Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Hamis igazolások a lakások mellé

Mosonmagyaróvár - A gyanú szerint 300 millió forintnyi hitelhez és 50 milliónyi „szocpol" támogatáshoz adott hamis munkáltatói igazolást az a két mosonmagyaróvári vállalkozó, akik így értékesítették az általuk épített lakásokat. A gyanúsítottak ellen egyebek mellett különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás miatt folyik nyomozás.
Az egyik pénzintézet feljelentése nyomán indult nyomozás abban az ügyben, aminek a feltételezett elkövetőit a napokban vette őrizetbe a rendőrség, majd a bíróság elrendelte mindkét gyanúsított előzetes letartóztatását. A gyanú szerint a pénzintézet mosonmagyaróvári fiókjában az elmúlt években összesen közel ötven esetben hamis munkáltatói jövedelemigazolással vettek fel hitelt – illetve igényeltek szociálpolitikai kedvezményt – olyanok, akik valójában nem rendelkeztek hivatalos munkaviszonnyal. Mint később kiderült: jelentős hányaduk állandó jövedelem nélkül a törlesztőrészleteket sem tudja fizetni.

Noha a nyomozás már hosszabb ideje tart, most gyűlt össze annyi bizonyíték, hogy a rendőrség a napokban őrizetbe tudta venni azt a mosonmagyaróvári illetőségű férfit és nőt, akik a gyanú szerint kiállították a hamis igazolásokat – tudtuk meg Saly György őrnagytól. A megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának alosztályvezetője a Kisalföldnek elmondta: a mosonmagyaróvári H. I. és N. K. E. ellen különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával folyik nyomozás. A jelenlegi adatok szerint a két gyanúsított cége egyebek mellett ingatlanforgalmazással, hitelközvetítéssel és teljes körű ügyintézéssel is foglalkozott.

Elsősorban az általuk épített lakásokat értékesítették oly módon, hogy saját cégük nevére állítottak ki hamis munkáltatói igazolást a vevőknek.
Emellett több esetben hamis adásvételi szerződéseket készítettek, illetve valótlanul igazolták a szükséges önrész meglétét a lakásvásárláshoz.

A nyomozás jelen állása szerint 43 embernek összesen 46 esetben intéztek hitelt ilyen formában mintegy 300 millió forint értékben, valamint 50 milliónyi szociálpolitikai kedvezményt igényeltek. A hitelek közt egyaránt volt deviza- és forintalapú lakáshitel, illetve szabad felhasználású jelzáloghitel is.

