Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Gyurcsányt szólította meg

Ma érkezik meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hivatalába Széles Sándor máriakálnoki polgármester nyílt levele.
Ebben többek között Szigetköz hátrányos helyzetére, a szakértőkre elköltött milliárdokra hívja fel a figyelmet, s arra kéri Gyurcsányt, személyesen adhassanak neki információt az itt élők a térség helyzetéről. Széles Sándor szerint sikerült teljes jogi, törvénykezési zűrzavart teremteni a térség ügyében.

A hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének megfelelően a 2003. VIII. törvény hatályon kívül helyezte az 1977-es szerződést felmondó 1992. évi XL. törvényt, de az ítéletnek megfelelően magát az 1977-es vízlépcsőszerződést nem helyezték ismét érvénybe. Emiatt a szakminiszterek és kormányzati politikusok az 1977-es szerződésnek és egymásnak is ellentmondó nyilatkozatokat tesznek, ellentétes törekvéseket fogalmaznak meg.

A tegnap postára adott levélben ez áll: „2002 és 2004 között a magyar kormány nem nevezett meg felelős tárgyalópartnert, míg a szlovák oldalon ugyanaz a szakember ül 15 éve a dunai kormánybiztos székében. Nincs víz a főmederben, de az itt termelhető energiához sincs jogunk. Az Alsó-Szigetközben a bio-

lógiai egyensúly felborult, növény- és állatfajok pusztulnak és pusztultak ki. A turisztikai fejlesztésekről csak beszélünk és álmodunk mindaddig, amíg a területnek megfelelő vízi turizmus érdekében nem tesszük lehetővé a kishajóforgalmat Dunakilitin keresztül." Máriakálnok polgármestere úgy véli: a jelenlegi pályázati kiírások szerint minden szigetközi település – arányos elosztás esetén – 1,5 millió forint központi támogatást kaphatna önkormányzati útjainak felújítására. Ezzel szemben 2000. évi reálértéken 1990 és 2000 között 3,2 milliárd forintot költöttünk hatásvizsgálatok, tanulmányok készítésére.

Az „arany háromszögnek" nevezett térség talán legjelentősebb területe, Szigetköz máig fehér folt Magyarország területfejlesztési térképén. „A halászok csak a vizet szűrik, amiből a halat kirabolták, a falusi emberek elvesztették létbiztonságukat, az ökoturizmus kapcsán megfogalmazott álmok nem valósíthatóak meg, a helyi energiatermelés (szél, víz, biomassza) lehetőségeit törvényileg korlátozzák és hátráltatják. A mostani helyzet különösen válságos a Duna-vízgyűjtő hóviszonyai, a kialakuló árvízveszély miatt.

Az elterelés következtében szárazra került dunai mederrészek időközben fákkal benőttek, elcserjésedtek, árvízlevezető kapacitásuk a szigetközi szakaszon a szakemberek szerint is jelentősen csökkent." Így mára a térség lakóinak a felsorolt súlyos problémák mellett a növekvő árvízveszéllyel is szembe kell nézniük. Széles végül arra kéri a miniszterelnököt: adjon alkalmat arra, hogy az itt élők személyesen mondhassák el javaslataikat, észrevételeiket, mivel a helyi kezdeményezések döntő többségét központilag hátráltatják vagy akadályozzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biomassza és termálenergia

Máriakálnok fűtési energiájának 50 százalékát biogáz előállításával lehetne biztosítani. A tervezett Máriafürdő termálvizét hőszivattyúkkal visszahűtve az intézményi fűtés 80 százaléka megoldott lehetne – hangzott el a megújuló energiaforrásokról rendezett máriakálnoki konferencián. Tovább olvasom