Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Gyurcsány cége, a MOTIM olcsóbban kapta az áramot

"Egy 99,5 százalákos állami tulajdonban álló cég legnagyobb tulajdonosának beleegyezésével kiengedett némi hasznot a kezéből. A döntés egyik nyertese pedig a Motim, azon keresztül pedig Gyurcsány Ferenc volt". A kormányszóvivő szerint azonban a "miniszterelnök nem avatkozott és nem is avatkozik be soha cégei konkrét ügyeibe. Ennek ellenkezőjét állítani hazugság."

Borsodchem Zrt., Motim Zrt., Duna-Dráva Cement Zrt., Nitrogénművek Zrt., Dunapack Zrt., Mal Zrt., ISD Dunaferr Zrt. - ez azoknak a cégeknek a listája, amelyek némi lobbi után 65 helyett 61 EUR/MWh áron kapták az áramot a Magyar Villamos Művektől (MVM). Az index.hu számításai szerint a kialkudott kedvezmény mintegy kétmilliárd forint, "legalábbis így kalkulálható az a kieső profit, amit az MVM, voltaképpen az állam, átengedett."

Az MVM közleménye kitért arra is: a jogszabályoknak megfelelően jártak el, kölcsönös előnyök alapján korábban másoknak is segítettek "kordában tartani" az áramköltségeiket. Szerintük ennek köszönhető, hogy nem volt tíz százalékosnál nagyobb lakossági gázáremelés.

Az Index-nek birtokába került egy levél is, melyben a hét cég közvetlenül kereste meg a Miniszterelnöki Hivatalt, mondván, hogy igényt tartanak a közbenjárásra az állami tulajdonban álló MVM felé. A Motim, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tulajdonában álló cég tehát közvetlenül Miniszterelnöki Hivatalban lobbizott más cégekhez betársulva az olcsóbb áramért és ezt a levelet a Gyurcsány érdekeltségébe tartozó Motim Zrt. vezérigazgatója is aláírta. Összességében kétmillió megawattórányi mennyiséget biztosított az MVM a hét cégnek. A miniszterelnököt csütörtökön ezzel kapcsolatban nyilatkozatra kérte az
RTL klub híradója , ám elhárította a kérdést, hasonlóképpen a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Magyar Energia Hivatal és a Kormányszóvivői Iroda sem adott választ. Az Index igyekezett elérni Gerezdes Jánost, a Motim vezérigazgatóját, ám ez nekik sem, nekünk sem sikerült.

Kormányszóvivői: "A miniszterelnök távol tartja magát cége konkrét ügyeitől"

"A miniszterelnök nem avatkozott és nem is avatkozik be soha cégei konkrét ügyeibe. Ennek ellenkezőjét állítani hazugság. A miniszterelnök kényesen ügyel arra, hogy ezektől az ügyektől távol tartsa magát. Az ugyanis befolyással való üzérkedés lenne. Ennek ellenkezőjét állítani rágalmazás. A kormányfő felhatalmazta jogászait, hogy vizsgálják meg, milyen jogi lépéseket lehet tenni az ilyen állításokkal szemben" - ezt reagálta a kormányszóvivő közleményben arra a sajtóhírre, amely szerint a Gyurcsány Ferenc cégcsoportjába tartozó Motim Rt. több céggel együtt a piacinál olcsóbb áramárat tudott kialkudni a Magyar Villamos Művektől (MVM). Az erről szóló szerződés megkötése előtt a cégek - az internetes Index hírpotál szerint - a Miniszterelnöki Hivatallal is egyeztettek. A Magyar Villamos Művek közleményben azt a tájékoztatást adta, hogy a kapcsolódó szerződések szabályosak, és a cégek azért kapják jutányosabb áron az energiát, mert az olcsóbb éjszakai áramot is használják, és vállalták azt a kockázatot is, hogy ideiglenesen leállnak a termeléssel, ha a szolgáltatók csak így tudják biztosítani az ország áramellátását.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. load 2008. március 29. 19:01
  „52. pan.cser
  "Hála Istennek úgy néz ki hogy a rombolás az anyagiakban, a lelkekben már nem tart soká!"
  A te optimizmusodat is irigylem.”
 • 53. load 2008. március 29. 19:00
  „51. xy--

