Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Ha a három falu egyfelé menne

Mindössze hatszázezer forint jött össze a püski iskola megmentésére létrehozott alapítványi számlán.
A püski körzeti iskola – ahová a püski gyerekek mellett a dunaremeteiek és a kisbodakiak járnak – fennmaradása a törvényi szabályozások miatt már hónapokkal ezelőtt veszélybe került. Az osztálylétszámok nem érik el a törvényben meghatározott normát, így ősztől a kiegészítő állami támogatástól elesnek. Civil kezdeményezésre az iskola megmentésére alapítványt hoztak létre. Ide 8–10 millió forintnyi összeget vártak, ebből lett volna esély – egy évig – a talpon maradáshoz. A központi nyomás és a megyei pedagógiai intézet ajánlásai ellenére Püski – Kisbodakkal karöltve – sokáig kitartott elképzelései mellett, Dunaremete polgármestere azonban nem osztotta ezt a véleményt, s a korábbi lehetőség „elpuskázásáról" beszélt.

A végkielégítés is gond lehet

Mára a helyzet tarthatatlanná vált, s eldőlt: ősztől a felső tagozatot elviszik Püskiről.

– A felső tagozat átköltöztetése elkerülhetetlenné vált – kezdte Ekker Károly kisbodaki polgármester. – Csütörtökön összevont szülői értekezletet tartottunk a püski kultúrházban, ahol a két szóba jöhető befogadó, Halászi és Darnózseli iskolaigazgatója beszélt a lehetőségekről: ma pedig egy különbusszal a szülők megnézhetik mindkét iskolát. Kisbodak korábban a pénzügyi és személyi állományt figyelembe véve előzetes testületi állásfoglalásként Darnózselit jelölte meg befogadóként. Ez persze változhat, ha a szülők inkább Halászi mellett foglalnak állást. Annyi bizonyos: a tizenkét pedagógusból Darnózseli kilenc-tízet hajlandó lenne átvenni, Halászi csak egyet-kettőt. A pedagógusok fejenkénti kétmilliós végkielégítése viszont olyan terhet róna az önkormányzatra, amit nem biztos, hogy tudna vállalni. Halászi ellenben azt ígérte, hogy a tanulónkénti állami normatíván felül nem kérnek támogatást.

Nyolcmillióra számítottak

– Azonban sajnos az is előfordulhat, hogy az egész iskolának mennie kell. A törvényi előírásokat böngészve kiderült, hogy alsó tagozatban 59 gyermeknek kell lennie az önálló osztályok indításához: nekünk 41 maradt. Úgy tűnik, az alapítványi lehetőség is megbukott, információim szerint a szükséges nyolcmillióval szemben csak hatszázezer forint jött össze. Sajnos a korábbi pénzügyi lehetőség is elúszott. Hétfő este testületi ülést tartunk, melyen megpróbálunk a szülői vélemények alapján döntést hozni – mondta Ekker Károly.

Marovics Géza dunaremetei polgármester mindössze annyit árult el: náluk is a legrövidebb időn belül, jövő hét elején születhet döntés arról, merre vehetik az irányt a gyerekek.

Az alsó mindenképp maradna

– Kilenc-tíz pedagógust akkor vett volna át Darnózseli, ha mindhárom településről odamennek a gyerekek – mondta Zsoldos Ferenc, Püski polgármestere. – Mi Püskin meghoztuk a döntést, a halászi iskolával tárgyalunk a folytatásról. Az alsó tagozatot és az óvodát azonban mindenképp helyben tartjuk, mely tagozatos intézményként működne a halászi iskola részeként. A gond az, hogy nem tudjuk, Dunaremetének és Kisbodaknak mi a szándéka: jó lenne, ha a három falu „egyfelé menne". Püskin harminc alsós van, kérdés az is, összevont osztályokra lesz-e szükség. Ha Dunaremete és Püski nem ide járatja gyermekeit, akkor is működtetjük az óvodát és az alsó tagozatot, még ha ez többletköltségekkel is jár – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvezményes hitelek engedély nélkül

Piacfelügyeleti eljárást indított és betiltotta hitelezési tevékenységét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) annak a mosonmagyaróvári bejegyzésű cégnek, mely egyértelmű engedélyek híján szervezett ügynököket s kínált kölcsönöket kedvező feltétellel. Tovább olvasom