Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Ha valaki munkanélküliként szül, akkor semmi sem jár neki

Az idei évtől nem kap GYED-et az a kismama, aki nem rendelkezik biztosítással. Kvázi, ha valaki munkanélküliként szül, akkor semmi sem jár neki. Meglepett arcok a munkanélküli központban és az egészségbiztosítási pénztárnál, valamint jogos felháborodás: a munkanélküli anyát az ág is húzza. Talán még időben szólunk: ne legyen terhes, akit kirúgtak.
Aki 2008-ban szült és tb-t nem fizet, az nem jogosult a gyedre

Meglepett arcok a munkanélküli központban és az egészségbiztosítási pénztárnál, valamint jogos felháborodás: a munkanélküli anyát az ág is húzza. Talán még időben szólunk: ne legyen terhes, akit kirúgtak.

Egy neve elhallgatását kérő mosonmagyaróvári kismama májusban fog szülni, egyedül. Az apuka nem vállalta a gyereket, ráadásul állását is elveszítette, amikor már visszafordíthatatlanná vált a szervezetében az a bizonyos „aprócska" változás.

Akkori munkaadójának sírva könyörgött, hogy ne rúgja ki, egy ismerősétől már hallotta, mi vár rá munkanélküli anyukaként. Biztosítás nélkül nem fog GYED-et kapni. Az ő sorsa végül is szerencsésen végződött, akadt, aki felvette, bár nagy volt a meglepetés munkaadója részéről, amikor kiderült, hogy a felvételi beszélgetésen eltitkolta állapotát. Haragszanak is rá, így még a napi stresszel is meg kellett küzdenie. Most már otthon pihen egy hete és próbál megnyugodni, hogy őszinte mosollyal várhassa kisbabáját.

Titkolt törvénymódosítás

Hogy miért volt szükség a törvénymódosításra, arra sajnos nem kaptunk választ, de kár is lenne a miérteken rágódni. Az viszont biztos, hiába kapott zöld utat a törvénymódosítás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, illetve az Egészségügyi Minisztérium, de Magyarország hivatalos, internetes oldalán a nyomára sem bukkantunk. Az a lényeg, hogy adott a változás, ami minden bizonnyal sokakat érint, s mégsem eléggé tájékozottak. Internetes fórumokon egymást próbálják felvilágosítani a leendő anyukák arról, mitől lesz üres a zsebe, miután világra hozta gyermekét.

„Terhességi gyermekágyi segély annak jár, aki a biztosítási jogviszony megszűnését követő 42 napon belül szül. Január elsejétől változott a törvény, és csak azt tekintjük biztosítottnak, aki álláskeresési támogatásban részesül, ebből következik, hogy ha munkanélküli ellátását a várandós kismama lemondja, a követő naptól jogosult terhességi-gyermekágyi segélyre, de már gyermekgondozási díjra elveszti a jogosultságát" – kezdte a Vasárnapi érdeklődésére Kóbor Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Egészségbiztosítási Pénztár pénzellátási osztályvezetője.

– A terhességi-gyermekágyi segély 168 napig jár, ezt követően az anya gyermekgondozási segélyt igényelhet, amelynek az összege 28500 Ft. A gyermekgondozási segély nincs biztosítási időhöz kötve.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási Osztályán azért nem jelentkezett tömegesen ez a probléma, mert azoknak a kismamáknak, akiknek a terhességi-gyermekágyi segélye ez év elején szűnt meg, a jogosultsága még a gyermekgondozási díjra fennáll. „Azon kismamák esetében, akiknek a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) folyósítása 2008-ban kezdődött, nem lesznek jogosultak gyermekgondozási díjra" – tette hozzá Kóbor Attila.

Növekvő pocakkal állást keresni

Álláskeresési járadék 90 és annak meghosszabbításaként 180 napig vehető igénybe, eddig biztosított tehát az ember. A tgyás 168 napig vehető igénybe, így tehát nem egész egy évig élvezhetjük csupán az állami támogatásokat áldott állapotban, vagy már gyakorló anyukaként. Röviden összefoglalva: aki 2008-ban szült és társadalom biztosítási járulékot nem fizet, az nem jogosult a gyedre.

S miként tud magán segíteni a kismama, akit még azelőtt elbocsátanak, hogy táppénzre vetethette volna magát? (Mint tudjuk nem ritka az ilyen eset, s a leendő anyukák az utolsó pillanatig próbálják eltitkolni terhességüket a munkaadójuk elől.) Gyakorlatilag szinte semmit. Próbáljon meg bárki növekvő pocakkal állást keresni, garantálhatóan nem veszik fel sehova.

