Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Hanságligetről egy hónap múlva

Jánossomorja korábban elmulasztotta a népszavazás kiírását a hanságligetiek népi kezdeményezése ügyében. 

A ligetiek bírósághoz fordultak igazukért.  A hiányosságot a város pótolja.  Korábban már beszámoltunk arról, hogy a hanságligeti lakosok egy része aláírásgyűjtésbe kezdett a településrész Bősárkányhoz való átcsatolása érdekében. 

Jánossomorja képviselő-testülete viszont úgy határozott, hogy továbbra is a város szerves részének tekinti Hanságligetet, és a külterületi lakott településrész elcsatolásáról nem kívánnak tárgyalni Bősárkánnyal.  Egy dolgot azonban nem vettek figyelembe a városatyák, hogy a népi kezdeményezés ügyében ki kellett volna írni a népszavazást. 

A ligetiek bírósághoz fordultak igazukért.  Az önkormányzat jogi képviselője, dr.  Horváth Antal a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén elmondta: az önkormányzat jogosan döntött úgy, hogy nem járulnak hozzá a település elcsatolásához. 

A határozat előtt azonban – a törvény értelmében – népszavazást kellett volna kiírni a témában, hiszen a választási eljárásról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy milyen esetekben lehet megtagadni a népszavazást.  Jánossomorja csak akkor vethette volna el ennek kiírását, ha a kérdés nem tartozik a képviselő-testület hatáskörébe, vagy ha ugyanabban a tárgyban egy éven belül népszavazást tartottak, illetőleg az aláírásgyűjtő ív nem felel meg a jogszabályoknak. 

Ezek azonban nem álltak fenn, ezért ki kellett volna írni a népszavazást.  Ha a voksoláson a ligetiek többsége az átcsatolás mellett dönt, akkor a képviselő-testületnek újra tárgyalnia kell az ügyet.  A városatyák ennek ellenére is dönthetnek úgy, hogy nem támogatják Hanságliget átadását.  Ha viszont a referendum érvénytelen lesz, azaz a hanságligetiek többsége mégsem támogatja elcsatolásukat, akkor nem kell újra állást foglalni az ügyben.  Legkorábban 35 nap múlva kerülhet sor a népszavazásra.  Ennek kapcsán több képviselő kifejezésre juttatta, hogy ez jelentős többletkiadással jár, a pénzt hasznosabb dologra is lehetne fordítani. 

A hanságligetiek képviselői úgy nyilatkoztak, hogy nem kívánják visszavonni a keresetet, továbbra is az a céljuk, hogy Bősárkányhoz csatlakozzanak.  A testület végül egyhangúlag úgy döntött, hogy jogkövető magatartást tanúsítanak, és a következő ülésen kitűzik a népszavazás időpontját. A parlagfű visszaszorítására is rendelet született.  Így lehetőség nyílik arra, hogy szabálysértési eljárás induljon a mentesítést nem végző ingatlantulajdonosokkal szemben, illetve azok költségére végeztessék el a mentesítést.  Rendeletben szabályozták az intézményi térítési díjakat is. 

Ezek átlagosan 8 százalékkal emelkednek.  A köztisztviselők idei teljesítménykövetelményeinek alapját képező önkormányzati célok között szerepel – többek között – az önkormányzat pénzügyi egyensúlyának fenntartása, a gazdálkodás szabályszerűsége, a pályázati pénzek hatékony felhasználása, a polgárbarát ügyintézés, az uniós jogharmonizáció végrehajtása, az ügyintézési határidők csökkentése, valamint az útfelújítások végrehajtása.  (A testület további döntéseire visszatérünk. )

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyermekek mutatói jobbak az átlagnál

Az országos átlagnál is rosszabbak voltak az elmúlt években Mosonmagyaróvár halálozási mutatói. A szomorú statisztika hátterében a szív-érrendszeri és daganatos betegségek nagy száma áll. E két betegségcsoportban a megbetegedés gyakorisága is meghaladja a megyei átlagot a városban. Tovább olvasom