A rendőrség a hitelfelvevők mindegyikét kihallgatta már. Ők elismerték, hogy hamis jövedelemigazolással jutottak a kölcsönhöz. Az érintettek többsége egyébként már nem tudja a megfelelő ütemezésben fizetni a törlesztőrészleteket. A rendőrség vizsgálja az ügy részleteit.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Gigi 2009. február 05. 19:02
  „Kedves vizsla! Te hány éves vagy? 60? Mert neked biztos volt időd össze gyűjteni az önrészre a pénzt! Nekünk nincs! Örüljenek hogy lakáshoz jutottak! Bármelyik autó szalonba is befizetik helyetted az önrészt ! És ne vádaskodjatok mer nem annyit (csalt) mint A kedves Gyurcsány!”
 • 38. cruel 2009. február 01. 16:22
  „Mi a Hold utcában laktunk, a lakással semmi gond nem volt. Mi nem simlisen vettük a lakást, bár furcsa volt, hogy a szomszédok ( vannak persze kivételek) mennyire nem illenek a környezethez. 1 évig laktuk ott, utána inkább máshol vettünk házat. Pedig a lakás tényleg jó volt, és az elhelyezkedése is megfelelt.
  Volt olyan szomszédom, aki a drága műanyag ajtóra rajzszeggel szegelte fel az ócska nylon függönyt szúnyog hálónak, és olyan is aki a drótkerítésre teregetett, és nem értette, hogy miért ajánlom fel a felesleges fregolimat neki. Természetesen a lakás előtti sziklakert sem bírta sokáig, hiába költöttünk rá rengeteget, hogy szebb legyen. A vasárnap reggeli Bódi Guszti ébresztőről nem is beszélve ....................
  Szóval örülünk, hogy megszabadultunk onnan, bár a lakást sajnálom.”
 • 37. juppiixy 2009. január 29. 16:26
  „Akinek nem világos, így működik a dolog:http://kuruc.info/r/35/34217/ . A külömbség : vásárlás-építés”
 • 36. jucus159 2009. január 29. 12:31
  „Hát azmár igaz teljes katasztrófa ami a MOFÉM GYÁRNÁL URALKODIK!!!De én már azt is hallottam hogy ami a MOFÉM telepen volt zöldséges bolt azt is ugyanez az ember vette meg és most ott is lakást épit meh lehet nézni hogy arrafelé is milyen körülmények vannak sajnálatos! Csak azt tudnám hogy mi a francból van ezeknek ennyi pénzük ? Igaz most már tudjuk hogy a csalásból és az emberek átveréséből! Remélem azért most már az adóhatóság is lépni fog talán nem minket kellene ellenőrizni akik a létminimumból élnek !!!!!!!”
 • 35. pancser 2009. január 29. 08:01
  „32-höz! Így van ahogy mondod, a lakások színvonalával elég sok a baj, csodálkoztam is, hogy az emberek mit nem képesek megvenni. A Mofém mellett leghául az kész tragédia, azok a típusú megoldások a tatabányai mésztelepen voltak egykor divatosak. De hasonlóak ha megyünk a zsidótemető felé azok a földszintes soros lakások. Ezeket városképi szempontból is helytelen volt engedélyezni.”
 • 34. X-men 2009. január 29. 06:29
  „Sajnálom azokat a családokat akik most ilyen helyzetbe jutottak. És mi van a cég alkalmazottaival? Most azoknak sincs munkájuk.”
 • 33. satan 2009. január 29. 00:20
  „Rolika.... NEM AZT mondtam, (és bocs ha úgy értelmezhető...) hogy MINDENKI, aki ezekben a házakban vett lakást, részt vett ebben a játékban. Viszont, az EZT megelőző mentegetésedet simán úgy fel lehet értelmezni, hogy esetleg "részedről" is így történt a dolog... AZOKRÓL, akik keresnek annyit, hogy a kölcsönöket gond nélkül törlesztik, és nem kért-kapott "igazolást", itt NEM szólt a "FÁMA"... Itt az innen-onnan kapott infókat egyeztetik az emberek... és hidd el, mivel RENGETEG család a "kakiban" van, -lakás/lakhatás "ügyben", mindenki AZ MELLETT szavazna, aki segít Nekik ezt megoldani.EZ TÉNY. De NE kelljen óvodásként céloznom-magyaráznom X.-szer, (hogy mi a francnak megyek bele megint... de utoljára...) hogy itt egy csomó, jövedelem nélküli EX.szoc.lakóról, -és egyebekről is szó van, "SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ" hitelfelvételekről, -köz, és magánokirat hamisításról, ... sorolható..., ami érdekes "isteni segítség-nyújtás".”
