Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Halálozás: aggasztó folyamatok

Noha a térség lakosainak halandósága a halálokok egy részében az országos átlagnál kedvezőbb, egyes okok alakulása azonban aggasztó trendet mutat és a járásban élők több szempontból is fokozott kockázatúak.

A Mosonmagyaróvári járásban élők egészségi állapotáról dr. Bogdán Piroska járási tiszti főorvos és munkatársai készítettek felmérést, az 1997 és 2010 közötti időszakot áttekintve. Az elemzés részletesen taglalja a lakosság halálozási adatait.

A felmérés szerint a régió korai halálozási szintje az országos átlagnál kedvezőbb. A vizsgált időszakban a férfiak korai halálozása húsz százalékkal csökkent, s 2007-re a régiós átlagnál is kedvezőbbé vált. A nők esetében tizenkilenc százalékos volt a csökkenés, ami így enyhén a régiós átlag feletti, de az országos szint alatti.

A halálozások közül minden negyedik valamilyen daganatos megbetegedés miatt történt. A legtöbb 65 év alatti nő halálát valamilyen rosszindulatú daganatos megbetegedés okozza, a férfiaknál viszont a keringési rendszer betegségei jelentik a vezető halálokot. Náluk majd minden negyedik daganatos halálozás a légcső, hörgő, tüdő rosszindulatú megbetegedései miatt történt. Ezt követi a vastag- és végbélrák. A legtöbb női rosszindulatú daganatos halálozás szintén a légcső, hörgő, tüdő megbetegedése miatt következik be. Ezt követően a legnagyobb haláloki súlya az emlő és a vastag-, végbél daganatainak van.

A beszámolóból kiderül: a férfiak halálozása 2003-ig a régiós és országos szintet is meghaladta, az ezt követő erőteljes csökkenés eredményeként a régiós szint alá esett vissza. Ezzel szemben a nőknél lassú, de tartós emelkedés jellemző, aminek következtében a vizsgált időszak végére a járásban a női halálozás a hazai átlag fölé emelkedett.

Az emésztőrendszer betegségei miatti korai halálozás a férfiaknál huszonhat, a nőknél negyvenkét százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. A férfiak körében azonban 2005-től drasztikus emelkedés kezdődött. Az alkoholos májbetegség miatti korai halálozás – a csökkenő tendencia mellett is – mindkét nemnél az országos és a régiós szintet is meghaladja. Az öngyilkosság a nők körében a duplájára, az idős férfiak körében harminc százalékkal emelkedett. A férfiak dohányzással összefüggésbe hozható korai halálozása harmincnyolc, a nőké huszonegy százalékos csökkenést mutat.

Olvasóink írták

 • 6. pancser 2013. július 16. 18:18
  „1. BJ.MÓVÁR 2013.07.15. 20:05
  Nem ezt olvastam a cikkből. Pozitív eredményekről számol be, sajnos azok közé tartozol aki ennek nem örül.
  Az alkoholizálás az tényleg aggasztó, általában összefüggésben van az öngyilkosságok számával.”
 • 5. sziamiau 2013. július 16. 08:21
  „MÉG ANNYIT! nem rég volt a újságcikk DR Pulai Máriával,érdemes elolvasni...némi magyarázat van benne az öngyilkosságok számának emelkedéséhez...”
 • 4. sziamiau 2013. július 16. 08:13
  „hát igen ,érdekes dolog ez!!utána olvasva dolgoknak,sokszor ott szerepel a "szoros" kivizsgálás!-erre ,sok vizsgálatra heteket,hónapokat kell várni....na nem többet,-akkor amikor a háziorvos kezelgeti a betegét ezzel-azzal....és túl későn derül ki,hogy komoly baj van/egyismerősöm,Ausztriában dolgozik,hátfájással ment el ott orvoshoz,3 nap alatt az összes vizsgálat meg volt(ct,mri,tükrözés,stb)...úgy tűnik időben....azóta már a kezeléseket is megkapta.../a saját példám:2 hónapig kezeltek hólyaggyulladással,később ct-n kiderült,hogy vesekövem van,nem 1!! három,persze olyan rosszul voltam,hogy csak no,2 hónap után GYŐRBEN a ct-n derült ki,de addig mennyit szenvedtem...jelenleg ízületi problémáimmal szenvedek,rtg készült,azt mondta a házi orvos,hogy kellene egy ultrahangos vizsgálat is,de érdemes lenne magánrendelésre menni,mert egyébként nagyon sokat kell várni.hogy miből???-az már egy másik kérdés..a gyógyszereim többsége olyan,ami nem vényköteles....közben éljünk egészségesen...és még tudnék mesélni...BJ.MÓVÁR!!IGAZ”
 • 3. Csetneky 2013. július 15. 23:58
  „Elvtik! Ki is emelte fel a nyugdíjkorhatárt 65 évre? Na, megvan?

  Zsíragy!

  Nemrég láttalak, te voltál a mosómedve. :)”
 • 2. RickCartman 2013. július 15. 21:22
  „...na várj csak, mit kapsz ezért a hozzászólásodért a hamarosan felbukkanó, mindenben "szakértő", hirtelen kormánypárti politológussá vált olvasóktól...”
 • 1. BJ.MÓVÁR 2013. július 15. 20:05
  „Lehet örülni!! Úgyis az a cél,hogy minél kevesebben érjék meg a nyugdíjas kort!! "jó" irányba haladnak a dolgok- a nyugdíjkorhatár megemelésével egyre több embernek nem kell nyugdíjat fizetni !!! A magánnyugdíjpénz lenyúlásával a saját számlán levő pénzt se kell kifizetni az örökösöknek se!! Ugye,mennyire gondoskodik rólunk a "jóságos" ,"igazságos" FIDESZ ,és kormánya???!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dani volt családja támasza

A mosonmagyaróvári származású Török Zsuzsa fia, Dani három héttel ezelőtt fejest ugrott a Balaton… Tovább olvasom