Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Hajózható Lajta a vízi turizmusért

Határon átnyúló ökoturizmus és vízi sport a Lajtán címmel nyertek támogatást osztrák és magyar partnerek a folyó hajózhatóvá tételére. Emellett folyamkilométer-köveket, információs táblákat is kihelyeznek, kikötőket alakítanak ki.
Az Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–13 keretében osztrák és magyar partnerek közel egymillió eurós támogatást nyertek Határon átnyúló ökoturizmus és vízi sport a Lajtán című projektjükhöz. A két ország képviselői pénteken találkoztak Mosonmagyaróváron, ahol tájékoztatást nyújtottak a beruházás részleteiről. A magyarokat Mosonmagyaróvár önkormányzata, a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület (MVSE), az osztrákokat a Fertő tó és Lajta-völgy Turisztikai Egyesület (Regionalverband Leithaauen Neusiedler See), illetve Királyhida (Bruckneudorf) község képviseli.

– Mit kezdjünk a Lajtával, hogyan tudjuk hasznossá tenni? – ezen kérdés indította el Iváncsics János mosonmagyaróvári alpolgármester szerint ezt a több éve szerveződő projektet. „A Lajta menti települések szövetsége szépen alakul" – fűzte hozzá Wlasitsch Mirkó, a vízisport-egyesület elnökségi tagja. Taródy Zsolt elnökségi tag szerint is régi álom válhat valóra. Günther Schweizer projektvezető és Gerhard Zapfl, Miklóshalma polgármestere a jó és hatékony együttműködést hangsúlyozta az osztrák és magyar felek között.

A Határon átnyúló ökoturizmus és vízi sport a Lajtán című projekt osztrák és magyar partnerei.
A Határon átnyúló ökoturizmus és vízi sport a Lajtán című projekt osztrák és magyar partnerei.


Céljuk a Lajta kitűnő adottságainak kihasználása és a Királyhidától Mosonmagyaróvárig tartó szakasz vízi sportolásra alkalmassá tétele, az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése, hogy a térség vonzó vízi turisztikai célpont legyen. A folyó (át)járhatóvá válik, ki- és beszállóhelyeket létesítenek: az ausztriai szakaszán hét, míg a Malom-ági Lajtán hat ki-be szálló helyet építenek ki. Továbbá folyamkilométer-köveket, információs táblákat is kihelyeznek magyar, német és angol nyelven. A projekt során új hajókkal gazdagodik az MVSE. Többnyelvű turisztikai kiadványok, térképek készülnek, vízi mentőket és túravezetőket képeznek, hogy a csoportok minősített kísérőszemélyzettel járhassák be a folyószakaszt. Nyári szünetekben vízi táborokban ismerkedhetnek a térség diákjai egymással és a Lajta folyó élővilágával, valamint évente két alkalommal vízisport-szezonnyitó és -záró tömegsportrendezvényeket szerveznek.

A Malom-ági Lajta hajózhatóvá tétele a projekt egyik fő célja. Fotó: Kisalföld-archívum
A Malom-ági Lajta hajózhatóvá tétele a projekt egyik fő célja. Fotó: Kisalföld-archívum


A fejlesztés hatására a Malom-ági Lajta is hajózhatóvá válik, a kikötők kialakítása mellett a partszakaszok rendezését is vállalták.

Céljuk a Lajta kitűnő adottságainak kihasználása és a Királyhidától Mosonmagyaróvárig tartó szakasz vízi sportolásra alkalmassá tétele, az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése.

Olvasóink írták

  • 1. Dr.Lang 2011. március 07. 17:10
    „A meder kotras ota olyan a Lajta mint egy csatorna. Meg kellett volna hagyni iszaposnak, nadasnak, amilyen volt. Kulonosen a Malomtol lefele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testnevelés és német nyelv jövő évtől emelt szinten Dunakilitin

Jövő tanévtől emelt szintű testnevelés- és németnyelv-oktatást terveznek a dunakiliti iskolában az… Tovább olvasom