Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Habsburgok az altemplomban

A kulturális örökség napjain, szeptember 27-én és 28-án ismét látogatható lesz Mosonmagyaróváron a Szent László téren álló Szent Gotthárd-plébánia- templom altemploma, ahol Habsburg Frigyes főherceg és felesége, Croy Izabella nyugszik.
Franciaországban „Történelmi emlékek nyitott napja" címen 1984-ben indult mozgalom azzal a céllal, hogy az egyébként nem nyilvános helytörténeti értékek egyszer egy évben látogathatóak legyenek. 1992 óta szeptember utolsó hétvégéjén Magyarországon is megrendezik a nyitott kapuk napját. Mosonmagyaróváron a Széchényi Ferenc- és Kós Károly-díjjal kitüntetett Városvédő Egyesület rendezésében a Szent László téri Szent Gotthárd-plébániatemplom altemploma várja ez alkalomból a látogatókat.

Az altemplomban kettős fémkoporsóba zárva Habsburg Frigyes főherceg és felesége, Croy Izabella főherceg asszony hamvai találhatók. Frigyes főherceg 1889-ben pozsonyi hadtestparancsnok, majd hadtestfőparancsnok, utóbb az osztrák–magyar hadsereg főparancsnoka, egyben a Monarchia egyik legnagyobb földbirtokosa volt. Birtokainak jelentős része Trianon után Magyaróvár környékén maradt meg, ezért a világháborút követően itt telepedett le és élt 16 esztendőt, 1936 decemberében bekövetkezett haláláig.

A kriptát 1934-ben, a város felajánlására alakították át a Habsburg család temetkezési helyéül. A kéthajós térben, a szemben lévő bolthajtások alatt a koporsók és az oltár található, az oldalfalakon két fehér márvány epitáfium van. A lejárattól jobbra Szent Krisztina és Szent Augustus üvegkoporsóba zárt ereklyéi kaptak helyet. Ezeket 1776-ban a pápa elismerő ajándékul küldte Mária Krisztinának. A pápai adománylevelek másolatai az oldalfalon olvashatók. Az altemplomban a látogató első pillantása egy több száz éves, festett barokk Krisztus-szoborra esik, melyet Szűcs László szobrászművész restaurált és 1998 szeptemberében helyezték el itt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hádész világelső rendőrkutya

Huszonhat ország ebeit maga mögé utasítva nyerte el kategóriájában a világbajnoki trófeát Hádész, a… Tovább olvasom