Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Halgereblyézést vettek fel videóra

Ismét halgereblyézést rögzített a halőrök videokamerája a napokban Szigetközben, a Bagaméri-ágrendszerben: a hármas horgok súlyos sebeket ejtenek a halakon, ezért ez a halfogási módszer tiltott, állatkínzásnak minősül, ami bűncselekmény. Tavasszal letöltendő börtönt kapott két gereblyéző balatoni rapsic.

"Dobáltam kishallal" – hallható a halőrök által készített videón annak a férfinak a válasza, akinek előtte hosszú ideje figyelték csónakból való ténykedését. A pecás rögtön korrigálta mondanivalóját: „nem kishallal, hanem rapaláztam" – állította. A halőrök szerint azonban hármas horgokkal gereblyézte a vizet. Prém Árpád, a győri Előre Halászati Szövetkezet halőre a Kisalföldnek elmondta: horgászok jelzésére a Bagaméri-ágrendszerben kezdtek figyelőszolgálatba.

"Videót készítettünk arról a két győri férfiról, akik közül az egyik evezett, a másik viszont hármas horgokkal gereblyézte a vizet" – mondta.A parton ellenőrzött férfi tagadta tettét, s a videofelvételen is jól hallhatóan az után érdeklődött, hol tehet panaszt. Kifogásolta, hogy lefoglalták eszközeiket, ám a halőrök kijelentették, hogy feljelentik szabálytalan horgászatért. "Emellett a rendőrségen is feljelentjük, mert a gereblyézés bűncselekmény" – tette hozzá az egyik halőr.
Prém Árpád elmondta: a gereblyéző férfi – akinél öt nagyméretű, vizes hármas horgot találtak – horgászengedélyét is bevonták.

Néhány hete – ugyanebből a csónakból – két másik győri férfi gereblyézését rögzítették a halőrök szintén a Bagaméri-ágrendszerben. A halászati ellenőrök a videofelvétel alapján feljelentést tettek az illetékes rendőrkapitányságon (Kisalföld, 2011. augusztus 27.).

A gereblyézés ugyanis 2004 májusától bűncselekménynek minősül és tiltott halászattal elkövetett állatkínzás vétségéért akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ez a tiltott halfogás hármas horgokkal vagy száruknál összeerősített, nagyobb méretű horgokkal történik, ezeket húzzák, rángatják a rapsicok a vízfenék felett. A horgok beleakadnak a hal testébe, melyet így húznak ki brutálisan a partra vagy a csónakba. A legtöbb esetben a vízben maradt halakat is megsebzik vele.

Példaértékű ítéletek

2009 decemberében két orvhalász a gereblyéző módszerrel több száz kilogramm harcsát szedett ki vermelőhelyéről a Balatonban.

Idén áprilisban megszületett az elsőfokú ítélet: a vádlottakat a bíróság lopás és állatkínzás vétségében is bűnösnek találta, ezért halmazati büntetésként letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Ez több szempontból is példaértékű, hiszen annak ellenére, hogy a vádlottak büntetlen előéletűek voltak, a bíróság figyelembe vette az elharapódzó orvhalászatot, és szigorú ítéletet hozott.

Komárom-Esztergom megyében hasonló esetben első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítéltek egy rap-
sicot.

Olvasóink írták

 • 3. halas001 2011. szeptember 14. 16:41
  „Írhatta volna cikk szerzője:
  Ásványrárón megőrzik a rapsickodás hagyományait!”
 • 2. MotorosPista 2011. szeptember 13. 20:51
  „Nem ez a lényeg!”
 • 1. Oreg35 2011. szeptember 12. 11:22
  „Mi értelme van az ilyen-viszonylag gyenge minőségű- videó felvételnek, amikor kitakarják a bűnösöket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

55 éves osztálytalálkozó Mosonmagyaróváron

Az 1956-ban végzett, egykori 1. Számú Általános Iskola tanulói 50 év után először találkoztak újra. Tovább olvasom