Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Háború: ˝Talpra magyar˝-ral indultak utolsó útjukra

„Még mindig hullanak a falevelek" címmel dr. Kocsis Sándor, a városvédők elnöke az első világháborúról – benne személyes szálakkal – állított össze tárlatot.
Apai nagyapja és anyai nagybátyja is harcolt az első világháborúban, ahonnan soha nem térhettek haza: mindketten, száz éve a Dolomitokban vesztették életüket. Ezenkívül a család többet nem tudott meg róluk – többek közt ez az egyik indíttatása dr. Kocsis Sándornak, aki tárlattal adózik a nagy háború áldozatainak és túlélőinek. A szombatig látogatható tárlatnak a Huszár Gál Városi Könyvtár ad otthont.

A háromgyermekes katonáról – a tárlatrendező nagyapjáról – találunk itt képet, továbbá számos könyvet, újságkivágást, magazint is a témában. Megemlékezik Gyóni Géza költőről is, aki póttartalékos közlegényként 1914. augusztus elsején indult el Przemyslbe. A tárlaton beleolvashatunk a halászi Gondár Ferenc naplójába, aki a háborúban elvesztette egyik szemét, s ez egész életére kihatott.

Szodfridt József másodéves műegyetemistaként szintén naplót vezetett, és önkéntesként indult háborúba 1914. szeptember 10-én. A galíciai harctérre vonulásakor, 1915. május 25-én írja: „Sokszor elgondolkodtam fölötte: milyen érzés lehet az, amikor az ember a harctérre indul, amikor megdöbbentő komolysággal érzi az ember a válást övéitől, eddigi életétől, amikor a könnyet fölszárítja az ünnepélyes felvonulás, zászlólengés, hazafias dalok lelkesítő érzése, amikor egy büszke huszárszázad a Talpra magyar hangulatával indul talán utolsó útjára."

A fiatalember lelkesedése ellenére már akkor érezte, hogy olyan nagyon fáradságos útra indul, melynek „fény- és árnyoldalai lesznek, s melyben a derűs napok sok szürke nappal fognak váltakozni". Az 1914 és 1918 között vezetett naplóból végig lehet követni, merre jártak, még térképet is mellékelt hozzá (ez kinagyítva szintén látható). 1915-ben harcolhatott utoljára a halászi Sülyi István és Ebersdorfer József is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágcsodák a magyaróvári belvárosban

Ötödször hirdették meg hétvégén az Apró kezek, csodakertek kertépítő versenyt. A kis kertészek igazi… Tovább olvasom