Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Hallépcső épül a Lajtán

A korábbi két év árvizes és csapadékos időszaka miatt fél év csúszással még javában zajlik a Lajta vízgazdálkodási rehabilitációja. Most éppen a hallépcső épül és a tereprendezés várat magára.
Két fejlesztés is érinti a Kisalföld legújabb, „A Lajta mindenkié" kampányának tárgyát, azaz a Mosonmagyaróvárt átszelő folyót. A Mosoni-Duna és Lajta vízgazdálkodási rehabilitációja uniós beruházás mellett és az önkormányzati tulajdonú és a vízügy által átvett Malom-ági Lajta-beeresztőzsilip felújítása is. Mindkét munka a befejező szakaszába érkezett.

A vízügy tájékoztatása szerint a Mosoni-Duna- és Lajta-rehabilitáció véghatárideje a 2013. évi nagy dunai árvíz és a 2014-es csapadékos vízállások miatt mintegy fél évet csúszik, elsősorban a győri munkálatok miatt. A Lajta-torkolat és a Lajta-duzzasztó között a mederrendezést viszont már elvégezték.

A hallépcsőt javában építik a kivitelező cég szakemberei.
A hallépcsőt javában építik a kivitelező cég szakemberei.

A Lajta-duzzasztó felújítása is a végéhez közeledik. Korszerűsítették a duzzasztó vasbeton részeit, a medret, az elzárószerkezeteket teljesen kicserélték a mozgatóberendezéseikkel együtt. Jelenleg már elbontották az építés miatti mederelzárásokat, a Lajta a felújított zsilipen keresztül folyik át. Csak a hallépcső kiviteli munkáinak befejezése és a tereprendezések váratnak magukra. Látogatásunkkor javában dolgoztak a szakemberek több ponton is a zsilip körül.

Az építkezés során a város külön kérésére a Malom-ágban egy szivornyán keresztül biztosították az élővizet. Mivel mindkét beruházás befejező stádiumába érkezett, és a Malom-ági zsilip felújítása csak vízmentes környezetben lehetséges, így rövid ideig nem kerülhet víz a Malom-ágba. A szivornyára viszont már nincsen szükség, ezért azt elbontották.

Mint megtudtuk, a fejlesztés célja a vízrendszer vízminőségi javítása, az ökológiai potenciál növelése, vízvédelmi művek kialakítása és átalakítása, a vizes élőhelyek rekonstrukciója, az árvízi és belvízi biztonság megőrzése. Ugyanakkor fontos lépés a városkép javítása a folyó belterületi szakaszainak mederrendezésével, a vízi és ökoturizmus fellendítése.

Sétány
Mosonmagyaróvár önkormányzata, kihasználva a vízmentes állapotokat, a Malom-ági Lajta felső szakaszán part menti sétányt tervez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok százan könnyekkel búcsúztatták a doktornőt

Dr. Kismarton Mária gyermekorvos májustól fél évszázados mosonmagyaróvári szolgálat után dr. Tóth Gyulának adja át praxisát. Tovább olvasom