Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Hálózatban dolgoztak az embercsempészek

Mosonmagyaróvár - Közel másfél évig tartó nyomozás eredményeként sikerült a mosonmagyaróvári rendőröknek felszámolniuk egy, a térségben működő embercsempész-hálózatot. A most lezárult ügyben összesen huszonhat embert – nőket, férfiakat egyaránt – gyanúsítanak embercsempészettel.

Még a határőrség nyomozószervénél indult eljárás az elmúlt év júniusában, amikor a hegyeshalmi átkelőn a határőrök tetten értek egy férfit, aki a mikrobuszban ukrán állampolgárokat próbált illegálisan Nyugat-Európába szállítani. Ezt követően még több alkalommal történtek hasonló embercsempész-kísérletek, amikor moldáv vagy ukrán állampolgárokat akartak mosonmagyaróvári, illetve környékbeli „sofőrök" Ausztriába juttatni.

A nyomozást időközben átvette a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság, az ügyet a napokban zárták le és adták át vádemelési javaslattal az ügyészségnek. A nyomozás során kiderült, hogy az elmúlt év nyarán a gyanúsítottak összesen tizenhárom alkalommal próbáltak külföldieket illegálisan átjuttatni Ausztriába. A kihallgatások során ismertté vált egy mosonmagyaróvári, illetve levéli megbízói kör, akik beszervezték az embereket a munkára.

Voltak, akik megfelelő anyagi ellenszolgáltatásért járműveket adtak kölcsön az embercsempészéshez, volt, aki útlevelével járult hozzá a sikerhez, mások pedig a sofőri teendőket látták el. Egy „tele kocsi" leszállításáért például 50 ezer forint ütötte a sofőr markát, egy mikrobusz kölcsönzéséért 50 ezret a kapott a tulajdonosa, míg egy személyautóért 20 ezret fizettek. Egy-egy útlevél eredeti tulajdonosa pedig 5 ezret kapott alkalmanként. A rendőröknek sikerült továbbá felderíteniük az embercsempészet indító és fogadó végpontjait is. Ismertté vált egy ukrán állampolgár, aki a beutazást szervezte, illetve egy Ausztriában élő férfi is, aki a határ túloldalán várta volna a migránsokat. Mindkét férfi ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A most lezárult ügyben összesen huszonhat embert gyanúsítanak embercsempészettel. Közülük tizenkettőt tettestársként folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészettel gyanúsítanak, míg a többieket „simán" az embercsempészet bűntettével.

A rendőrök szerint a másfél éves nyomozás befejeztével egy, a térségben működő, szervezett embercsempész-hálózatot sikerült felszámolniuk.

Olvasóink írták

 • 5. Kari2 2008. október 09. 10:19
  „Egyik cigäny sem dolgozik,lopnak,csallnak.Aztän ugy elnek mint Marci a hevesen.Ezert utälja öket mindenki!!”
 • 4. kovacs mari 2008. október 09. 10:15
  „Azert mert feldobott mindenkit!!Vamzer köcsög!!!”
 • 3. kultúrpatkány 2008. október 08. 20:34
  „Nemrég megfogták K.Rudolfot (alias:Lali c.) embercsemoészetért, ráadásul jogosítvány, legalábbis legális sohasem volt!
  Szabadlábon védekezi!!!!!
  NO COMMENT!!!!
  Ilyenkor hol vannak a jogvédők?
  A cigányoknak mindent lehet????
  FELHÁBORÍTÓ!!!!!”
 • 2. egy foltdarab 2008. október 08. 10:52
  „megint a kishalakat fogták el,a nagyok meg tovább usznak.bravo.találtak a folthoz egy zsákot.”
 • 1. Énke 2008. október 08. 00:45
  „És mi a büntimünti? arról nem írnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelnek a biciklisekre

Mosonmagyaróvár - A közlekedési balesetek megelőzése érdekében fokozott figyelmet fordítanak a… Tovább olvasom