Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Haller: egy évszázad a szecessziós falak közt

A mosoni Haller-iskola a százéves évfordulót egész évben színes programokkal ünnepli.

1910. szeptember 11-én szentelték fel a neves építész, Medggyasszai István által tervezett egykori fiúiskola, a mai Haller épületét.

Mosonban a dualizmus idején több iskola is működött: egy elemi, az izraelita felekezet iskolája, az iparostanoncoké és az ismétlő iskolából kifejlődő önálló szaktanítós gazdasági népiskola – tudtuk meg a mosoni iskolák történetét kutató Rémiás D. Tibortól, a Haller-iskola történelemtanárától, aki a Moson történetét feldolgozó tanulmánykötetben bővebben ír az oktatási intézményekről. E tanulmányban olvashatunk arról is, hogy az egykor a fiúiskolának otthont adó, a neves építész, Medggyasszai István tervezte épületet 1910. szeptember 11-én szentelték fel és adták át. Építészetileg is jelentős alkotás, mely születésekor különlegesnek és modernnek számított. Lapos vasbeton tetőszerkezete a jellegzetes üveggúlával, amely a kis aula megvilágítását szolgálja, az elsők között volt az országban. Ezt a fajta vasbeton födémet Medggyasszai később szabadalmaztatta. A falsíkból kiugró rózsaablakok, az épület külső homlokzatán körbefutó szecessziós díszcsík szintén az építész védjegyei közé tartozik, akárcsak a kis aulában körbefutó freskók. A magyaros népies stílus ellensúlyozta újszerűségét.

Sárköziné Kollárits Edit: Szeptember 11-én a százéves iskolaépület házszentelőjét és avatóját elevenítjük fel.
Sárköziné Kollárits Edit: Szeptember 11-én a százéves iskolaépület házszentelőjét és avatóját elevenítjük fel.

– A százéves jubileum alkalmából olyan programokat állítottunk össze, melyek az iskola mai és egykori diákjainak és pedagógusainak, a mosoni polgároknak és civil szervezeteknek egyaránt szólnak – közölte Sárköziné Kollárits Edit, az iskola igazgatója. Így a Kávéházi beszélgetések programsorozat keretében a valamikori és jelenlegi diákok találkoznak, beszélgetnek egymással. Emellett német meseversenyt, irodalmi vetélkedőt, régiós mazsorettversenyt, novellaíró pályázatot, kirándulásokat Moson vármegyében és Ópusztaszerre, sportversenyt is szerveznek. Májusban gálaműsornak ad otthont a Flesch Károly Kulturális Központ, ahol rajzkiállítás is nyílik. Szeptember 11-én a száz évvel korábbi avatást elevenítik fel és iskolatörténeti kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők.

– Várjuk az iskola száz évéhez kapcsolódó dokumentumokat, fényképeket – hívta fel a figyelmet az iskola vezetője, akit az intézmény múltja mellett jelenéről és jövőjéről is kérdeztünk.

˝Várjuk az iskola száz évéhez kapcsolódó dokumentumokat, fényképeket˝ – tudatta az iskolaigazgató.
˝Várjuk az iskola száz évéhez kapcsolódó dokumentumokat, fényképeket˝ – tudatta az iskolaigazgató.

– A mosoni gyökerek miatt iskolánkban mindig is fontos szerepet töltött be a nyelvtanítás. Az általános iskolában sikeres a két tannyelvű képzés, újdonság, hogy jövő tanévtől indulna az angol emelt szintű második osztálytól. A szakképzés – az iskola százéves múltjához képest – rövid, de sikeres múltra tekint vissza és ígéretes jövő elé néz – tudatta az igazgató, aki büszkén számolt be a pincér, cukrász diákok országos sikereiről.

Olvasóink írták

  • 3. deadcode 2010. március 19. 14:10
    „bocs nem érdekel a cikk, csak megjegyeztem az iskoláról valamit”
  • 2. civac 2010. március 19. 12:12
    „építész, aki tervezte az épületet - a komment előtt elolvashattad volna a cikket figyelmesebben is”
  • 1. deadcode 2010. március 19. 10:25
    „szegény alapító vagy ki volt ő: Medggyasszai István forog a sírjában, ha látja mi zajlik a mostani Haller iskolában :s”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még ˝lakott˝ a Futura

Mosonmagyaróvár - Minden készen áll arra, hogy rövid időn belül megkezdődhessen a Futura épületébe tervezett természettudományi interaktív bemutatóközpont kivitelezése. Tovább olvasom