Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Hamis biztonságérzetet ad a tüdőszűrés

Mosonmagyaróvár - A mosonmagyaróvári kórház tüdőgyógyász főorvosa is több szempontból aggályosnak érzi, hogy a megyei kórház a környékbeli településeknek a buszos költségtérítéses szűrést kínálja.
A napokban számoltunk be arról, hogy a kapuvári tüdőgondozó főorvosa egyszerű pénzbeszedésnek tartja, hogy a megyei kórház a rábaközi önkormányzatoknak a buszos, költségtérítéses tüdőszűrés lehetőségét kínálja fel. Hasonlóan vélekedik az ügyről a mosonmagyaróvári Karolina Kórház tüdőgondozójának főorvosa is.

Dr. Szalai Zsuzsanna a Kisalföldnek elmondta: a tbc ritka előfordulása miatt évek óta nem kötelező a tüdőszűrés. A szakma ugyanakkor szeretné elérni, hogy a tüdőrákszűrést legalább a 40 éves kor fölöttiek számára támogassa a társadalombiztosítás. Jelenleg a háziorvos utalhatja be a beteget tüdőszűrésre, így ingyenes a vizsgálat. A foglalkozás-egészségügyi szűrés azonban nem támogatott, díját az intézmények saját hatáskörben állapítják meg, átlagosan 3 ezer forintba kerül. Mosonmagyaróváron és a kistérségben a Karolina Kórház tüdőgondozója végzi a vizsgálatokat. A főorvos elmondta: korábban hallották, hogy a győri állomás piaci jellegű szűrést tervez a mosonmagyaróvári kistérségben. Akkor megkeresték a győri állomás megbízott igazgatóját, aki ígéretet tett arra, hogy nem jönnek a térségbe szűrni. Ennek ellenére a megyei kórház a közelmúltban körlevelet küldött az önkormányzatoknak, amiben felajánlják a foglalkozás-egészségügyi szűrést. Dr. Szalai Zsuzsanna több szempontból is aggályosnak érzi az eljárást. A Karolina Kórházban rendelkezésre áll a röntgenkataszter, így a vizsgálatokat össze tudják hasonlítani a korábbi eredményekkel. A főorvos hozzátette: amíg nem vezetik be a digitális technológiát, addig a jelenlegi elavult gépekkel sajnos hamis biztonságérzetet nyújt az embereknek a tüdőszűrés. Ezek az eszközök nem alkalmasak arra, hogy az apróbb elváltozásokat időben felfedezzék, sokszor a rossz felvétel miatt meg kell ismételni a vizsgálatot. Ezt helyben könnyebben el tudják végezni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letépték a szlovák lobogót

Rajka - Bár egy helyi ingatlanfogalmazó kérésére a képviselő-testület hozzájárult négy zászló… Tovább olvasom