Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Hamarosan működhet az új mentőállomás

Mosonmagyaróvár - A műszaki átadás megtörtént és várhatóan október második felétől már az új állomásukról indulhatnak a mosonmagyaróvári mentők.


Az új létesítmény átadása – a szóvivő szerint – az időjárási körülmények miatt csúszott több hónapot.

Amint arról korábban már többször beszámoltunk, évek óta napirenden volt a helyi mentőállomás felújítása, illetve új építése. Az önkormányzat és az Országos Mentőszolgálat többször tárgyalt már ez ügyben. A képviselő-testület korábban határozott arról, hogy támogatja a helyi mentőállomás teljes újjáépítését. A korábbi épületük már csak korlátozottan volt alkalmas e feladatra. 

A mentőszolgálat 1962-ben költözött a korábbi épületbe, ahol már akkor is a kórház egy részlege működött. Az öt kocsiállású telephelyet a Nysa típusú mentőautókra tervezték, így a garázsok az új járművek méreteinek már nem feleltek meg. Emellett az elmúlt több mint négy évtized alatt az épületen csupán kisebb javítások, festések történtek, ezért állapota rendkívül leromlott. Hosszas huzavona és tárgyalások eredményeként végül az elmúlt évben megszületett a döntés a beruházásról. Mára pedig szinte teljes egészében elkészült az új objektum, már csupán a belső bútorozás és berendezés van hátra.

Üzembe helyezik: A mosonmagyaróvári mentők rövidesen már az új állomásukról indulhatnak a betegekért. Fotó: Méhes Ákos
Üzembe helyezik: A mosonmagyaróvári mentők rövidesen már az új állomásukról indulhatnak a betegekért. Fotó: Méhes Ákos

Az egész építkezést a mentőszolgálat koordinálta. A kivitelező kiválasztásához szükséges közbeszerzési eljárás a tavalyi év végén lezárult, majd megkötötték a szerződést a nyertes pályázóval. Ezt követően némi csúszással idén januárban kezdődött a munka a korábbi állomás elbontásával, majd az új építésével. Az átépítés idejére a mentők ideiglenesen a városi tűzoltóságon kaptak helyet. Az eredeti elképzelések szerint az állomás befejezésének tervezett határideje július vége volt, ám az már a nyár folyamán látszott, hogy ezt az ütemtervet nem tudja tartani a kivitelező. Most azonban már látni a fényt az alagút végén és várhatóan még ebben a hónapban ˝üzembe helyezik˝ a létesítményt.

Az Országos Mentőszolgálat új mosonmagyaróvári mentőállomásának építése ez év januárjában kezdődött – tájékoztatott Győrfi Pál. Az OMSZ szóvivője portálunk érdeklődésére elmondta: az építkezést a februári időjárási körülmények hátráltatták, de a műszaki átadás az elmúlt héten megtörtént. A szolgálatba állás várhatóan október második felétől megtörténik. A 415 négyzetméter alapterületű, négykocsis mentőállomás beruházási költsége – a tervezéssel és a felszereléssel együtt – összesen 108 millió forint. Ebből 63 milliót az Egészségügyi Minisztérium, a fennmaradó 45 millió forintot pedig a mosonmagyaróvári önkormányzat biztosította.


Az állomás befejezésének tervezett határideje július vége volt, ám az már a nyár folyamán látszott, hogy ezt az ütemtervet nem tudja tartani a kivitelező.


Olvasóink írták

 • 4. tber 2009. október 09. 00:25
  „Természetesen nagyon jó ami elkészült, de reméljük a jövőben is lesz mentő ami használja. Márha le nem építik öket.”
 • 3. hyundai 2009. október 08. 07:09
  „Szerintem ez egy jó hír! Inkább örülni kéne, hogy manapság ilyen is történik...a károgás a legegyszerűbb dolog a világon, médinhángöri!
  Gratulálok Mosonmagyaróvár! Szép volt!”
 • 2. Imcsi 2009. október 07. 15:40
  „"az építkezést a februári időjárási körülmények hátráltatták"
  "az állomás befejezésének tervezett határideje július vége volt"
  A februári 1 hónapos késést 3 hónap alatt lehetett csak behozni?”
 • 1. bela001 2009. október 07. 13:27
  „Kíváncsi leszek hogy a Mercedes mentőautó be fog-e férni.
  És ha nem akkor megint mennyiért kezdik el bontani az épületet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levéli Napok kezdődnek keddtől

A Levéli Napok keretében október 6–25. között színes programokkal várják a szervezők az… Tovább olvasom