Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Halpusztulás a konzervgyár szennyétől

Kisebb mértékű halpusztulást észleltek a nagyzátonyi Duna-ág felső szakaszán és a víz is habzott.
Kisebb mértékű halpusztulást észleltek a minap a nagyzátonyi Duna-ág felső szakaszán. Nem sokkal lejjebb pedig habzott is a víz. Dr. Késmárki István, a megyei horgászszövetség elnöke a Kisalföldnek elmondta: először Tejfalusziget térségében tapasztalták a problémát, nem sokkal később azonban már a doborgazszigeti strand környékén is. A halpusztuláson túl az ivadék nagy része a folyó tetején úszott, emiatt pedig a szokásostól eltérően rengeteg sirály gyülekezett a térségben. A horgászok emellett azt tapasztalták, hogy rendkívül büdös volt a víz. A szövetség vezetősége azonnal értesítette a vízügyi igazgatóságot, majd pedig a környezetvédelmi felügyelőséget. A szakemberek azóta több alkalommal is vettek vízmintát a folyónak ezen a szakaszán.

Átöblítették a szakaszt

A horgászszövetség elnöke elmondta: a szennyezést viszonylag gyorsan meg lehetne szüntetni, ha a vízpótló rendszerből nagyobb mennyiségű vizet engednének az ágba, felgyorsítva ezzel a cserét. Az alsó részen azonban szűk a folyó keresztmetszete, azért a nagy mennyiségű víz elöntené a cikolaszigeti üdülőházakat. Kisebb mennyiségű többletvízzel azonban sikerült némileg felgyorsítani az átöblítést.

Nem oxigénelvonással hatott

Késmárki István szerint a szennyezés nem oxigénelvonással hatott a halakra, mivel nem a legoxigénigényesebb halak pusztultak el. Ilyen esetben először a süllőknek kellett volna megjelenniük a folyó felszínén, ebből a fajtából egyetlen elpusztult példányt sem találtak, holott nagyon sok él belőlük itt. Összességében néhány tíz kilogrammnyi döglött halat találtak, többségében pontyot, kárászt, dévért és harcsát. Az elnök úgy véli azonban, hogy ennél jóval több pusztult el, hiszen a gyülekező sirályok nagy kárt tehettek a felszínre feljött ivadékban.
„Ilyen frekventált üdülőövezetben nem szabadna engedélyezni még öblítővíz beleeresztését sem a folyóba."

A konzervüzem hibázott

Horváth Lajos, a megyei környezetvédelmi és vízügyi felügyelőség igazgatóhelyettese a Kisalföldnek elmondta: a bejelentést követően helyszíni ellenőrzést végeztek és vízmintát vettek. A vizsgálat kiderítette, hogy magas szervesanyag-tartalmú szennyvíz került a folyóba. Ezen a szakaszon a dunakiliti konzervüzem rendelkezik vízjogi engedéllyel, hogy a zátonyi ágba szennyvizet eresszen. A felügyelőség a napokban ellenőrzést tartott az üzemnél és ismét mintát vettek a folyadékból. Kiderült, hogy a kifolyó szennylé szervesanyag-tartalma két és félszeresen meghaladja az engedélyben előírt határértéket. A szakemberek szerint vélhetően a nagy mennyiségű uborka mosása miatt volt magas a szennyvíz koncentrációja. A felügyelőség bírságot szab ki a cégre, valamint utasítják az engedélyben előírt határérték betartására. Az igazgatóhelyettes hozzátette: a későbbiekben ismételten ellenőrzik majd az üzemtől kiengedett szennyező anyagot, és amennyiben annak paraméterei továbbra sem felelnek meg az előírásnak, úgy korlátozhatják a cég tevékenységét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európába hoznák az iráni földgázt

A tervek szerint Mosonmagyaróvár is szerepet kap abban a programban, amiben öt ország energiavállalatai álltak össze, hogy az iráni földgázt Európába vezessék, Törökországból hazánkon keresztül az ausztriai Baumgartenbe. A Nabucco-projekt kezdetét jelentő együttműködési megállapodásokat 2002-ben írta alá öt ország energiavállalatai. Tovább olvasom