Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Habsburg-kripta nyitott kapukkal

Mosonmagyaróvár - Hétvégén a mosonmagyaróvári „Alapítvány a Városért" közhasznú szervezet rendezésében, az Európai Örökség Napok keretében megnyitotta kapuit az óvári római katolikus plébániatemplomban a Habsburg-kripta.
Egy korabeli dokumentumfilmen az érdeklődők végigkísérhették Frigyes főherceg magyaróvári díszes temetését. Frigyes főherceg az osztrák–magyar hadsereg főparancsnoka, egyben a Monarchia egyik legnagyobb földbirtokosa volt. Területeinek jelentős része – Trianon után – éppen Magyaróvár környékén maradt meg, és ezért az első világégést követően itt telepedett le és élt 1936-ban bekövetkezett haláláig. Holttestét feleségének, Croy Izabella főhercegasszonynak hamvaival együtt a magyaróvári Szent Gotthárd-plébániatemplom altemplomába temették, kettős fémkoporsóba.

A főhercegi kripta nyilvánosan nem látogatható, viszont szombaton és vasárnap a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület kezdeményezésére az érdeklődő közönség megtekinthette. A civil szervezet 1995-ben csatlakozott a világ több országában is megszervezett nyitott kapuk napjához. A kezdeményezés Franciaországból indult Történelmi emlékek nyitott napja címen, azzal a céllal, hogy ezen a napon az egyébként nem nyilvános helytörténeti értékek egyszer egy évben látogathatók legyenek.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Bizalmi válság'' a falutévé(k) miatt?

Rajka - Az egyik falutévének érvényes műsorszolgáltatási, a másiknak helyiségbérleti szerződése van… Tovább olvasom