  "csakhogy tán lassan megelégeli mindenki ezt és gondolkodni kezd!"
  Irigylem az optimizmusod.”
 • 52. pan.cser 2008. március 29. 12:21
  „Változás, időveszteség miegymás? Hála Istennek úgy néz ki hogy a rombolás az anyagiakban, a lelkekben már nem tart soká! Gyurcsány el lehet menni! Szerintem az az idő sincs már távol, hogy Fletót kizárják a helyi MSZP-ből! A helyi nyalók pálfordulására leszek kiváncsi, hogy X és Y hogyan, milyen mesével tagadja meg a gazdáját!”
 • 51. xy-- 2008. március 29. 10:49
  „5o-hez!
  mert valakit érdeksérelem szele ütött meg, ezért inkább botrányt!

  még botrányt még több időveszteséget valamiféle változás elé!
  lehallgatás, kiszivárogtatás, suttogó propaganda, ellehetetlenítés, stb

  csakhogy tán lassan megelégeli mindenki ezt és gondolkodni kezd!”
 • 50. load 2008. március 28. 23:59
  „35. creat
  Amit leírtál azzal nincsen semmi gond. Tényleg így működik a piacgazdaság.
  De!
  A kifogásolni való nem a célban, hanem az eszközökben van.
  Ha valaki úgy jut anyagi (verseny) előnyökhöz, hogy a piac többi szereplője ebből ki van zárva, akkor ezzel éppen a piacgazdaság működésének legfontosabb elvét az azonos versenyhelyzet alapjait ássák alá.
  Így nem a jobb, hanem a tűzhöz közelebb álló fog nyerni.
  Mindenki hevesen tagad, minden törvényes, minden szabályos de a MVM mégis kiszivárogtatta ezt a hírt.
  Érdekes módon majd másfél évig senkit nem érdekelt a dolog.
  Most, hogy a Magyar Villamos Művek monopóliumát megszüntetni szándékozik a kormány, a bili kiborult.”
 • 49. pan.cser 2008. március 28. 23:29
  „Hajaj! Máris tele van a bírálók nadrágja. Böszmei hátszéllel igen erős valaki. Ki az az "xy"? Tele vagyunk a bugyrunk gyurcsányi "tisztességgel és becsülettel" és éljen az igaz "creat" a Bermuda háromszögből!”
 • 48. creat 2008. március 28. 22:31
  „Cain
  Azon túl, hogy zsigerből működik nálad a gyülölet, és a fidesz szólamait szajkózod, honnan szerzed be még az információidat?”
 • 47. Cain 2008. március 28. 21:39
  „Motim - Társaság jó híre -gyurcsány ! A három dolog térben és időben egyidejüleg egymást kizáják. A többi púder és a szokásos hazudozás része.”
 • 46. xy-- 2008. március 28. 21:21
  „A Motim Zrt. a jövőben is tartja magát ahhoz, hogy még annál is szigorúbb erkölcsi normákat tart magára nézve kötelezőnek, mint amit egyébként a hatályos törvények megkövetelnek. Soha, semmikor nem kért, és nem kapott semmilyen egyedi kedvezményt egyetlen állami szervezettől és cégtől sem - áll a cég MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

  A közlemény hangsúlyozza, hogy a Motim Zrt. képviselői soha nem vettek részt egyetlen egyeztetésen sem a Miniszterelnöki Hivatalban; és nem tárgyaltak külön kedvezményekről a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél sem.

  Az írás kitér rá, hogy a Motim Zrt. kizárólag törvényesen és piaci alapon vásárol áramot. A társaság több forrásból szerzi be a működéséhez szükséges árammennyiséget. A sajtóértesülésekkel szemben azonban nem vásárol úgynevezett zsinóráramot a Magyar Villamos Művek Zrt.-től. Valójában úgynevezett zsinór speciális terméket vásárolt a nyilvános piactéren; azaz olyan aukción vett részt, amely minden más vállalkozás számára is nyitott volt, amely megfelelt a kereskedő nyilvános feltételeinek. A kilowattóránként 1 forintos kedvezmény feltételeként minden vásárlónak vállalnia kell a szükséges infrastrukturális beruházások mellett - például azt is, hogy szükség esetén elsőként kapcsolják ki a szolgáltatásból.

