Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Halál Rajkánál az M15-ösön - A bolgár babát megmentették - fotók

Halál Rajkánál az M15-ösön - A bolgár babát megmentették - fotók
Borzasztó tragédiával végződött egy bolgár család hétvégi utazása. Autójuk turistabusszal ütközött az M15-ös úton Rajka közelében szombaton.
Ketten meghaltak – Rajka közelében turistabusz és személyautó ütközött

Több kilométeres torlódás, többórás araszolás késztette lassításra szombat déltől az M15-ös autóúton közlekedőket. Néhány kilométerre a határátkelőtől már látható volt a fennakadás sajnálatos oka. Egy bolgár család élete szakadt ketté magyarországi átutazásuk során. Szétszóródott autóalkatrészek, összetört autó, személyes holmik hevertek az árokparton. Az úttól pár méterre heverő játék baba láttán sejteni lehetett, hogy nem csak felnőtt utasai voltak az összetört autónak. Az M15-ös autóúton a határ fele tartott öt utasával a bolgár rendszámú személyautó, mikor egy lengyel felségjelzésű turistabusz előzésébe kezdtek: „A manőver során eddig tisztázatlan okból összeütközött a két jármű. A baleset következtében a személyautó lesodródott az úttestről, az árokba borult. Az ütközésben ketten olyan súlyosan megsérültek, hogy a helyszínen életüket vesztették" – mondta Smuk Ferenc sajtóreferens, főtörzszászlós. Hozzátette, hogy a másik három utast a mentők kórházba vitték.

A személyautóban egy család utazott, a Kisalföld úgy tudja, három generáció, tehát az elhunyt, idősebb utasok a nagyszülők voltak.

Imák az út mellett

A lengyel turistáknak a megrázkódtatáson kívül szerencsére nem esett bántódásuk. Az autóbusz a helyszínelést követően információink szerint tovább folytathatta útját, bár a borzasztó percek emlékét valószínűleg a turisták továbbvitték magukkal.
A Kisalföldnek a helyszínen nyilatkozó szemtanú egy megrendítő jelenetről számolt be: az ütközés után a lengyelek keresztet vetettek és Istenhez fohászkodtak, míg a bolgár sérült, aki eszméleténél volt, Allahot kérte, mentse meg a családját.

Világra jött

A kórházba szállított bolgár család állapotáról  prof. dr. Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos igazgatója számolt be lapunknak: „A sérültek között van egy egyéves gyerek, aki arckoponya-sérülést szenvedett. Jelenleg a gyermekintenzíven van, nincs közvetlen életveszélyben" – kezdte az orvos igazgató, aki kiemelte az autóban utazó, 8 hónapos terhes anyuka esetét is. A kisbabáját császármetszéssel segítették világra. – A csecsemő szerencsére jól van. Az anyuka nyakcsigolya- és végtagtöréseket szenvedett, az intenzív osztályon kezelik. Az apa viszonylag könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet" – tudtuk meg.

Biztonságosabb is lehetne az út

Az M15-ös autóúton nem ez volt az első súlyos baleset. A tragédiák megelőzése érdekében a helyiek sürgetnék azokat a fejlesztéseket, amelyektől biztonságosabb lenne itt a közlekedés. A hazai közúthálózat fejlesztési tervei között szerepel is az országhatárokig vezető gyorsforgalmi útszaka-
szok kiépítése, köztük az M15-ös autóút szélesítése. A jelenleg „félautópályaként" funkcionáló útszakasz bővítése által nemcsak a forgalom gyorsulhatna, de a balesetek száma is csökkenne.

Bonyolultabbügyintézés

 Az ilyen tragédiák esetében még az is nehezíti a külföldi állampolgárok életét, hogy külföldön hunytak el szeretteik. A Kisalföld felkereste a helyben illetékes Anubisz Temetkezési Vállalatot az ilyenkor szokásos eljárást illetően. A holttesteket az illetékességi területhez tartozó kórház patológiai osztályára szállítják, most is így történt – tudtuk meg. Császár Péter, az Anubisz Temetkezési Vállalat munkatársa elmondta: amennyiben a hozzátartozók igénylik, a cég vállalja a külföldi állampolgárok hazaszállításának ügyintézését, a szükséges engedélyek beszerzését.

Előzmények - Ismét teljes szélességében járható az M15-ös út Rajka közelében, ahol szombat kora délután egy személyautó és egy turistákat szállító busz ütközött össze.

A balesetben két ember meghalt, három megsérült - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya az MTI-t.

A bolgár rendszámú személyautó Szlovákia felé haladt, amikor a hetes kilométernél, előzés közben nekiütközött a busznak, majd árokba borult. Ruskáné Takács Anita, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője korábban közölte, hogy a lengyel buszon utazók közül senki nem sérült meg.
 

Korábban írtuk
Egy személyautó és egy turistabusz ütközött össze az M15-ös autóút 7-es kilométerszelvényénél, Rajka térségében, az M1-es autópálya felé vezető oldalon - tudatta honlapján a katasztrófavédelem.

Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a személyautó árokba borult.
A lengyel felségjelzésű buszon utazók közül senki nem sérült meg, vélhetően a busz a helyszínelést követően tovább folytathatja útját - tette hozzá.

Az ütközés következtében a személyautó lesodródott az úttestről. A kocsiban öten utaztak, közülük egy ember azonnal meghalt, és egy másik súlyos sérült is az életét vesztette. Rajtuk kívül még egy ember súlyosan, egy utas könnyebben sérült meg.

A mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók áramtalanítják a járműveket. A forgalom félpályán halad az érintett útszakaszon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civilek költözhetnek a Pálffy-villába

Az önkormányzat felújítja a régóta üresen álló impozáns Hőnel-épületet a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom