Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Haller-iskola: 207 millió forintból újult meg

A napokban adták át a felújított mosonmagyaróvári Haller-iskolát, melyen egy 207 millió forintos beruházás során végeztek energiakorszerűsítést.
Épületenergetikai korszerűsítést végeztek megújuló energia hasznosítással a mosonmagyaróvári Haller-iskolán. Az épületet a minap adták át ünnepélyesen. A 207 millió forintos beruházás célja – melyhez a helyi önkormányzat százszázalékos támogatottságú pályázatot nyert – a fűtési költség csökkentése és a hatékonyabb üzemeltetés feltételeinek megteremtése volt. Közel ötvenszázalékos energiamegtakarítást várnak a nyílászárók cseréjével, a külső hőszigeteléssel, a hővisszanyerős szellőztetés kiépítésével, illetve az épületenergetikai rendszerek korszerűsítésével. Az épület fenntartása ugyanis eddig jelentős energiafelhasználással járt, ami a mai energiaárak mellett hatalmas feladatot rótt a városra.

A Haller-iskola hátsó épületrésze kívülről is megújult.
A Haller-iskola hátsó épületrésze kívülről is megújult.

A Mosonvár utcai oktatási intézmény mindkét épületrészén a vakolat elöregedett, több helyen mállott, a külső falak nem voltak szigetelve. Most a külső homlokzatot szigetelték a hátsó szárnyon. A régi épületeken a fa nyílászárók elöregedtek, vetemedtek. A pályázat során lehetőség nyílt új, korszerű, hőszigetelt üvegezésű műanyag nyílászárók beépítésére. Újdonság továbbá a hővisszanyerős szel- lőztetés, a korszerű kondenzációs kazán a meleg víz előállítására és a faapríték-tüzelésű kazán, melynek beépítésével a fűtési rendszer teljesen automatikus lett, állandó felügyeletet nem igényel. Ugyanis termosztatikus radiátorszelepeket is kihelyeztek, hogy helyiségenként szabályozni lehessen a fűtést.

Műemlék
Mivel az iskola utcafronti épülete műemlék, ezért itt az önkormányzat tájékoztatása szerint kötött szabályok voltak a kivitelezésre. Ebben a szárnyban nem végeztek korszerűsítést. A város célja, hogy az épületet teljes egészében felújítsák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aktív turizmus többeket vonzhat a Szigetközbe

Nemrég Pozsonyban és Bécsben népszerűsítette Mosonmagyaróvár és környéke turisztikai lehetőségeit a… Tovább olvasom