Megkérdeztük a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központot is arról, hogy tudják-e megfelelően tájékoztatni az állástalanná vált kismamákat, s igen volt a válasz, mindenkit tájékoztatnak a törvényi változásról – holott ez nem is lenne kötelességük.

Olvasóink írták

 • 14. Egy anya,akitől elvették a gyerekeit! 2008. május 17. 16:06
  „Sziasztok!
  Nem tudom milyen újabb hülyeség ez!
  Nem az lenne a lényeg, hogy minél több gyerek szülessen és ne az állambácsinak kelljen eltartani?
  De ha már vki terhes lett,nehogy már azért ne ismerhesse meg az anyai örömöket mert nincs állása!
  VAGY EZ IS MÁR CSAK A GAZDAGOKNAK JÁR?!”
 • 13. matriné 2008. április 28. 18:48
  „Jó neked "Virgács"! Ha a gyermekes munkavállalókat segíti a céged akkor Te nem Magyarországon élsz! Az egyik ÍGyőri Önkormányzati cégnél egy kismama a második gyermeke utánigyes lejártával szeretett volna visszamenni dolgozni. Viszont a munkabesosztása míg gyermnektelen volt úgy reggel 6-és18 óra közt volt tehát napi 12 óra. Így nem tudta a gyermekeket oviba vivi és hozni sem! A "Cég" igazgatója írásba adta, hogy "nem áll módjában a beosztásán változtatni"! Természetesen vannak nyugdíjas bedolgozók is e "cég"-nél, de szerintem vagy az Igazgató nem ért a munkályához vagy nem is érdekli a fiatal anyák és gyermekei sorsa e rendszerben!
  Ma már a harmadik gyermekét neveli e szóbanforgó hölgy. Vajon akkor amikor letelik az újabb gyes, akkor is ez az igazgató lesz e posdzton?”
 • 12. Virgács 2008. április 28. 12:29
  „A háborúban kilátástalan helyzetben is születtek gyerekek és volt nyugdíj is. Sokan csak a kényelmük miatt nem szülnek gyereket, és arra vár, hogy az állam tartsa el. Mindenki eldöntheti, hogy el tud tartani egy gyereket vagy nem, nem kell mindig másra várni, le lehet mondani egy gyermek kedvéért sokmindenről.
  Kedves gyermektelen fiatal! Két év után ha visszamész dolgozni, akkor a munkabér mellé a gyest is megkapod.Nem tudom hol élsz, de nálunk a gyermekes munkavállalókat segíti a cégem.”
 • 11. Don Kartács 2008. április 22. 07:13
  „Matriné igazad van abban, hogy már ismerni a csoportokat és más tenni azért, hogy ez ne így legyen. De mindaddig nem is lesz téve semmi, amíg a pártok a 3. csoportot ámítva jutnak népes szavazótáborhoz.”
 • 10. minek 2008. április 21. 14:21
  „Mi van azzal a tanárnővel, akinek lejár a biztosítotti jogviszonya (mivel megszűnik a határozott idejű szerződése július 1-én?) Augusztusban szül, 168 nap tgyás, aztán meg csőd gyerekestől, férjestül, hacsak nem keres kettő helyett a férje... Na megint egy király szabály...”
 • 9. Nagy Petra 2008. április 21. 07:47
  „A kormány mindig azért sír rí hogy egyre kevesebb fiatal vállal gyereket és aki vállal az is egyet max kettőt. Csodálkoznak rajta ha ilyen hülye rendeleteket hozznak! Mert ugye most azt is beakarják vezetni hogy két év után vissza mehet az anyuka dolgozni mert utánna már nem kap egy fillért se és a gyereket hova teszi én falun lakom, bölcsöde nincs és az eddigi két óvodát is összevonják mert kevés a gyerek de csak azért mert akinek óvodáskoru gyeremek mellett van egy kisebb is enm viheti óvodába a gyereket, akkor hova tegyem ha mondjuk én vissza mennék két év után? Amúgy tudok egy olyan munkahelyet ahol ha megtudja a főnök hogy a nő férjhez megy azonnal kirúgja mert akkor biztos akar gyereket is és ő nem akar fizetni annak aki nem dolgozik!”
 • 8. matriné 2008. április 21. 07:14
  „Ennek a "Don Kartácsnak" mennyire igaza van! Sőt mennyire tudja osztályozni az embereket! Csak azt nem tudja, hogy e kormány politikusai is tisztában vannak ezzel és mivel ép olyan tehetségtelenek ezért nincs változtatás rajta!Talán, ha elrendelnél ezekinél is a "megtizedelést" mint a rokkantnyugdíjasoknál, akkor fogyna a létszám! Mivel e kormány bizonyította, hogy nem képes olyan termékeket gyártatni amit el lehet adni és csupán a népnyúzáshoz ért így nem is csoda, ha már mindent meg akar vonni az emberi életvitel megakadályozása miatt! Szinte az is csoda, hogy még nem állították vissza a halál büntetést! Mert ugye, aki terhes mer lenni az már nagy gond e rendszer vezetésének a töketlenségük miatt!”
 • 7. Don Kartács 2008. április 21. 07:07
  „Freddy, nemcsak arra. Ez meg fogja növelni a gyerekgyilkosságok számát is, amikor az anya kilátástalannak ítéli meg a saját helyzetét és megöli a gyerekét. Sajnos elég magas a munkanélküliség nálunk, ami az egész politikai elit elmúlt majdnem 20 évének folyamatos rossz döntései miatt alakult így.

