Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Gyurkovics-drámát próbál a társulat

A Gyurkovics-emlékévhez kapcsolódóan az Isten bokrétája című társadalmi szatírát állítják színpadra, a próbák már javában zajlanak, a premier december végére esik.

A Theatrum Ad Flexum társulata egy másik darabon is dolgozik: Kaszás Kornél rendezésében készül Jeszenszky Iván író Aranylövés című regénye musical formában. A társadalom peremére szorult, kábítószerfüggő fiatalok életét bemutató darab főpróbája az ősz folyamán várható a Flesch-központ színpadán.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, Mosonmagyaróvár méltó módon készül megünnepelni a városban kitüntetett szerepet játszó Gyurkovics Tibor író születésének 80. évfordulóját. A szeptemberben kezdődő programsorozat záróakkordja és egyben legjelesebb eseménye az író születésének napjára esik majd. A Theatrum Ad Flexum amatőr társulata december 18-án mutatja be az Isten bokrétája című Gyurkovics-darabot a Flesch-központ színpadán.

– Az író özvegye maga ajánlotta fel, hogy vigyük színpadra a drámát, mi pedig örömmel láttunk munkához már a múlt hónap végén – kezdi Zemplenszkyné Rujder Éva, a „Baráti Kör a Művészetért" Alapítvány kuratóriumi tagja, a darab rendezője. – Jelenleg az olvasópróbák folynak és már a jeleneteken is elkezdtünk dolgozni a társulat tagjaival.
Gyurkovics Tibor 1980-ban született darabjának szerkesztése sem mindennapi: az első felvonás a ’70-es és ’80-as évek fordulóján játszódik, míg a második rész az ’50-es évekbe visz vissza, generációs élőképét ábrázolva az író korának. Témája a hazaszeretet, ám az íróra oly jellemző szatirikus tónusban rajzolva.

– Napjainkban is aktuális a mondanivaló, különösen az első felvonás szereplői mutatnak hasonlóságot a mai generációkkal – jegyzi meg a rendező. – A szereplők nem találják helyüket a világban, állandó létbizonytalanság és fenyegetettség veszi körül őket, amely az ’50-es évek világára vezethető vissza. A darab érinti a túlzott magyarkodást, az író szavával élve a „magyarászat" értelmetlenségét is. Gyurkovics felteszi a kérdést: miért kellene magyarázni a magyarságot? Hiszen megélni kell, azaz átadni magunkat ennek az érzésnek, a tudatnak – mutat rá Zemplenszkyné Rujder Éva.

A premier december 18-ra, az író születésnapjára esik, s az alkotó özvegye és lányai is megtisztelik jelenlétükkel a társulatot. – Távlati terveink is vannak az előadással: nagyon örülnénk, ha a Flesch-központ bérletes előadásai közé tartozna a jövőben, továbbá fesztiválokon is szeretnénk majd bemutatni – bizakodik a rendező.

Olvasóink írták

  • 1. juhi 2011. augusztus 29. 10:12
    „Gratulálok a darab választásához és az eddigiekhez hasonló színvonalas előadásokat kívánok a Theatrum Ad Flexum társulatának és persze nekünk nézőknek is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

360 iskolacsomag az elsősöknek

Rekordszámú óvodás jelentkezett a mosonmagyaróvári kisdedóvókba. Tovább olvasom