Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Halasításban az egyesület jóval az átlag feletti

Összességében közel hat tonna halat telepít az idei évre vizeibe a Mosonmagyaróvári Horgász Egyesület. Az elmúlt év számos változást hozott a szervezet életébe, a szabályozások változása mellett új elnököt is választottak.
 
Rendkívüli év volt a 2013-as nem csupán az egyesület, hanem az egész horgásztársadalom számára – mondja Geiszbühl Róbert, a Mosonmagyar-
óvári Horgász Egyesület titkára. Bevezették ugyanis a tagok számítógépes nyilvántartását, ami óriási feladatot adott a több mint ötszáz tagot számláló egyesület vezetőségének.

Az elektronikus nyilvántartás célja, hogy kiszűrje és megakadályozza a horgászattal, halászattal kapcsolatos jogsértéseket. Az új típusú regisztráció számos anomáliát is okozott, mivel sokan nem tudták például, hogy a kettős tagokat annál az egyesületnél kell nyilvántartásba venni, ahol az állami jegyet váltották. Az elmúlt év rendkívüli volt az egyesület életében a tekintetben is, hogy új elnököt választottak Mészáros Mihály személyében a tisztséget korábban betöltő Szentkuti Károly lemondása miatt.

Az egyesület az idei évre két ütemben halasít, ősszel már közel három tonna ponty került a Báger-tóba és több mint fél tonna a Rókadombra.
Az egyesület az idei évre két ütemben halasít, ősszel már közel három tonna ponty került a Báger-tóba és több mint fél tonna a Rókadombra.

A titkár hozzátette: egyesületük jelenleg 544 tagot számlál, közülük 440 felnőtt, 21 ifjúsági és 83 gyermek. A létszám az elmúlt évtizedben folyamatosan csökken, az egy évvel korábbihoz képest most ötvenkilenccel vannak kevesebben. Ám ez még így is a megyei szövetség nyolcvan tagegyesülete közül a hetedik legnépesebb. Alapítását tekintve pedig a harmadik legrégebbi az idén nyolcvankét éves egyesület.
Geiszbühl Róbert kiemelte: a létszám annak ellenére folyamatosan csökken, hogy az egyesület halasítása átlagon felüli és fogási eredményeik is kedvezőek.

A titkár szerint a fogyás egyik oka lehet a növekvő üzemanyagár, hiszen egy szigetközi út ára több mint ezer forint is lehet, s ez még korántsem garantálja a fogást. Sajnos az ifjúsági horgászok száma drasztikusan csökkent az elmúlt időszakban, míg tizenöt éve százhúsz körüli volt a létszámuk, addig most csupán huszonegyen vannak. Az egyesület igyekszik ezen a tendencián javítani ifjúsági versenyek rendezésével.
A titkár elmondta: az idei évre a halasítást a tagság kérésének megfelelően két ütemben végzik. Összességében 5400 kilogramm háromnyaras pontyot és fél tonna dévért telepítenek az egyesület vizeibe mintegy 3,8 millió forint értékben. Az első lépcsőben októberben a Báger-tóba 2900 kiló, a Rókadombi-tóba pedig 650 kiló pontyot helyeztek ki. Ezt követően novemberben a Bárgerba 500 kilogramm dévér került. A fennmaradó 1900 kiló pontyot tavasszal helyezik ki a verseny előtti héten, így izgalmasnak ígérkezik majd az egyesület horgászversenye. Az elmúlt évi fogásokról a titkár egyelőre nem tudott beszámolni a fogási naplók leadási határidejének változása miatt.

Geiszbühl Róbert hozzátette: az idei év is rendhagyó lesz a horgászok számára a most hatályba lépett új törvény rendelkezései miatt. Az új szabályozás részleteiről a februári közgyűlésen tartanak majd tájékoztatót a tagoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programok Mosonmagyaróváron

Téltündérek, Fehérpaci baba-mama klub, Ki mit tud? az ifjúsági klubban, Félőlény szakkör a… Tovább olvasom