  Egy viszont tény: ha egy nő akár 1 napja is terhes, már védettséget élvez a munkahelyén. A bírói gyakorlatot nem érdekli, hogy a munkáltató tud-e róla vagy sem, ha bizonyítható a terhesség, akkor a nőt kutya kötelessége a munkáltatónak állományban tartania. Anno régen a volt munkhelyemen így nyert pert egy nő.”
 • 6. sziszifusz 2008. április 20. 18:53
  „A hozzászólóktól okosabb lettem,mint a cikkírótól!
  Nem az első eset a Kisalföld olvastán!
  Ettől persze nem lettem boldogabb.”
 • 5. FREDDY/S 2008. április 20. 16:10
  „Ez akkor ugye hatással lesz az egészséges népesedés"növekedésnek", nemde...”
 • 4. Don Kartács 2008. április 20. 14:58
  „Részben magam ellen beszélek, részben pedig nem.

  Igaz az a mondás, hogy aki nem tudja magát el tartani, annak minek gyerek, meg aki nem dolgozik, az ne is egyék, csakhogy célszerű az embereket három csoportra bontani:
  1. csoport: akik azért nem tudják önmagukat eltartani, mert olyan körülmények áldozatává váltak, amelyekért nem őket terheli 100%-ban a felelősség, vagy egyáltalán nem terheli. Gondoljatok bele: hány olyan munkahely van, ami csődbe megy, felszámolják, eladják, és hány olyan, aki kihasználja azt, hogy az alkalmazott nincs kellően tájékoztatva jogairól és ezt kihasználva kirúgja. Mivel a munkahely bármilyen ok miatt elvesztődik, így azt lehet mondani, hogy önhibájukon kívül kerül a személy utcára
  2. csoport: aki csak azért dolgozik, mert muszáj, amúgy büdös neki a munka, és évente váltogat munkahelyeket. Mellette az ő életkörülményeiben a lehetetlen helyzeteket saját maga teremti meg, gondolva itt arra, hogy minden szir-szarba belefog, többszörös kölcsönöket vesz fel lehetetlen dolgokra és még sorolhatnám. Ők maguknak keresik a bajt
  3. csoport: akik szarnak dolgozni szó szerint és direkt a segélyekre hegyezik ki életküket. Ezek döntő többsége cigány, közel 75% tény és való, de a magyart sem kell ám azért félteni, azok között is van hasonló gondolkodású, plusz nem beszélve a sok eltartott cicababáról.

  49.-el egyetértek egy kis kiegészítéssel: 2008.01.01-től 4.350,- Ft fix összeg, amit havonta be kell fizetni az APEH-nak. Ha ez bemegy, az anya biztosított és voálá, meg van oldva minden, csak annyi különbséggel, hogy őnála a minimálbér lesz az alap, nem pedig az átlagkereset.
  Kieg: a cikket olvasna, amiért dühös lettem: ha egy nő terhes, a munkáltató nem rúghatja ki!!!!! Munkaügyi bíróság erre harap!!!!!”
 • 3. nemhülyeség 2008. április 20. 13:03
  „miért lenne hülyeség, ahogy a régi mondás tartja: aki nem dolgozik ne is egyék....én fizetem a rengeteg adót, a kisebbség meg a semmiért kapja a segélyt, meg a munkanélkülit + aki nem tudja még magát sem eltartani, annak meg mi a fenének gyerek!?”
 • 2. 49. 2008. április 20. 12:26
  „A barátnőm lánya 2005. júniusában szült, mivel nem volt munkaviszonya, ezért a minimál bér után fizetett TB-t, így megoldotta ezt a problémát.
  Ez nem új keletű, csak eddig nem foglalkoztak ezzel.”
 • 1. Vikike 2008. április 20. 12:19
  „ez mekkora hülyeség”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az óvári akadémia első akadémikusa

Mosonmagyaróvár - A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választották dr. Schmidt Jánost, a… Tovább olvasom