Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hajózható lesz a Malom-ági Lajta

A Malom-ági Lajta hajózhatóvá válik, vízparti sétányt és kikötőhelyeket alakítanak ki egy osztrák–magyar uniós projekt keretében. A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület túravezető-, valamint vízimentő-képzést is indít.
A Lajta turisztikai célú hasznosítása vezérelte a mosonmagyar-
óvári és burgenlandi vízisport-egyesületek együttműködését közös uniós projektben. Magyar oldalon a folyó Malom-ági szakasza válhat újra értékes természeti kinccsé. A Lajta-parti város és a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület osztrák partnerekkel együtt- működve kaptak négyszáz- négyszázezer eurót erre. Tilai Lászlót, a mosonmagyaróvári városháza munkatársát és Nagy Gábort, a helyi vízisport-egyesület elnökét kérdeztük a projekt jelenlegi állásáról.

– Jelenleg folyamatban van az engedélyezési eljárás. Úgy tudjuk, hogy az építési engedélyhez már csak néhány formaság hiányzik. A vízjogi létesítési engedélyhez most kaptuk meg a talajvédelmi állásfoglalást, illetőleg a különböző hatósági illetékeket és díjakat fizetjük éppen. Remélem, hogy tavaszra lesz engedélyünk, utána indulhat a közbeszerzés. Ez azt jelenti, hogy ősszel-télen már elkezdődhet a tényleges kivitelezés – foglalta össze Tilai László.

Mosonmagyaróváron a projektiroda munkatársa szerint lesz egy ki-be szálló létesítmény a Lajta-zsilipnél, a Lajta-lakóparknál, az M-Club melletti telken és a malom előtt is. Iszapfogókat és két vízi csúszdát alakítanak ki, s épül vízparti sétány is. Szükséges a malom menti támfal megerősítése is.

– Áprilisban ingyenes túravezető-képzést indítunk, ide tizenöt jelentkezőt várunk, akik betöltötték a 18. életévüket, kajak-kenuzásban alapképzettséggel rendelkeznek. Közülük választunk ki négy-öt főt, akiket majd októberben túravezetőnek oktatnánk. Júliusban tervezünk egy vízi- és életmentőképzést is – mondta el Nagy Gábor. A vízisport-egyesület hajóparkja is bővül a projekt keretében: 18 túrázásra alkalmas kajak-kenut szereznek be, valamint három hajószállítót is.

Olvasóink írták

 • 8. RUDI 2012. február 18. 14:04
  „Hát az igazat meg vallva, sok hozzá szólás igaz.De ez mind türelem, és pénz kérdése, hogy valójában, mikor is tudják helyre rakni Moson szépségét, és persze van mit szépíteni Óvár részen is ez nagyon fontossági kérdőjel.Tudjuk és persze kövessük az eseményeket, hogy hál istennek gyors ütemben zajlanak az építkezések,vele együtt meg kellene szépülni a Városunknak is .De remélem, hogy a vezetőink ,kellő képen fel figyelnek minden problémára , mely megoldásra vár.A Malom -ági Lajta pediglen alkalmas lesz kellő kép hajózásra.Főleg olyan szak emberek kelnek, kik igen is a Városunkért tesznek eleget.”
 • 7. permanganat 2012. február 17. 14:10
  „?gy igaz Pancser, szeretem a frakkos hasonlatodat :) !

  Szerintem, ami hiányzik a városban( mint egyszer már írtam...), az: ?LM?NYfürdő, egy normális mozi, valamint egy obi-féleség.”
 • 6. pancser 2012. február 17. 12:13
  „Eltértünk a témától valóban, nehogy azt higgye valaki, hogy ellenzünk bármiféle fejlesztést. Az a baj ezekkel a projektekkel, hogy túlságosan is célirányosak. Gondolkodtam mihez lehetne hasonlítani a dolgot. mondjuk a vőlegény megpályázza a frakkot, mert csak azt lehetett, komplett ruhát nem. A következmény az lesz, hogy elmegy az esküvőre elsőrendű frakkban, de a nadrág elnyűtt és foltos. A hasonlatnál maradva talán jobb lett volna, ha a frakk árán sima öltönyre pályázhatott volna.
  Van olyan falu a környéken, amelyik tanösvényt kapott több tíz millióért, drága esőbeállókkal, murvázott talajjal, ahova évente 2x, 3x kiviszik a gyerekeket, viszont krétára nincsen pénz. Megpályázták persze, miért ne ha ebben a pénztelen világban is van elpocsékolni való pénz.
  Szóval a pályázati anomáliák egyre jobban szemet szúrnak. A pénzek sorsáról nem helyben hanem ki tudja hol és kik döntenek, vszleg az élet sűrűjében soha nem dolgozó hivatalnokok. Így történhetett meg, hogy van egy szép terünk, lesz Futura, miközben szégyellni való romok fogadják a városba érkezőt.”
 • 5. Contar 2012. február 17. 10:26
  „Jól eltértetek a cikk témájától!”
 • 4. ISU 2012. február 17. 00:27
  „A mosoni főutcán haladva, még az autóban ülve is lehet sokszor érezni az szennycsatorna bűzét.
  Azt kellene felújítani, vagy a fedelekkel valamit tenni, hogy ne engedjék ki a bűzt.
  Hiába lett a szép piac, meg az új gyönyörű tér, ha a bűz meg elriassza az arra járókat.
  Így nehéz az idegenforgalmat fellendíteni, ha a bűz kiűz !”
 • 3. RickCartman 2012. február 16. 22:04
  „a mosoni főutcán seperjék el a havat a hátuk előtt a lakók (nyáron a szotyihéjat), utána reklamáljanak”
 • 2. pancser 2012. február 16. 19:38
  „Mesés tájakban gyönyörködhetnek az utasok, ez megér több mint 200 milliót, a mosoni főutca meg romokban, az úgy látszik így is jó!”
 • 1. hovatovabb 2012. február 16. 18:53
  „valószínűleg Oceánjárók is jöhetnek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákirodalmárok: több mint száz alkotást bírált el a zsűri

A Móra Ferenc Általános Iskola e tanévben is meghirdette hagyományos mese-, vers- és novellaíró… Tovább olvasom