Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Hamisítás miatt mondott le

Boráros Józsefet, a szlovákiai Doborgaz polgármesterét közokirat-hamisítás miatt tízezer korona pénzbírsággal sújtotta a bíróság. A határszéli község első embere nyilvános lakossági gyűlésen mondott le tisztségéről, és átadta a széket addigi helyettesének.

Kisebbfajta botránytól hangos a szlovákiai Doborgaz (Dobrohost) községe. A településért dolgozó polgármester tulajdonilap-hamisításba keveredett, emiatt távozni kényszerült posztjáról. Legalábbis ilyen döntés született a községi képviselő-testület április 30-i, rendkívüli ülésén. Boráros József azóta távozott a település éléről.

A fiatal, ambiciózus polgármester 2002-ben került a település élére, s a magyarok lakta községben nagy terveket dédelgetett. Szeretett volna pályázni egy híd felépítésére a település és Dunakiliti között, az uniós forrásokat kihasználva. Ez egyelőre elmaradt, ugyanis még a helyi képviselő-testület sem támogatta egységesen ebben a tervében.

Úgy érezte, részesedniük kell

A község szűkre szabott büdzséje miatt még az intézmények fenntartása is épphogy megvalósítható, így a Dunától körbezárt Doborgazon nem volt könnyű helyzetben a polgármester. A rendszerváltást követően a termelőszövetkezet egyesült a szomszédos somorjaival. A közeli város szerette volna eladni a megmaradt épületeket, s a polgármester úgy érezte: Doborgaznak is részesednie kell a befolyó összegből.

Nem maradhatott a helyén

Ennek érdekében azonban tiltott megoldáshoz folyamodott: egy bírósági ingatlanbecslő aláírását átmásolta az épületek tulajdoni lapjára. Ez nemrégiben ki is derült, s a polgármesternek bíróság elé kellett állnia. Az ítélőszék – bár akceptálta a település érdekében végzett munkát – jogerősen, közokirat-hamisítás miatt elmarasztalta Boráros Józsefet az ügyben, s tízezer korona (mintegy 65 ezer forint) megfizetésére kötelezte. Az érvényes szlovákiai választási törvények szerint az ítélet miatt le kellett mondani polgármesteri székéről is. Helyét a korábbi alpolgármester, Zsigmond József vette át. A történtek ellenére Boráros József nem csügged: tervei szerint két év múlva ismét indul az önkormányzati választásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályosan dolgozták fel a hulladékot

A Motim Rt. vezérigazgatója politikai támadásnak minősíti Pap János tegnapi, a Motim lerakóját… Tovább olvasom