Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

Hamarosan rekultiválhatják a hulladéklerakókat

Hárommilliárd forinttal támogatja az unió és az állam a mosonmagyaróvári, a csornai és a környékbeli huszonnégy hulladéklerakó rekultivációját.

A munkálatokra néhány hét múlva kiírják a közbeszerzést.

A 4,5 milliárd forintos hulladékgazdálkodási projektre a hónap végéig kell a társulásnak leadnia pályázatát.

Hárommilliárd forinttal támogatja az unió és az állam a mosonmagyaróvári, a csornai és a környékbeli huszonnégy hulladéklerakó rekultivációját – írtuk március 5-én. A beruházást százszázalékosan uniós és állami pénzekből végzik el. Dr. Árvay Istvánt, a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnökét a pályázat részleteiről, a következő lépésekről kérdeztük.

– A dokumentáció hamarosan elkészül, így heteken belül kiírjuk a közbeszerzést a munkálatok elvégzésére – hangsúlyozta az elnök. A 3 milliárd forintról szóló megállapodás alapján közbeszerzéssel választják ki a kivitelezőt, a műszaki felügyelőt, a kommunikációért és a lebonyolításért felelős szervezeteket. Várhatóan júliustól kezdődhetnek el a munkálatok, melyekkel 2011 végére kell elkészülni. A fejlesztések egyébként 70 településen 116 ezer lakost, mintegy negyvenezer háztartást érintenek. Amint már arról korábban szó esett, több csomagra is lehet majd pályázni. Csornán és Mosonmagyaróváron, valamint a környékbeli településeken 20 lerakót zárnak le és négyet teljesen felszámolnak. Az alkalmazott technológiák lerakónként változnak, figyelembe vették azt is, hogy milyen közel találhatók az ivóvízbázishoz.

A legköltségesebb eljárást a mosonmagyaróvári lerakó követeli: ezt 642 millió forintos beruházás során zárják le, majd növénytakarást kap.
Az acsalagi, bágyogszováti, az egyik páli és vági lerakót teljesen felszámolják. A legköltségesebb eljárást a mosonmagyaróvári lerakó követeli: ezt 642 millió forintos beruházás során zárják le, majd növénytakarást kap. Ennek felét költik a kónyi lerakóra, ott a lezárást követően a függönyfalas megoldást alkalmazzák. Hasonló technológiát alkalmaznak az enesei, kimlei, az egyik páli, a pásztori, a rajkai lerakóknál is. Az utóbbinál 164 millió forintos költséggel számolnak.

A másik, nagyobb, 4,5 milliárd forintos hulladékgazdálkodási projektre április 30-ig pályázhat a társulás.

– Ebben a kiírást nemrég módosították, ezúttal a pályázók javára, így bizonyos elemeknél akár 80 százalékos támogatottság is elérhető – hangsúlyozta a társulás elnöke. A korábbiakban ugyanis arról volt szó, hogy a társulás 70 önkormányzatának harmincszázalékos önrészt kell ehhez a projekthez biztosítania.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasok Ki mit tud?-ja

Harmadszor szerveztek a Mosonmagyaróvári kistérség nyugdíjasai számára Ki mit tud? vetélkedőt a… Tovább olvasom