Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Halálozási okok: daganatok, alkohol, keringési betegségek

A Mosonmagyaróvári kistérségben élők egészségi állapota jó. A szűrhető daganatok, valamint a keringési rendszer és az alkoholos májbetegség miatti halálozás vezetik a listát – erről készült átfogó felmérés nemrég.
A Mosonmagyaróvári kistérségben élők egészségi állapotát elemzi az a felmérés, melyet nemrég készített el a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének egészségfejlesztési osztálya. A dokumentumban található adatok értékelésére kértük dr. Bogdán Piroska kistérségi tiszti főorvost.

– Az 1996–2008-as adatokat figyelembe véve készült el a kistérség egészségi állapotát elemző anyag. Ebből kiderül, hogy a vezető halálokok között a listát a keringési rendszerrel, a szűrhető daganatokkal és az alkoholos májbetegséggel kapcsolatos elhalálozások vezetik. Egyébként a térség egészségi állapota jónak mondható. Nagy eredmény lesz ennek megtartása, illetve javítása – magyarázza a szakember.

Az adatok mögé nézve egyértelmű, hogy sok elhalálozás az alkoholfogyasztásra és a dohányzásra vezethető vissza. A 65 év alatti férfiak harmada, az ennél idősebbek negyede a légcső, a hörgő és a tüdő rosszindulatú megbetegedései miatt veszti életét. A szakember szerint ez a halálok a nőknél is emelkedő tendenciát mutat, miközben a méhnyak- és az emlőrák miatti elhalálozás enyhén csökken. A gyengébbik nemnél 65 év alatt a halálozások közel felét még mindig a rosszindulatú daganatos betegségek okozzák. A kistérségben élő nőknél az ajak, szájüreg és garat rosszindulatú daganatai miatti korai elhalálozás 15 százalékkal az országos átlag feletti. A férfiak körében a keringési rendszer megbetegedései 32 százalékkal vezetik a halálokok listáját.
A dohányzással összefüggő megbetegedések mellett az alkohol okozta májbetegség miatti elhalálozás is az országos átlagot meghaladja a kistérségben, nem csak a férfiaknál, a nőknél is.

– Az adatokat már ismertettem a mosonmagyaróvári önkormányzat egészségügyi bizottságával. Továbbá megkerestem a jánossomorjai és mecséri háziorvosokat is. Célom, hogy valamennyi háziorvossal felvegyem a kapcsolatot a kistérségben, de a döntéshozókkal, fenntartókkal is, hogy együtt keressük a megoldásokat – szögezte le a kistérségi tiszti főorvos. A szakember a kistérség településekre bontott megbetegedési adatait szándékozik a vezető halálokokat tükröző adatokkal összevetni, értékelni. A halálokokra ugyanis magyarázatokat kell keresni.

– Központilag a megelőzésre több személyi és anyagi ráfordítás is kellene. Továbbá szemléletváltásra is szükség lenne, e körben is felértékelődik a család szerepe – tette hozzá a szakember.

Dr. Szalai Zsuzsanna a tüdőszűrés mellett a légzésfunkciós vizsgálatra is felhívta a figyelmet.
Dr. Szalai Zsuzsanna a tüdőszűrés mellett a légzésfunkciós vizsgálatra is felhívta a figyelmet.


– A prevenció alapvetően az alapellátás feladata, a kórházé a gyógyítás és gondozás. Esetenként azonban szervezünk megelőző jellegű programokat, elsősorban egészségügyi dolgozóink részére – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Vermes Tamás, a Karolina Kórház főigazgató főorvosa.

Ötven új tüdőrákos 2010-ben. 2010-ben 12.619 ember jelent meg a kistérségben tüdőszűrésen, tíznél derült ki, hogy tüdőrákos. Egyébként a kistérségben tavaly ötven betegnél diagnosztizáltak tüdődaganatot. Ez a szám jóval több, mint a korábbi években: 2009-ben 38, 2008-ban 35 embernél mutatták ki ezt a daganatfajtát.

Dr. Szalai Zsuzsanna tüdőgyógyász, allergológus szakorvos kiemelte:
– A negyven év fölötti dohányosoknak az évenkénti tüdőszűrések mellett a legalább kétévente végzett légzésfunkciós vizsgálatot is javasoljuk. Utóbbi beutalóval vehető igénybe, ezzel kimutatható a COPD-ként emlegetett (krónikus obstruktív légúti) betegség, amely ugyan nem gyógyítható, de idejében elkezdett kezeléssel lassítható fejlődése.

Olvasóink írták

 • 3. 41 2011. április 05. 08:50
  „Az első hozzászólónak címezném írásomat.Olyan orvosokról alkotsz véleményt,akiknek tudását országos szinten elismerik.Rendelési időben nem lehet megmozdulni a váróterembe,annyian veszik igénybe azellátást.Az orvosi karnak miköze van Egy ember tudásához.Leszólod Magát a Doktornőt,és leszólod az egész kórházat.Dolgoztam ezekkel az Orvosokkal,tudom milyen áldozatos munkát végeznek.Gondolom Te is maximálisan helyt állsz a magad területén,bár még a nyelvtanra és a fogalmazásra gyúrnod kéne.”
 • 2. RickCartman 2011. április 01. 22:34
  „1. volt 2011.04.01. 09:07
  szomoru maga meg nem tudni jol matyarul óvári belei környéki lakos :-D”
 • 1. volt 2011. április 01. 09:07
  „A hát igen a doktornő csak prédikál a mostani tüdőosztály egyelő a nullával még ez az orvosi kar marad addig nem is lesz másképp a környéken minden beteg a környező városok tüdőgyógyászait veszi igénybe szomorú hogy az emberek kénytelenek el menni a városból mert az óvári kórház egy nagy rakás sz..r ha és ezzel így van az óvári ill..a környék belei lakosok 90% szomorú.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhurcolták, örömlányként dolgoztatták

Erőszakkal elhurcoltak, majd prostituáltként dolgoztattak egy nőt. Az ügy elsőrendű női vádlottja… Tovább olvasom