Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Hamarosan termelnek a szélkerekek

A sportcsarnok építésének folytatása mellett az óvodát is átalakítják – bővítik a konyhát – Mosonszolnokon. Hamarosan termelnek a szélkerekek és megszépült kívülről a templom.
A sportcsarnok tető alatt van, a kivitelezők teljesítették a vállaltakat
Mosonszolnokon tavaly ősszel rakták le egy 1600 négyzetméteres sportcsarnok alapkövét. Az építkezés első ütemének műszaki átadása a napokban várható.

Készül a sportcsarnok

A sportcsarnok építésébe nagy lendülettel fogott bele a település. Időközben tető alá hozták az építményt, beépítették a nyílászárókat, s jelenleg az első ütemben előirányzott külső burkolás elemei kerülnek a helyükre.

Az első ütem költsége meghaladta a 150 millió forintot. A beruházás második üteme, ha minden jól alakul, idén ősszel folytatódik. A befejezéshez szükséges, ugyancsak több mint 150 millió forintból jelenleg saját erőként egyelőre 45–50 millió áll rendelkezésre. Az önkormányzat, illetve a Mosonszolnok Községért Közalapítvány mint beruházó pályázati segítséget remél a folytatáshoz. Ám ennek hiányában is megépül a létesítmény: nem zárkóznak el a hitelfelvétel lehetőségétől sem. A folytatás ősztől várható, az átadást pedig 2004 tavaszára datálják.
A sportlétesítmény több mint ezer négyzetméteres küzdőtere már most is szépen kirajzolódik. A labdajátékok űzésére és mérkőzések lebonyolítására alkalmas csarnok tekepályát is tartalmaz. A lelátón több száz ember szurkolhat egyszerre, akik az épületben helyet kapó büfében frissíthetik fel magukat. A kiszolgáló- és öltözőhelyiségeken kívül lesz még konditerem és társalgó is.

Átalakítják az óvodát

A képviselő-testület célkitűzése alapján a faluszépítés kiemelt hangsúlyt kap Mosonszolnokon továbbra is. A közterek, parkok rendezése folyamatos. Az iskola, a kultúrház és a polgármesteri hivatal felújítása után idén az óvoda rekonstrukciójára 15 millió forintot különítettek el. Szeretnének eleget tenni a HACCP minőségbiztosítási rendszer követelményeinek: bővítik a kiszolgálóhelyiségeket, a konyhát. Az uniós elvárásokhoz alkalmazkodva betegszobát is kialakítanak. Megnagyobbítják az ebédlőt, ami hasznos funkciót tölthet be a sportcsarnok szomszédságában egy-egy nagyobb rendezvény esetén a vendégek étkeztetésében. Az átalakítás tervei most készülnek. Burkolatfelújítás várható a Hunyadi és az Arany János utcákban és folytatódik a járdaépítési program is.

Májustól termel a település közigazgatási határán belül felállított két szélkerék. További erőművek létesítéséről is folynak tárgyalások, a meglévők mellett, illetve a Levéllel határos területen, ahová egy spanyol cég legalább 10, legfeljebb 25 szélkereket tervezett. Hogy a meglévők szomszédságába kerül-e további erőmű, az egyrészt a mostaniak termelésének függvénye. A spanyol érdekeltségű szélerőpark létesítői a közelmúltban adtak be szélmérő építésére engedélykérelmet.

Jubiláló lánglovagok

Mosonszolnok civil szervezetei erősek, jól működnek, az önkormányzat által a korábbi években megszokott módon támogatottak. Közülük a tűzoltó-egyesület idén, május végén ünnepeli alapításának 120. évfordulóját. Ezen túl több esemény is ad még okot ünneplésre: elkészült a templom külső rekonstrukciója és remélhetőleg hamarosan a tornyát megvilágító reflektort is kiépítik. Lesz falunap is, augusztus 15. és 18. között Feketenyék testvérfalu delegációját látja vendégül a község. Tovább erősödött a falu lakóinak kapcsolata a Németországba kitelepítettekkel is, várhatóan idén is több alkalommal találkoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ésszerűtlen elképzelések

A Magyar Demokrata Fórum mosonmagyaróvári szervezete tegnap sajtótájékoztatón ismertette a… Tovább olvasom