Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Ha most megússzák, jövőre töltést építhetnek

Négy éve harmincmilliós kárt okozott a hirtelen jött ár Mecséren, a falut ugyanis nem óvja végleges védvonal.
A Duna vízgyűjtőjén a nagymarosi szelvény felett 18,4 köbkilométer vízkészlet található, ami a sokéves átlag 160 százaléka. A napokban kisebb árhullám indult a Dunán és a Mosoni-Dunán: a felmelegedés mértékétől függ, hogy mekkora árvíz várható tavasszal. A mecsériek mindenesetre bizakodnak, hogy nem ismétlődik meg a négy évvel ezelőtti fenyegetettségük: végleges, igazán biztonságos töltésük ugyanis azóta sincs.

Harmincmillióba került

„ Idén olyan helyekre is elment a víz, ahová korábban nem. Mecsér és Dunaszentpál térségének védelmét ezért tervezni kell, s vizsgáljuk a térségben a védvonal-felújítás szükségességét is" – nyilatkozta közel négy éve Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője (Kisalföld, 2002. augusztus 31.). A 2002-es árvíz súlyos károkat okozott Mecséren. A hirtelen megáradt Mosoni-Duna a lakóépületeket is veszélyeztette: a falut ugyanis nem óvja védvonal. Ezer vízügyes és önkéntes figyelt a folyó szélénél huszonnégy órás ügyeletben. 6100 köbméter földet, 5800 négyzetméter fóliát és 28 ezer homokzsákot kellett megmozgatni akkor, hogy elkerüljék a katasztrófát. Az ideiglenes védvonalat 450 centiméteres magasságra tervezték, a folyó viszont 483 centiméterrel tetőzött. Harmincmilliót költöttek a védekezésre, ezt az összeget a vízügy és a vállalkozók hitelezték meg, ugyanis töltés hiányában a jogszabály szerint a községi önkormányzatnak kellett eljárnia az ügyben. Gerháth Zoltán polgármester szerint akkor százmilliós kárt sikerült megelőzni a mozgósítással: egy lakóépület azonban így is megrongálódott, egy részét le kellett bontani. A településvezető akkor úgy nyilatkozott: egy végleges, 1500 méter hosszú védvonalat kellene kiépíteni a biztonság érdekében.

Három variáció

Négy év eltelt, ám egyelőre csak a tervek készültek el a védvonal kiépítésére: pénzt jövő évtől ígértek, addig a mecsérieknek marad a reménykedés, hogy nem jön a 2002-esnél is nagyobb árhullám.
– A legutóbbi árvízkor kiépített rendszer megmaradt, azóta is ez védi a falut. A végleges megoldásra a tervek elkészültek, s a Nemzeti Fejlesztési Tervbe is bekerült ez a program. A szerződés szerint 2007 januárjától kaphatunk pénzt a kiépítésre: a tervdokumentációban három variáció is létezik. Ennek alapján a költségek 3–5 milliárd forintra rúghatnak: a terület határának a védelme is ebben foglaltatik Dunaszentpálhoz közel. 2007-ig csak bizakodni tudunk, hogy nem lesz a négy évvel ezelőttihez hasonló árvíz: akkor másodpercenként 6000 köbméter érkezett a folyón, most egyelőre 3500-nál tartunk. Ha ezt az évet még valahogy kihúzzuk, jövőre talán elkezdődhetnek a munkálatok, s nagyobb biztonságban lehetünk a Mosoni-Duna közelében – mondta Gerháth Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy hétig tarthat a megfigyelés

Az eltelt három hétben a szigetközi településeken nyugalom volt, igaz, néhány bejelentést azért… Tovább olvasom