Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hagyományőrzők a Magyaróvári Íjász Sportegyesületben

A tizennyolc éves múltra visszatekintő Magyaróvári Íjász Sportegyesület szabadidő sporttól a versenysportig terjedő skálán foglalkozik íjászattal. Az egyesületben a versenyzés mellett a hagyományőrzés is nagy szerepet kap.
A hosszú évek alatt az egyesület töretlenül fejlődött, számos tagot felvonultatott. Nyitottak a lelkes kezdők befogadására, szívesen avatják be őket az íjászat alapjaiba és biztosítják számukra az egyesület eszközeinek használatát. Ezért cserébe annyit várnak, hogy mindenki próbáljon alkalmazkodni a közösen megfogalmazott szabályokhoz és vegye ki részét az egyesület érdekében végzett közös munkából.

Céljuk, hogy az íjászat minden ága helyet kaphasson, a szabadidő sporttól a versenysportig. Utóbbinak köszönhetően több alkalommal vehették át a város kitüntetéseit a sportgálákon, és többször színeikben szerepelt az Év sportolója.

A jelenlegi tagság mintegy fele köteleződött el a tradicionális íjászat mellett. Többen közülük a tradicionális íjhoz hozzá rendelik a megfelelő ruházatot és egyéb kiegészítőket, tevékenységeket. Eszközeik nagy részét saját kezűleg készítik el, és időt szánnak ismeretszerzésre, tanulásra, majd ennek átadására.

Az egyesületben fontos szerepet kap a bemutatók szervezése, élő történelem órák tartása különböző iskolák meghívására. Aktív a szerepvállalásuk a Hansági Múzeum rendezvényein, ahol a tradicionális íjászat eszközeit, fejlődését mutatták be már több alkalommal. Az ismeretek átadásának jegyében kap fontos hangsúlyt a rovásírás tanítása is.

Delegációjuk meghívást kapott és kap az ország legnagyobb hagyománytisztelő rendezvényére a Kurultájra, ahol méltóképpen képviselték, és fogják képviselni az idei évben is az egyesületet. Jurtában alszanak, kort idéző eszközöket használnak és élik a hagyományokat. A tradicionális versenyeken részt vevők szép eredményekkel öregbítik az egyesület hírnevét az országban.

Ezek közül a teljesség igénye nélkül említenénk meg a Saslövő bajnokságot, amely autentikusan állít emléket az ősi elit íjászoknak. Ezen a megmérettetésen az egyesület több tagja szerepelt kiemelkedő eredménnyel a különböző szintek meglövésével.

Egyik íjászuk három egymást követő alkalommal győzött az Országos Long Bow Találkozón, így elnyerte a vándorkupát.

Négy éven keresztül vettek részt a Törzsek Viadala elnevezésű rendezvényen, melyben egy évig egyesületük tagja töltötte be a Nyugati Gyepű vezéri tisztségét, illetve az egyesületet többet képviselték harcosként, azaz versenyzőként a megmérettetésen.

Zimmerer Anita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszköszöntő süteménnyel

A Nők a Városért Egyesület hatodik alkalommal rendezi meg Tavaszköszöntő programját március 31-én… Tovább olvasom