Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ha a Duna tényleg elválaszt

A dunacsúnyi víztározó által „elzárt" kis-csallóközi települések Pozsony és Somorja felé a számukra ingyenesen használható komppal juthatnak át a Dunán. Az öreg vízi járművet most hetekre javításra vitték, így hatalmas kerülővel jutnak el a fővárosba az itteniek: emiatt kompenzációt kérnek.
A dunacsúnyi víztározó által „elzárt" kis-csallóközi települések Pozsony és Somorja felé a számukra ingyenesen használható komppal juthatnak át a Dunán. Az öreg vízi járművet most hetekre javításra vitték, így hatalmas kerülővel jutnak el a fővárosba az itteniek: emiatt kompenzációt kérnek.

A „C" variáns felépülésével a kis-csallóközi települések – Doborgaz, Vajka, Nagybodak – közlekedése lényegesen nehezebb lett. A felvízcsatornán egy komp közlekedik a Duna túlsó partján lévő Keszölcésig (innen könnyebb eljutni Somorjára vagy Pozsonyba), ám a járat köd, erősebb szél esetén leáll. Most éppen javítani viszik: a munkálatok legalább három hetet vesznek igénybe. A vízgazdálkodási vállalat illetékesei azt ígérik, hogy húsvétra – amikor különösen nagy az átkelő forgalom – visszaáll a kompjárat.

Néhány száz méter vagy ötven kilométer

Addig azonban naponta mintegy ötven kilométert kell megtenniük azoknak, akik Somorjára vagy akár csak a légvonalban néhány száz méterre levő Keszölcésre akarnak utazni: több tucat kis-csallóközi márpedig ezeken a településeken talált munkát. Nemrégiben összejövetelt tartottak az ügyben: Vajka és Doborgaz polgármestere felszólította az üzemeltetőket, hogy térítsék meg a két önkormányzat többletköltségét, amely a kompjárat indításának felfüggesztéséből és a helyi – az önkormányzatok által üzemeltetett – autóbusz kerülő útjából adódik. A két település polgármestere azt is kifogásolta, hogy a keszölcési hajóállomás épülete lepusztult, a váróterem és a mosdó használhatatlan.

Nem jutott pénz a teljes felújításra

A megbeszélésen Stanislav Fialik bősi üzemigazgató igyekezett megnyugtatni őket, hogy hamarosan találnak vállalkozót, aki majd bérelni fogja a büfét és rendet tart az épületben, amelyet mielőbb igyekeznek felújítani. A szlovák vízgazdálkodási vállalat egyébként még 1995-ben Magyarországon vásárolt a mostaninál nagyobb kompot, amelyet tizenkétmillió koronáért kellett volna felújítani. Üzemeltetése a teljes felújítás után sokkal gazdaságosabb lett volna, ám nem jutott pénz a szükséges munkálatok elvégzésére. Mára már 40 millióra rúgnának ezek költségek, ám az ehhez szükséges forrás hiányzik. Közben a megvásárolt vízi jármű teljesen tönkrement, ezért szorul most némi felújításra.
A mentő is a kompot használta

Azonban nemcsak a vízi jármű állapotával van gond: a doborgazi komp üzemeltetése napi hatvanezer koronába (mintegy 390 ezer forintba) kerül. Sőt, ha üzemzavar miatt tolóhajóval kell mozgatni, akkor százezerbe. Ezenkívül egyfolytában üzemel, mert a legénységnek a mentők, tűzoltók és a rendőrség esetleges igényei miatt akkor is készenlétben kell állnia, ha a menetrend szerint egyébként nem is járna. Nagyobb dunai hullámok esetében azonban gyakran nem indul a hajó.

Cséfalvay Attila

Kompjárat: Az öreg vízi járgány hetekig nem közlekedik a Dunán, gondot okozva a kis-csallóközieknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös fellépés a kavicsszállítók ellen

Szlovák kavicsszállítók „gyúrják” Dunasziget, Dunakiliti és Rajka útjait: Halásziról északi szomszédunkhoz szállítják az alapanyagot. A falvak a közlekedésfelügyeletet arra kérik: ellenőrizzék a járművek súlyát. A bánya engedélyeztetési eljárása során egyetlen település sem tiltakozott megnyitása ellen. Tovább olvasom