Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Harcias hangulat a Béke utcában

Kimlén a lakók tiltakozása és a községházára eljuttatott beadványok ellenére az újraaszfaltozott – s így keskenyebbé vált – utcájuk mindkét oldalára vízelvezető árkot ásnak. A Béke utca lakói úgy érzik, őket meg sem hallgatták az ügyben.
Szeptemberi délelőtt Kimlén. A Béke utca a helyiek panaszától hangos. Jöttünkre vagy egy tucat ember érkezik meg pillanatok alatt. Szószólójuk, Hanaszek István szerint családja és az utcabeliek bosszúból kapnak vízelvezető árkot kerítésük elé.

Keskeny lett az úttest

– A községben több utat felújítanak a napokban – kezdte a férfi. – Erről korábban csak a falutévéből hallottunk. A polgármesterünk először kijelentette, hogy a Béke utcának csak az egyik oldalán lesz vízelvezető árok, s a megtakarított pénzből újabb részekre is futhatja majd a büdzséből. Mi ezzel teljesen egyetértettünk. A gondok azonban ezután következtek.

Kiderült, hogy az újraaszfaltozás nyomán csak négy méter széles lesz az utcánk, amelyen nagyon nehéz gépkocsival megfordulni. Amikor rákérdeztünk, hogy mi ennek az oka, azt a választ kaptuk: az aszfaltozógép csak ekkora sávban képes dolgozni. Érdekes módon aztán a szomszéd utcában öt méter széles lett az úttest. A Béke utcában úgy dolgoztak a gépek, hogy az aszfaltcsík a házakkal szemben lévő beépítetlen terület felé lejt. Az eredeti tervek szerint csak ezen az oldalon lett volna vízelvezető árok.

Anyagi felelősséget is vállaltak volna

– Mindenféle előzetes írásbeli értesítés és megkérdezésünk nélkül az egyik nap polgármesterünk bejelentette: a kapubejáró felőli részre, a legtöbb helyen gondozott területre is árkot ásnak a kivitelezők. Ezen felháborodva tiltakozó felhívást fogalmaztunk meg, melyen ötven utcabeli aláírása szerepel. Az árokásásnak ezen az oldalon semmi értelme, s ezt egy szakember is megerősítette.

A polgármester azzal védekezett, hogy a téli felfagyások eme árok nélkül tönkretehetik az utat. Az utcabeliek – köztük én is – hivatalosan is vállalták: az esetleges károkat megtérítik, csak ne ássák fel mindkét oldalt. Úgy véljük: bosszúról van szó, mivel fel mertük emelni a hangunkat. De ami a legjobban fáj: hiába kértük a községházát, nem a Béke utcában lakók érdekeit tartották szem előtt – mondta Hanaszek István.

„ Máshol megköszönték"

Balsay Zsuzsanna, Kimle polgármestere másképp látja a helyzetet. Mint mondja, már rendkívüli testületi ülésen is tárgyaltak az ügyről.
– Idén három utcát újítunk fel településünkön, összesen 20 millió forintból. A Béke utcára eddig 9,2 milliót fordítottunk. Már „delegációk" jártak a hivatalban nálam a vízelvezető árok miatt. Van, aki akarta, van, aki nem a ház felőli oldal kiásását. Ez azonban nem kívánságműsor: ebben a helyzetben úgy döntöttünk, egységesen mindenhol elvégezzük a munkálatokat.

A járda és az úttest között ugyanis elég nagy a távolság, és a lezúduló esővíz alámoshatja az aszfaltcsíkot. Igaz, hogy a helyiek anyagi felelősséget akartak vállalni, ám attól féltünk: ha valóban kár keletkezik, mindenki a másikra mutogat majd. A Béke utca panaszos felében elég sok a mezőgazdasági gépekkel dolgozó ember, akik sok kárt okoztak ennek az útnak. A jövőben ezt nem tudják majd megtenni, egyszer rendet kell tenni, s ezt a lépést valakinek vállalnia kellett. Ami a legfontosabb: a másik két felújítandó utcából még senki sem panaszkodott az árkok miatt, sőt, megköszönték a felújítást – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldást jelent-e a natúrpark?

Háromnapos Európai Zöldöv Konferenciát rendeztek a napokban Sarródon, melynek sopronpusztai… Tovább olvasom