcsahúst árulja – 1200 forintért adja kilóját. Mivel csak egyben lehet megvenni, már két hónapja a „nyakán van" a hal.

Ausztriába a borsó között

– A Szigetközben villanyozógépeket is gyártanak, s százezreket „kaszálnak" a megrendelőktől. Mosonmagyaróváron olyan speciális olasz „könnyű parás" halászhálót lehet vásárolni, melynek felső része tizenöt centiméterre is lesüllyed a vízben. Nem mellékesen: 1500 forintba kerül métere. Jó néhány embernek azonban így is megéri. A fehér hal kilója – többek közt a márnáé, dévéré – 350 forintot ér a feketepiacon, ám a harcsáért 800–1000, a süllőért 1200–1500-at is megadnak. Egy (orv)halász korábban Ausztriába is exportált. A sógoréktól jött a hűtőkocsi, s a zöldségfélék, borsó közé elrejtve vitték át a határon – súlyos eurókért – a Dunából elrabolt pontyokat és harcsákat. Az orvhalászatból élők átlagban hetente egy mázsa halat szednek ki a mellékágakból. Áradások esetén ez tíz mázsa is lehet, télen kevesebb hal akad a hálóba – mondta el lapunknak a névtelenül megszólaló, a horgászokat és halászokat jól ismerő férfi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakásotthon létesült tizenkét gyereknek

Átadták a huszonhatmillió forintból kialakított, augusztus 1-jétől már működő lakásotthont… Tovább olvasom