Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Gyurkovics irodalmi emlékhellyé válhat a város

A Gyurkovics Tibor Kossuth-díjas költő és pszichológus képzőművészeti hagyatékából készülő kiállítás és az író személyes tárgyait bemutató emlékszoba révén Mosonmagyaróvár irodalmi emlékhellyé válhat.

A városvezetés, a Hansági Múzeum és a Baráti Kör a Művészetért Alapítvány összefogásának köszönhetően programsorozattal kapcsolódott Mosonmagyaróvár a Gyurkovics Györgyi – a 2008-ban elhunyt író-költő Gyurkovics Tibor özvegye – által meghirdetett emlékévhez. A Hansági Múzeum első ízben tart bemutatót az író hagyatékából. A november 14-én a Flesch Károly Kulturális Központban nyíló kiállítás áttekintő válogatás abból a háromszáz darabos hagyatékból, melyet a város 2009-ben megvásárolt – tájékoztatott Szentkuti Károly, a Hansági Múzeum igazgatója. A teljes gyűjtemény a későbbiekben a Cselley-ház állandó kiállítása lesz. Ehhez kapcsolódik a múzeum tervei szerint 2012-ben nyíló emlékszoba, amely az író életét és munkásságát összegzi, személyes tárgyait mutatja be.

A Baráti Kör a Művészetért Alapítvány képviseletében Cser Katalin szervező elmondta, Gyurkovics Tibor költészetét kívánták az emlékőrzés középpontjába állítani: versmondó versenyt, rendhagyó irodalomórákat hirdettek. A művészt mint embert mutatja be O. Cser Zita összeállítása a Theatrum Ad Flexum előadásában, mely a november 14-i kiállításmegnyitó után látható a Flesch-központban.

A programsorozatban közreműködő civil szervezet s a Cselley-ház szoros kapcsolatban áll az író emlékét életben tartó Gyurkovics családdal, kiemelten özvegyével. Az emlékévet meghirdető Gyurkovics Györgyi a programok során megkedvelte a várost. Érdeklődésünkre elmondta: 1989-es első látogatása óta sokat fejlődött a város. Kiemelte az élettér rendezettségét, tágasságát, kedves kisvárosi hangulatát. „Egy költő akkor él, ha ismerik műveit, ezt a tudást a fiatalok tudják leginkább továbbvinni. Ezért kifejezetten örülök a kezdeményezésnek" – tette hozzá. Az irodalomórákon Gyurkovics Tibor drámaművészetével foglalkoznak a város középiskoláiban Blahovits Márta és Freimann Gábor vezetésével. A művész születésének 80. évfordulóján, december 18-án bemutatják az Isten bokrétája című szatírát.

Gyurkovics Tibor hagyatékával még gazdagabb lesz a város Gyurkovich-gyűjteménye. Dr. Gyurkovich Tibor az író nagybátyja. Hagyatékának első tizenkét darabját 1983-ban vásárolta meg Mosonmagyaróvár. Az innen kezdődő jó viszonynak köszönhetően dr. Gyurkovich Tibor 1989-es végrendeletében Mosonmagyaróvárra hagyta százhetven darabból álló, XIX–XX. századi híres magyar festők alkotásait tartalmazó kollekcióját. Ezzel a várssssos az ország egyik legértékesebb magángyűjteményének birtokosa lett. Később az orvos felesége, dr. Mika Irén ugyancsak a településnek adományozta kétszáztizennégy darabos porcelángyűjteményét.

A tervezett emlékszoba Magyarország olyan különleges irodalmi pontja lenne, ahol a két kiváló Gyurkovics szellemi hagyatéka együtt jelenne meg. S Gyurkovics-szalont is nyitnak, ahol irodalmi esteket tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afgánokat csempészett Mosonmagyaróvárnál

Egy szerb rendszámú személyautót állítottak meg kedden kora hajnalban a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztályának járőrei. Tovább olvasom