Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Ha ott a szék, akkor foglalt a placc

˝Van valami rossz vas, főnök?˝ – ezt a kérdést tették fel szinte minden konténer mellett az ˝őrszemek˝ a hét végén Mosonmagyaróváron. Megkezdődött ugyanis a szokásos tavaszi lomtalanítás, ezzel együtt újra felbolydult a város.

Évről évre mindig több ezer köbméternyi limlom halmozódik fel a garázsokban, pincékben, sufnikban, amitől aztán ezen alkalmakkor szabadulnak meg gazdáik. Ami egyeseknek szemét, az másnak még érték lehet. Ezt mutatja, hogy az elmúlt néhány évben már rendkívül szervezetten, íratlan szabályok szerint zajlik a guberálás. Már a lomtalanítás előtt hetekkel „elfogynak" a legjobb helyek. Egy-egy oszlophoz kötözött műanyag szék jelzi, hogy az adott placc már foglalt.

Ami egyeseknek szemét, másoknak érték – sokan kutatnak „kincsek
Ami egyeseknek szemét, másoknak érték – sokan kutatnak „kincsek" után a konténerekben. Fotó: Méhes Ákos

Sőt, idén már a „kincskeresők" a városházára is bementek, hogy engedélyt kérjenek, amivel lefoglalhatnak egy-egy helyet. Erre nyilván nem volt lehetőség, így maradt az őrszemállítás minden konténer mellé.
„Reggel öt óra óta itt vagyok és sötétedésig maradok" – mondja az egyik gyűjtőedénynél strázsáló fiatalember, aki Zoltánként mutatkozott be, ám az időközben megérkezett kollégái Péternek szólították. A fiatalember állítása szerint magának gyűjti az értékeket. Mint mondta: tiszteletben tartják egymás területét: ha egy helyet már lefoglaltak, más nem megy oda. Sok mindent lehet találni a lomok közt, ő elsősorban a fémből készült tárgyakra vadászik, hiszen ezeket el tudja adni. „Mindenki panaszkodik, hogy nincs pénze, aztán mégis olyan dolgokat kidobnak, amiből pénzt lehet csinálni" – mondja egy férfi, aki a város másik részén őrzi naphosszat a konténert. Állítása szerint ő is magának gyűjti a lomokat, ám mint mondja: „Sokan űzik nagyban a vasgyűjtést, néhány ezer forintot fizetnek egy-egy embernek, akik egész nap őrzik a helyet és összegyűjtik az értékeket. A megbízó pedig folyamatosan jár körbe autóval összeszedni a »kincseket«."

Sok gyerekruhát és használati tárgyakat is talált a konténerekben – mutatja Tóth Jenőné.
Sok gyerekruhát és használati tárgyakat is talált a konténerekben – mutatja Tóth Jenőné.

„Muszáj kijönnöm, hogy megéljek valamiből. Két unokát nevelek, huszonkétezer forint semmire sem elég" – jelentette ki érdeklődésünkre Tóth Jenőné, aki az egyik lakótelepen üldögélt a konténer mellett. Körülötte a már összegyűjtött értékek, amiért családtagjai jönnek időnként biciklivel. Az asszony mint mondta: unokái egy másik konténert őriznek a közelben. Sok olyan dolgot dobnak ki az emberek, amit ők még hasznosítani tudnak. Így például rengeteg gyermekruhát talált már, ami jó lesz az unokáknak. De különböző jó állapotú használati tárgyakat is hoztak és persze a fémhulladék is jól jön.

A tavaszi lomtalanítás „második felvonása" a jövő hét végén lesz. Akkor is mintegy ötven helyre lehet majd kivinni a lomokat. Tavaly a tavaszi és őszi lomtalanítások során több mint háromezer-ötszáz köbméternyi hulladékot szállítottak el. Vélhetően közel ilyen mennyiséget mentettek ki a guberálók is.

 Az évi kétszeri lomtalanítás kizárólag a már újra nem hasznosítható vegyes szemét összegyűjtésére szolgálna. A még értékes összetevőket, felhasználható alapanyagot jelentő – mint a papír-, műanyag-, fém-, szerves kerti hulladék –, illetve veszélyes hulladék elhelyezésére, ártalmatlanítására pedig egész évben lehetőség van a szelektív gyűjtőedényekben és a Barátság úti hulladékudvarban.

Olvasóink írták

 • 4. justitia18 2013. május 17. 21:22
  „A gazdaság közben "dübörög", az emberek zöme meg ücsörög...
  Magyarország megismétli önmagát, ismét a 3 millió koldus országa lettünk...
  Köszönjük Fidesz, köszönjük OV !!”
 • 3. nagyjancsi 2013. május 17. 07:51
  „Azt is meg lehetett volna említeni a cikkben, hogy hogyan nézett ki egyik-másik konténer Mosonban, 3x annyi szemét volt szerte széjjelszórva mellette, mint ami benne volt.. Nem irigyeltem, akinek össze kellett takarítani utánuk.. Az egyik lakótelepen meg teherautó gumiabroncsok tízesével leszórva a konténer mellé.. Durván visszaéltek a lakók is a lehetőséggel, mármint az az egy-kettő..”
 • 2. HT 2013. május 15. 14:48
  „Remélem nem hetekig lesz ez a kép az óvári oldalon!!!”
 • 1. 01010 2013. május 14. 14:11
  „"Ha ott a szék, akkor foglalt a placc"
  Egész évben ...mert el se viszik utána a ""jeleket""”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iratok a főhercegről és a Haller családról

Pollák Rudolf hosszú évek óta gyűjti Mosonmagyaróváron a helytörténeti érdekességeket. Jubileumi… Tovább olvasom