 • 32. Oriza_Triznyák 2009. január 28. 18:53
  „Azért örülhetünk annak, hogy most egy időre megszabadították a várost ezektől az építési vállalkozóktól. Meg kell csak nézni, hogy milyen házakat építettek ezek. Komolyan mondom, a város szégyene. Arról ne is beszéljünk, hogy kiket költöztettek ide. Az ország másik feléből, meg ki tudja még honnan hoztak ide "bennszülötteket". Munkahelyük, meg jövedelmük meg nem nagyon van ezeknek az embereknek, így marad a bűnözés. Kösöznjük kedves H.I. és N.K.E., hogy ránk szabadították ezeket az embereket. Remélem, hogy az "ügyfeleik" az Önök lakásába fognak betörni, hogy tudják fizetni a törlesztő részleteket.”
 • 31. kebab 2009. január 28. 18:28
  „jupiixy-vel teljesen egyetértek! ez a nyaki gyerek egy sztár, remélem hamarosan könyvet is kiad hősies tettéről, aztán majd mehet a celebek közé!
  vikike, most lehetsz igzán büszke a rezidenciádra! :D”
 • 30. juppiixy 2009. január 28. 18:19
  „Talán ki kellene őket tüntetni, vagy nemzeti hőst csinálni belőlük mint a viszkis rablóból! Ott a helyük h.e. mellett,...nehogy már a gengsztereket állítsunk példaképnek!!!Gondolom a hitelt is meg a szocpolt is lefölözték, majd kiváncsi leszek, hogy az APEH fog-e vizsgálódni...”
 • 29. pancser 2009. január 28. 17:50
  „A kisváros az kisváros, vszleg egy maffiaszerű hálózat működik, mert ezt nem lehet beavatott emberek nélkül csinálni. Agyanúsítottak védelmében, gyanúsak a hozzászólások, ahol pénz van ott mentegetésre is van pénz. Most csak a fórumon, de akad majd dörzsölt ügyvéd aki kimossa őket, még tippjeim is vannak kik lennének azok. A bankokat átverték, az a bankok baja, de, hogy szocpolt is játszottak maguknak , az komolyabb dolog. Ha egy-két kupica pálinkáért lehet félmilliós büntetést kapni ezekkel mit fognak csinálni?”
 • 28. vizsla 2009. január 28. 17:03
  „"Elsősorban az általuk épített lakásokat értékesítették oly módon, hogy saját cégük nevére állítottak ki hamis munkáltatói igazolást a vevőknek.
  Emellett több esetben hamis adásvételi szerződéseket készítettek, illetve valótlanul igazolták a szükséges önrész meglétét a lakásvásárláshoz."
  tehát a bank őket hívta fel,és ők igazolták .”
 • 27. jucus159 2009. január 28. 16:15
  „Valaki magyarázza meg ,hogy hogy létezik hogy 43 embernek 46 esetben intéztek lakáshitelt.Meg lehet hogy én vagyok hülye de ha olyan embereknek intéztek hitelet hamis munkáltatói igazoással akiknek nem volt munkahelyük akkor a bankok milyen szigorral adnak hitelt?Mindenhol azt hallani,hogy szigoruan járnak el a bankok és nagyon megnézik hogy kinek adnak hitelt !Például miért nrm hivták fel telefonon a bankok a munkáltatót leellenörizni a klienset nekem is van hitelem és az én bankom igenis leellenőrizte a munkahelyünket a párommal csak egy telefonjába került!!”
 • 26. Rolika 2009. január 28. 15:32
  „KÉPZELD SATAN NEKEM TISZTESSÉGES ÚTON VAN LAKÁSOM.NEKEM NINCS RÁ PANASZOMÚGY,MINT MÁSIK EMBEREKNEK.IGAZ,MI VAGYUNK KEVESEBBEN,DE EZ VAN.DE MINT MÁR EMLÍTETTEM,AKINEK ÚGY SEGÍTETTEK H LAKÁSHOZ JUTTATTÁK A SZABADSÁGUKAT KOCKÁZTATVA,LEGALÁBB A TÖRLESZTÉST FIZETTÉK VOLNA.NEKIK SE JÓ,H NINCS MOST LAKÁSUK IGAZÁN.GONDOLOM ŐKET IS BÜNTETIK.DE HÁT HIÁBA ÜL BÁRKI IS A KÁRA SENKINEK NEM TÉRÜL MEG.NEM ISMERSZ,LÉGYSZIVES NE VÁDASKODJ.ÉN AZÉRT VÉDTEM ŐKET,MERT ENGEM NEM KÁROSITOTTAK MEG.LEGYEN EZ AZ ÉN SZERENCSÉM.TOVÁBBI SZÉP NAPOT.”
 • 25. vizsla 2009. január 28. 15:26
  „bűnöző midkettő ,épp itt volt az ideje.remélem hogy egy darabig bentmaradnak.kutyából nem lesz szalonna!”
 • 24. lgk 2009. január 28. 14:53
  „satan
  "...EZ ÓVÁR, ami még a magyar átlagnál is jóval roszabb..."
  Ez azért kicsit durva nem gondolod?

