Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Ha háború van, lesznek menekültek is

A saját országukban a biztonság megteremtésével, munkahelyek létesítésével, a korrupció visszaszorításával lehetne elejét venni a migránsok áradatának – vélekedik a tizenkét éve Mosonmagyaróváron élő Godian Ofoegbu. A nigériai férfi 18 évesen telepedett át az öreg kontinensre, s hazánkat tekinti mára otthonának.
Bár még mindig sokan csodálkozó szemekkel néznek rá Magyarországon, ez ma már egyáltalán nem zavarja a Nigériából tizennyolc évesen Európába érkezett Godian Ofoegbut. Ma már otthon érzi magát, s miután itt alapított családot, nem is költözne haza.

– Gyermekkoromban nem gondoltam, hogy én valaha Európában, vagy egyáltalán szülőhelyemtől, a nigériai Imo állambeli Orlutól távol fogok élni. Egy ismerősöm azonban biztatott: tehetséges focista vagyok, érdemes lenne ezt kamatoztatnom. Közreműködésével kerültem ki Ukrajnába, ahonnan fél év után Magyarországra jöttem: hivatalosan, vízummal. Budapesten (Kistarcsán), Nagykanizsán, Pápán rúgtam a bőrt, innen kerültem Mosonmagyaróvárra 2003- ban – meséli Európába való költözését a negyvenéves férfi. Godian időközben a Lajta-parti városban összeismerkedett későbbi párjával, Thiesz Alettával, akivel most harmadik gyermeküket várják a 10 éves Maxi és a 2 éves Innocent mellé.

– Eleinte nagyon gyötört a honvágy, ma már itt van a saját családom, ami nagyon fontos számomra – fűzi hozzá a fiatalember, aki a focizást mára abbahagyta, masszőrként keresi a kenyerét.
Mint mondja, otthon családja a középosztályhoz tartozik. Édesapja üzletemberként tevékenykedett (szülei már nem élnek), testvérei közül több mérnök (egy közülük Angliába emigrált), egy politikus.
– Nigéria gazdag ország lehetne, ha valódi

Godian Ofoegbu párjával, Thiesz Alettával, valamint gyermekeivel, a 10 éves Maxival és a 2 éves Innocenttel.
Godian Ofoegbu párjával, Thiesz Alettával, valamint gyermekeivel, a 10 éves Maxival és a 2 éves Innocenttel.

demokrácia lenne. Bár az utóbbi időben komoly lépéseket tettek a korrupció visszaszorítására, az ma is súlyos gondja az országnak. A munkanélküliség mellett a muszlimok és keresztények rossz viszonya, a Boko Haram nevű iszlamista szervezet tevékenysége – mely egész falvakat mészárolt le – mérgezi a légkört. Sokan szenvednek a törzsi összetűzések miatt. A törzsfőnökök igazi kiskirályok, igaz, sokszor éppen ők tartják fenn a rendet – mutat rá országa problémáira, és egyben arra is, hogy miért indulnak el sokan a jobb élet reményében. Godian Ofoegbu szerint a Nigériából érkezők töredéke gazdasági bevándorló, ők inkább amiatt kelnek útra, mert veszélyben érzik az életüket.

– Magyarország egyedül nem tud a migránsok ellen küzdeni. Egységes fellépésre van szükség európai szinten. A problémát ott kellene kezelni, ahol keletkezik. Azokban az országokban, ahol tömegével adják fel otthonaikat az emberek. Nem segélyt kell oda küldeni, hanem munkalehetőséget teremteni, küzdeni az ottani erős korrupció ellen, a valódi demokráciáért, az ott élők biztonságáért. Amíg itt-ott háború van, addig lesznek menekültek is – vélekedett a fiatalember.

Segítség egy benini árvaháznak

„Most sokkal fontosabb, hogy mi is megtegyük, amit tudunk, ami erőnkből telik. Erre jó például, hogy az árva gyerekek (akik egyébként majd potenciális kivándorlók lesznek) megfelelő körülmények esetén kisebb eséllyel hagyják el otthonaikat" – mondja Godian Ofoegbu, aki családjával a benini Alladában működő Orphan-Aid Purest Hearts International Bilingual School javára gyűjt adományokat, melyet egy pap vezet. Az árvaházban 3 éves kortól 15 éves korig élnek gyerekek. Aki támogatná őket (pénz mellett ruhával, cipővel, számítógéppel), a helptopuresthearts@gmail.com címen jelezheti. 

Pillanatkép a benini árvaházból. Potenciális kivándorlók lehetnek.
Pillanatkép a benini árvaházból. Potenciális kivándorlók lehetnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunapra játszótér

A július 4-ei falunapon adják át a falu játszóterét, melyet a tavalyi tartalékukból, társadalmi munkából újítanak fel. Ezen túl már csak az utak karbantartására futja. Tovább olvasom