Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Hajnali madárles és kenutúra

Lipót - A maroknyi lelkes és elhivatott csapat idén harmincnegyedszer rendezte meg a természetvédelmi és ornitológiai tábort, melynek ezúttal a lipóti tájvédelmi körzet adott otthont.
Az alapítók – Kónya József református lelkész és dr. Legány András főiskolai tanár – még álmukban sem gondolták volna 1975-ben, hogy természetvédelmi táborukkal hagyományt teremtenek. Mivel akkoriban még nem létezett intézményes természetvédelem, tevékenységük jelentős szerepet töltött be a tájegységek élővilágáról készült adatgyűjtésben. Bár azóta az ismeretterjesztés is fontos céllá vált, adatgyűjtés továbbra is folyik, idén a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóságának továbbítják a terepmunka eredményeit.

Az ország minden pontjáról érkeztek táborlakók és Erdélyből is jött egy kisebb csoport. A több mint kétszázötven fős csapat tagjai sátorokban töltötték a hetet egy Duna-parti tisztáson.

A táborozók között a szakembereken kívül akadt orvos, tanár, rendőr és autószerelő is, a legfiatalabb lakó nyolc hónapos, míg a legidősebb résztvevő csaknem nyolcvanéves volt.

A Szigetköz flóráját vizsgálták a természetvédelmi és ornitológiai tábor tagjai.
A Szigetköz flóráját vizsgálták a természetvédelmi és ornitológiai tábor tagjai.

Többen gyerekként jártak itt először, s azóta saját családjukkal térnek vissza évente, volt, aki csemetéin kívül még a szüleit is magával hozta. Szövődött már szerelem is táborlakók között, többen azóta házastársakként járnak vissza rendszeresen.

– A résztvevők több csoportban tevékenykedtek a héten – meséli a vezető, Demeter Iván gyógyszerész –, faunisztikai, botanikai, madarászati, természetfotós és (a sok gyerekre való tekintettel) ifjúsági csapatok alakultak. Napközben ki-ki a saját csoportjával vizsgálta a Hanság élővilágát, esténként pedig ismeretterjesztő előadások és táncház zárta a napot.

Bár az országban több hasonló rendezvény is akad, a természetvédelmi és ornitológiai tábor az első a palettán, s nem csak több évtizedes múltja miatt. Minden évben más helyszínen tartják a rendezvényt, így a résztvevők megismerhetik az ország különböző tájegységeit.

– A szervezésben mindig segítenek nekünk a helyiek, idén a Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársainak és a lipótiaknak köszönhetően nagyon színvonalas tábort tudtunk rendezni. Ilyen mértékű segítőkészséggel és jó szándékkal még nem is találkoztunk eddig – vallja a táborvezető. – Mindez meghatározó élménye volt a természetvédelmi tábornak.

Olvasóink írták

  • 2. Kvarg Lipót 2008. július 11. 14:16
    „Én is egy ideg voltam ez miatt!!!:)”
  • 1. Szigetközi 2008. július 10. 09:55
    „A cikkben szereplő ,,lipóti tájvédelmi körzet" nem létezik!
    A megnevezés helyesen: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Szigetközi Tájvédelmi Körzete! Egyébként a cikk tetszik. Üdvözlettel: egy szigetközi...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légpuskával arcon lőtte a barátját egy bezenyei fiú

Bezenye - Tizenöt éves barátját sebesítette meg az arcán súlyosan egy bezenyei fiú, miközben… Tovább olvasom