Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Hányan laknak a városban?

Megpróbálja feltérképezni az önkormányzat, hányan laknak Mosonmagyaróváron. A tömegével érkező vendégmunkások miatt ugyanis csak becslések vannak az itt élők számáról. Megoldásokat is keresnek a bevándorlók okozta problémákra.
A 30 ezres lakossághoz képest a becslések szerint közel harmadával nőtt Mosonmagyaróvár lélekszáma néhány év alatt az ide érkező vendégmunkások révén. Ám ez a szám csak becslés. A valós adatokat senki sem tudja.

A betelepülők ezreivel járó problémákkal már többször foglalkoztunk lapunkban. A vendégmunkások áradata és a sorra nyíló legális és illegális munkásszállók számos kihívás elé állítják a hivatalokat, hatóságokat, intézményeket és a várost. Az önkormányzat most megpróbálja feltérképezni, valójában hányan élnek a városban.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén Szabó Miklós (MPKE) képviselő előterjesztésére határozott arról, hogy feltérképezik a bevándorlással kapcsolatos problémákat és megoldási javaslatokat dolgoznak ki erre. A képviselő sürgősségi indítványában felvázolta, hogy a város gazdasági élete nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben.

A Mowinpark megnyitásával új cégek települtek Mosonmagyaróvárra és az itt működők is bővítették tevékenységüket. Mindez megnövekedett munkaerőigénnyel jár. Ezt csak az ország más területeiről ide települőkkel tudják megoldani. Számuk jelenleg nem ismert, a képviselő szerint néhány ezerre tehető. Egy részük viszonylag kulturált körülmények között, legális munkásszállókon él. Más részük viszont embertelen életkörülményeket is vállalva illegális szálláshelyeken lakik.

A megnövekedett munkaerőigényt csak az ország más területeiről idetelepülőkkel tudják megoldani a cégek. Azt azonban senki sem tudja, hányan jöttek már Mosonmagyaróvárra.
A megnövekedett munkaerőigényt csak az ország más területeiről idetelepülőkkel tudják megoldani a cégek. Azt azonban senki sem tudja, hányan jöttek már Mosonmagyaróvárra.

A legalább tíz százalékkal megnövekedett lakosságszám, a más kultúrából érkezett emberek nagy terhet jelentenek a város egészségügyi ellátórendszerére, közbiztonságára, nyugalmára. A támogatott szolgáltatásokat az érintettek Mosonmagyaróváron veszik igénybe, azonban adózási kötelezettségüknek vélhetően nem itt tesznek eleget. A képviselő szerint ezért adózási szempontból is érdemes megvizsgálni a munkavállalással kapcsolatos körülményeket. Szabó Miklós hangsúlyozta: a helyzet kezelésére, a lehetséges megoldások kidolgozására egy komplex problémafeltáró térkép készítésére van szükség.

A képviselő javaslatára ennek elkészítéséről döntött a testület. A jegyző vezetésével a polgármesteri hivatal apparátusának lesz a feladata a problémák feltárása, helyzetjelentés készítése. A munkába bevonják az érintett területek ismerőit és az illetékes hatóságokat is. A vizsgálatok kiterjednek a népesség-nyilvántartásra, az egészségügyre, adózásra, illetve a rendvédelemre, közbiztonságra. A munkacsoportnak október végéig kell elvégeznie ezt a feladatot.

A statisztika mást mutat


Miközben köztudottan évről évre folyamatosan nő a városban élők száma, addig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számai ennek éppen ellenkezőjét mutatják.

A KSH adatai alapján a város lakónépessége 2012 végén 33.059, 2013 végén 33.656, az elmúlt év végén pedig 32.723 volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvatosságra intenek szórólapon

A Kisalföld segítségével készült el az az egyedi kiadvány, amivel a rendőrség a kerékpáros- és gyalogosbaleseteket próbálja megelőzni. Tovább olvasom