  Más:
  Még most sem értem, hogy mire ez a nagy lakásvásárlási roham? Nem hiszem, hogy annak a kb 50 vásárlónak nem volt hol laknia eddig. Számomra már a hitel is túlzás, nemhogy az, hogy még csalással hozzájutni. Nem tudom, hogy miért olyan elterjedt ma ez a mindenre hitelt veszek fel. pfff
  Addig kell nyújtózni amíg a takaró ér, aztán kész.”
 • 23. satan 2009. január 28. 14:24
  „-és még egy dolog....SENKINEK-SENKI nem kívánja szerintem, hogy a Vígh Pajti zsírosodjon azon a lakásokon is, ahol fizetik a havit... de annyiban szerencséjük van, hogy a fejenkénti "kölcsönök" alapkán TALÁN ejnye-bejnyét kapnak. DE csak egy marha legyen, aki azt mondja, tudta, -és ajánlotta másnak is.... Évekig elhúzódik, és mindenkit bemártanak még jobban....”
 • 22. satan 2009. január 28. 14:12
  „Rolika... 20X. nem ecsetelem. (egyébként EGYETLEN ügyvédet sem találsz az országban, akire rábizonyíthatnád, hogy tudott a simliről és úgy vállalta a papírmunkát...) Ebben a "GONOSZ" világban , ha még fizeted is a kölcsönt rendesen, de te is gagyi-papírra vettél fel lóvét, ELSZÁMOLTATNAK. A gagyi papírt KÖZÖS csalási szándék-megállapodás előzte meg, nem a postás-Karcsi vitte ki, és véletlenül aláírták..... Megint "pl.: ?-t" írjak ? Ha lopnak a boltban kenyeret, de a felét odaadják a koldusnak, az csak az érték miatt lopás, 20 E. Ft. felett BŰNCSELEKMÉNY !! És EZ , nem is kenyér, és nem is 20 E.Ft. !!!! Na, a tisztázás kedvéért, KI VÁDASKODIK, "mocskondiázik (amúgy pocskondiázik...) ITT ? Mindenki a saját véleményét mondja, ezért FÓRUM vagy "Hozzászólások" a neve. A "vállalásról" annyit, hogy ez NEM KRITIKAi megfogalmazások, hanem, mint írtam "Hozzászólások" . Remélem, hogy tudod, mi a differencia..Az, hogy ki-kitől tart ezen a tanyán... Ne aggódj, én rendesen ütöm a cigányt, ha megérdemli (milyen furcsa, hogy vagy nagy kuss van, vagy még fekve-nyögve is "Ö" erősebb...), de az átlag hozzászóló nem teheti meg. Pajti... Erika már "simán"rég lehetne valaki az esze alapján, de most megint elcseszte. Ha meg te is így vettél lakást, és még nem hallgattak meg, keress egy talpraesett, -jó ügyvédet....kelleni fog.
  ---------egyovariember------- azért egy ilyen, 99%-ban használt-tütü vételt NE hasonlítsd egy már sorozat-csalásnak bőven vehető dologgal.. MÉG csak NEM is egy BTK.-lapon lévő kategória..... A jólétet meg MINDENKI-MINDENKITŐL irigyli, de ha valaki bukik, gondolod az emberek lojalitásból, diszkréten hallgatnak ? EZ ÓVÁR, ami még a magyar átlagnál is jóval roszabb...........”
 • 21. egyovariember 2009. január 28. 14:01
  „andrew légy büszke magadra, azzal hogy felnyomtad őket mittudomén mikor azzal bebizonyítottad hogy mennyire irigy ember vagy.
  különben meg az nem bűn ha valaki ilyen papírokkal jut lakáshoz? szerintem azokat is szépen sittre kéne vágni már ne haragudjatok(Rolika nem tudom hogy ti hogyan jutottatok hozzá az ingatlanhoz amit tőlük vásároltál bocsi).
  Az autókereskedésben szerinted hogy csinálják ha nincs meg a 20% beugród az autóra és a bank csak úgy ad rá hitelt? ugy kedveskéim hogy az értékesítő ráír 20%-kal többet a hitel igénylő lapra és önrészként feltünteti azt a 20%-ot ami ugye nincs meg hogy megvehesd az autót. szóval ez faramuci hogy ilyenen pörögtök.
  ha egy kicsit jobban tájékozódott emberek lennétek mint én akkor nem vernétek itt a nyálatokat!
  fáj nektek hogy annyi pnzük lett amennyi? mutassatok egy tisztességes vállalkozót aki saját erőből elkzdte és még a piacon van?! NINCSEN SZÓVAL HALLGASSATOK EL KÖSZI”
 • 20. Rolika 2009. január 28. 13:37
  „AMI MEGTÖRTÉNT,AZT MÁR NEM LEHET VISSZACSINÁLNI.AZZAL IGENIS JÓT TETTEK,H SOK SZEGÉNY EMBERT JUTTATTAK LAKÁSHOZ,DE SAJNA GONOSZ A VILÁG.MIVEL VOLT MÁR HASONLÓ ESETÜK,NEHÉZ NEKIK A HELYZETÜK.ÉPPEN ÚGY HIBÁS,AKI ALÁÍRTA A SZERZŐDÉSEKET,MINT VEVŐ.ÉN IS VETTEM TŐLÜK LAKÁST,ÜGYVÉD ELŐTT ÍRTUK ALÁ,AMIT KELLETT.AKI MEG MOCSKONDIÁZIK,MIÉRT NEM VÁLLALJA A NEVÉT,TÁN TART TŐLÜK?????????????HA ANNYIRA BIZTOS MINDENKI A MAGA IGAZÁBAN,VÁLLALJA MAGÁT.KÖNNYŰ VÁDASKODNI.TÁN ÜGYVÉDEK VAGYTOK VAGY MICSODÁK?A VIKI LEGALÁBB A NEVÉN ÍROGAT.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műemlékjegyek a felújításokért

Jánossomorja - Jánossomorja képviselő-testülete tavaly döntött arról, hogy 2009-et emlékévvé… Tovább olvasom