Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Gyurkovich-gyűjtemény után Gyurkovics-hagyaték

A tavaly elhunyt Gyurkovics Tibor költő-író akarata szerint a mosonmagyaróvári Cselley-házban őrzött értékes Gyurkovich-gyűjtemény mellé kerülnek az unokaöcs által összegyűjtött – XX. századi kortárs festők, szobrászok műveiből álló – egyedi műalkotások is.

Erről döntöttek a családtagok és a városvezetők, illetve Szentkuti Károly gyűjteményvezető a napokban Budapesten. 

Dr. Gyurkovich Tibor műgyűjtőtől 1983-ban tizenkét festményt vásárolt a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum a Cselley-házban megnyíló képző- és iparművészeti kiállítás számára. A kialakult jó viszonynak, a település akkori vezetőinek köszönhetően 1989-es végrendeletében az orvos a városra hagyta 170 darabból álló, XIX–XX. századi híres magyar festők alkotásait tartalmazó kollekcióját. Az orvos felesége, dr. Mika Irén ugyancsak a településnek adományozta 214 darabos porcelángyűjteményét. A végrendelet előírta, hogy a hagyatékot a múzeumban kell letétbe helyezni és bemutatni. Ennek megfelelően a Cselley-ház szárnyépületének emeleti, 250 négyzetméteres kiállítóterében megnyílt a Gyurkovich-képtár.

A tervek szerint a Cselley-házban alakítanák ki Gyurkovics Tibor emlékszobáját, mely a Kossuth-díjas író munkásságát mutatná be.
A tervek szerint a Cselley-házban alakítanák ki Gyurkovics Tibor emlékszobáját, mely a Kossuth-díjas író munkásságát mutatná be.

Az olajfestményekből, akvarellekből, tusrajzokból álló képzőművészeti válogatás a magyar festészet legkiválóbb alkotóinak műveit tartalmazza a reformkortól az 1930-as évekig. A porcelánok sorában úgynevezett ˝alt-wien˝, azaz régi bécsi darabok, valamint jelentős európai különlegességek tekinthetők meg.

A családi értékek sorsáról tudott az orvos unokaöccse, a tavaly elhunyt Gyurkovics Tibor költő, író is, aki korábban azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy szeretné egy helyen tudni nagybátyja, valamint az ő életében összegyűlt alkotásokat. A hagyatéki tárgyalást követően a költő felesége és négy lánya Budapesten, december 21-én kötötte meg az egyezséget dr. Nagy István alpolgármesterrel, dr. Németh Andrea aljegyzővel és Szentkuti Károly gyűjteményvezetővel. A 131 alkotásból álló kollekció jelentős értéket képvisel, hisz a XX. századi kortárs festőktől, szobrászoktól őriz egyedi darabokat, s jelentős részük egykori tulajdonosuk életéhez köthető.

A budapesti találkozón szó esett arról is, hogy 2011 decemberében, a költő születésének 80. évfordulóján a Cselley-ház 45 négyzetméteres földszinti termében alakítanák ki a Kossuth-díjas költő, író emlékszobáját, mely életútját és munkásságát mutatná be, berendeznék a ˝Gyurkovics-szalon˝-t. A dolgozószoba kialakítása lehetőséget adna interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokra, színpadi művek bemutatására, valamint a róla készült filmek levetítésére. A helyiséget az irodalomkedvelők társalgási színterének is szánnák.

A mosonmagyaróvári delegáció tagjai és az érintett családtagok a jövőt illető elképzelésekről egyeztettek a szerződéskötés után.
A mosonmagyaróvári delegáció tagjai és az érintett családtagok a jövőt illető elképzelésekről egyeztettek a szerződéskötés után.

Az emlékszoba az ország olyan különleges irodalmi pontja lenne, ahol a két kiváló Gyurkovics szellemi hagyatéka a képzőművészet és az irodalom egymásra hatását is remekül példázná. A Cselley-ház kapubejárata kisebb tárlatoknak, belső udvara a nyári időszakban, az épület nagyterme pedig télen adhat helyet kamarakoncertek, irodalmi, színházi előadások megtartásának. A Gyurkovics-szalon  egy újabb közösségi tér,  ahol a közönség kötetlenül beszélgethet egymással. Egy többnyelvű, érintőképernyős információs pult segítségével a külföldi látogató pedig kiegészítő információkat kaphat Magyarország és a térség művészeti életéről, s megtekinthet színházi produkciókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberöléssel is gyanúsítják

Egy arab pénzváltó megölésével is gyanúsítják azoknak a fegyveres rablásoknak a tetteseit, akiket Vas megyei rendőrök közreműködésével fogtak el december elején. Tovább olvasom