Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Halódik a mosonmagyaróvári ipari park

Mosonmagyaróváron és környékén kevés a letelepedő új vállalkozás, s az ipari park is halódik.

Mosonmagyaróváron és környékén kevés a letelepedő új vállalkozás. Itt az ipari parkban a kiépítetlen infrastruktúra hátráltatja az elképzeléseket. Jánossomorján a hulladékfeldolgozó bővítését tervezik, Lébényben nemrég tették le egy logisztikai központ alapkövét. Hegyeshalomban több spedíciós cég is megszűnt. 

Győrben sok cég vetette meg a lábát, Mosonmagyaróváron nem sikerült letelepíteni a cégeket
Mosonmagyaróváron 1600 vállalkozás működik, s 20 feletti a nagyobb létszámot foglalkoztató cégek száma. Az elmúlt időszakban több, főleg könnyűipari cég ment csődbe, vagy kényszerült  létszámcsökkentésre, de nem jellemző, hogy Mosonmagyaróvárról elvándorolnak a cégek – tájékoztatott Kovács Gergely  alpolgármester.
„Nagyobb betelepülők sincsenek, hiszen sokan érdeklődnek a város ipari területei iránt, viszont a parkban nem építették ki az infrastruktúrát, ezért többen elállnak letelepedési szándékuktól."

Egyelőre nem lesz üveggyár sem

Kovács Gergely hozzátette: gond az is, hogy nincs nagy földterület a park tulajdonában, a tulajdonosok pedig magas áron kínálják a területeket. Többek között a svájci  Glas Trösch Euroholding  egy 300 főt foglalkoztató síküveggyár létesítését tervezte az ipari parkban. Többször tárgyaltak az önkormányzattal, sőt, a rendezési terv előkészítése és a környezetvédelmi hatástanulmány, illetve az engedélyezési dokumentációk elkészítése is megkezdődött, ám időközben megvásároltak Németországban egy félkész beruházást, így elsődleges céljuk annak befejezése. A svájci társaság azonban nem zárta ki az üveggyár létesítésének lehetőségét.
A város egy másik ipari terület kialakítását is tervezi a Barátság úton és környékén: segítendő a letelepülni szándékozókat, s megbecsülendő a már letelepedetteket. Mosonmagyaróváron az iparűzési adó mértéke tavaly érte el a felső határt, 1 milliárd 243 millió forint volt ez a bevétel. A cégek négyzetméterenként 600 forint építményadót fizetnek, ebből 2004-ben 276 millió folyt be a város kasszájába. A két adónemből származó bevétel a büdzsé 15 százalékát teszi ki.

Jánossomorja: szélkerekek foroghatnak 

Jánossomorján számos vállalkozás mellett 12 nagy létszámot foglalkoztató üzem működik. A cégek árbevételük 2 százalékát kitevő iparűzési adó mellett építményadót is fizetnek az önkormányzatnak. Tavaly az összbevétel 34 százalékát, a saját bevételnek pedig a felét tették ki a helyi adók.  Többet idén sem remélnek, csupán az építményadónál várható növekedés, mivel ezt  300-ról 500 forintra emelték négyzetméterenként. Jánossomorjáról nem távozott nagyüzem, a 17 főt foglalkoztató Ruhaipari Szövetkezetet viszont felszámolták. Várható a regionális hulladéklerakó bővítése, és a tervek szerint szélkerekek is foroghatnak a város határában. Tervmódosítással hat szélerőmű helyét jelölték ki. A befektetők személye még nem ismert, csak megbízottjukkal tartja a kapcsolatot az önkormányzat. 

Lébény: Romániába költözött a varroda

Lébényben jelenleg 9 nagyüzem működik. Tizedikként a Transdanubia Kft. 78 ezer négyzetméteres területet vásárolt az ipari parkban és megkezdte egy logisztikai központ építését. A 46 fős varroda, a Hotextil Kft. viszont az olcsóbb munkaerő miatt Romániába tette át a székhelyét. Ráadásul végkielégítést sem fizetett a dolgozóknak. Csaplár Zoltán polgármester elmondta: a településen  iparűzési és kommunális adót vetnek ki a cégekre. Az iparűzési adó mértéke két százalék, engedményt nem adnak senkinek. A nagyközség éves költségvetésének 13 százalékát teszi ki ez az adónem. A kommunális adóból 5,6 millió forinttal gyarapodik a   kassza.

Euro Vegas új munkahelyeket teremthet

Hegyeshalomban összesen 247 cég működik, zömük kisvállalkozás. Az uniós csatlakozás után jelentős létszámot foglalkoztató és jól adózó, többnyire spedíciós tevékenységet ellátó cégek szűntek meg, és 120 ember vált munkanélkülivé a településen. Nagyobb üzemek nem jelezték letelepedési szándékukat. Bíznak benne, hogy a visszaesés csak átmeneti, és az Euro Vegas is új munkahelyeket hoz. Tavaly arra számítottak, hogy  egyharmadával csökken az iparűzési adójuk. Szerencsére nem így történt, a tervezett 40 millió forinttal szemben 53 millió folyt be. Idén viszont jelentős a csökkenés, hiszen az első félévben mindössze 15 milliót fizettek be a vállalkozások. A határ melletti településen a kétszázalékos iparűzési mellett a nem lakás céljára szolgáló épületekre építményadót is fizetnek a cégek, négyzetméterenként 300, illetve 500 forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töltés az alulról jövő ár ellen

A biztosító nem köt szerződést a mecsériek egy részével, mert ártérnek minősített területen laknak. Most töltéssel erősítik meg a védelmet: a földet – melyet már a polgármester szerint lopnak – Ásványráróról hozzák. Dunaszentpállal közösen vízpótló rendszert is szeretnének. A megépítendő töltés terveiben szerepel, hogy az állóvizes csatornákba is kerülhetne élővíz a pótlással. Tovább olvasom