  A közlemény szerint a Motim Zrt. megvizsgálja annak lehetőségét, hogy milyen jogi eszközökkel lépjen fel a társaság jó hírét csorbító, hazug, és nyilvánvalóan politikai célokat szolgáló állításokkal szemben.

  hirado.hu / MTI”
 • 45. pan.cser 2008. március 28. 21:02
  „Hires város lettünk. Fletó az itteni MSZP alapszervezet tagja, Tóthné a bizalmasa. A Motim legyen Fletótim, a város pedig Fletógrád. Ahogy a nagy Sztálin is csinálta!”
 • 44. E- 2008. március 28. 20:48
  „A másik hat cég csak azért van, hogy fleto cége ne legyen egyedül a csomagban

  no ez azért még számomra is mulatságos!”
 • 43. Oklahoma 2008. március 28. 20:40
  „#41
  Csakhogy a másik 7 cégnek nem a (még)miniszterelnök a tulajdonosa és az MVM ügyeiben, akár döntéseiben kevésbé tudnak befolyásosak lenni. A másik hat cég csak azért van, hogy fleto cége ne legyen egyedül a csomagban. Úgy túnik most már nem olyan magabiztos, mert a látszatra már igyekszik adni. A fleto kozkázatvállalásaiból pedig kösuzönöm de inkább nem kérnék. Ha így segít, mi lenne ha még ártani is akarna.”
 • 42. creat 2008. március 28. 19:51
  „majd én megmondom 2008.03.28 19:08
  neked külön leírom...
  igazságod van
  de nem a csaptelep a lényed abban, amit írtam...
  vonatkoztass el a csapteleptől, helyettesítsd be a cég által előállított terméket, és akkor próbáld újra értelmezni amit írtam”
 • 41. E- 2008. március 28. 19:49
  „40-hez!

  meg a másik 7 cég is!

  A lakosság érdekében vállalt kockázatvállalásuk megér ennyit.”
 • 40. Oklahoma 2008. március 28. 19:22
  „Fletónak nincs köze ahhoz hogy cége is olcsóbban kapja az áramot. Miért is lenne benne érdekelt? Hisz őt csak annyiban érinti, az ügylet hogy az így(is) realizált nyereségből még több lóvét vehet fel a böszme, osztalék címén. Akkor mi a probléma Ferivel ?”
 • 39. majd én megmondom 2008. március 28. 19:08
  „Ez igen, megjelent a MOFÉM új csaptelepcsaládja MOTIM néven. :))
  vagy forditva??? :))))”
 • 38. Eva- 2008. március 28. 18:46
  „http://www.motim.hu/kadko/docs/termekeink.htm

  Termékeink timföld, cirkonhomok, cikrondioxid valamint egyéb anyagok olvasztásával előállított tűzálló anyagok.

  1. korund-alapú tűzálló anyagok:
  2. baddeleyit-korund alapú AZS tűzálló anyagok.

  üveg- és kerámiaipari olvasztó kemencék tűzálló anyagai;”
 • 37. creat 2008. március 28. 18:31
  „smovar 2008.03.28 18:21
  igazságod van
  de nem a csaptelep a lényed abban, amit írtam...
  vonatkoztass el a csapteleptől, helyettesítsd be a cég által előállított terméket, és akkor próbáld újra értelmezni amit írtam”
 • 36. smovar 2008. március 28. 18:21
  „Megnézném azt a csaptelepet amit a motimtól vettél,mivel azokat a MOFÉM gyártja.”
 • 35. creat 2008. március 28. 17:44
  „32. hozzászólás load 2008.03.28 16:12
  azért azt ne feledd ,hogy a cég a nagyobb nyereségre törekszik
  mit ahogy te is arra törekszel, hogy a munkaerődet, tudásodat minél drágábban add el.....
  és ebben semmi kivetni való nincs
  sőt, talán erről szól a piacgazdaság”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műszert adományoztak

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház a Hypertonia Társaságtól szponzori támogatással 160 ezer forint… Tovább olvasom