Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Gyűjteményből múzeum, kevesebb látogató

Muzeális gyűjteményből ismét önálló múzeumi rangot kapott a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum az elmúlt évben.

Az intézmény látogatottsága csökkent 2009-ben, ám több fejlesztést is végrehajtottak az év során.

A gazdasági válság nem kerülte el a Hansági Múzeumot sem 2009-ben, a látogatók száma csaknem 2 ezerrel volt kevesebb, mint a megelőző évben: összesen mintegy 2600 vendég nézte meg a múzeum és a Cselley-ház kiállításait. Szentkuti Károly szerint elsősorban az idegenforgalom csökkenésére vezethető vissza, hogy tavaly kevesebben tértek be az intézménybe, ám az időszaki kiállításokra is kisebb volt az érdeklődés, mint korábban.

Az igazgató az elmúlt év történései közül kiemelte, hogy muzeális gyűjteményből ismét területi múzeumi besorolást kapott az intézmény.

Több fejlesztést is elvégeztek 2009-ben a Hansági Múzeumban, így új, háromnyelvű feliratok készültek minden kiállításon, pályázati támogatás segítségével félmillió forintból sikerült megvalósítani az 1600 kötetből álló Czéh Sándor-gyűjtemény szakszerű könyvtári elhelyezését, valamint szélfogó üvegfalat építettek a Cselley-ház kapualjába.

Az intézmény fenntartója, a megyei önkormányzat idén is pályázott támogatásért a Szent István király úti épület belső udvarának lefedéséhez. Sikeres elbírálás esetén a mintegy 88 milliós beruházás során galériát és többfunkciós teret alakítanak ki a belső udvaron, valamint akadálymentesítik a múzeumot. Szentkuti Károly elmondta: hosszas előkészítés után az év végén írta alá a város a szerződést a Gyurkovics-hagyaték megvásárlásáról.

A Gyurkovics-hagyatékot kamarakiállításokon mutatják majd be, később pedig emlékszobát alakítanak ki. A felvételen Szentkuti Károly igazgató.
A Gyurkovics-hagyatékot kamarakiállításokon mutatják majd be, később pedig emlékszobát alakítanak ki. A felvételen Szentkuti Károly igazgató.

2010-ben bevezetik a kombinált jegyet, amivel a látogatók kedvezményes áron a Hansági Múzeum és a Cselley-ház kiállításait is megnézhetik. Ugyancsak ez évben tervezik, hogy a Cselley-ház ˝téliesített˝ kapualjába helyezik át a pénztárat és múzeumi boltot is nyitnak. Itt egyebek mellett különféle, a várossal kapcsolatos kiadványokhoz juthatnak majd hozzá a turisták. Ez az igazgató szerint hiánypótló lesz, hiszen a történelmi belvárosban jelenleg nincs ilyen jellegű információs pont, noha nagy szükség lenne rá.

A Hansági Múzeum is készül a ˝Moson – 1000 éve együtt˝ rendezvénysorozatra, ebbe bekapcsolódva az egykori mosoni ispáni várat mutatják majd be virtuálisan. A Szent István király úti épület belső udvarán pedig egy várfalrészletet építenek fel kovács-, illetve fazekasműhelyekkel. Már folynak az előkészületei és várhatóan húsvétra jelenik meg ˝Múzeumi kincsestár˝ címmel kötet, ami az intézmény gyűjteményéből válogatott, általuk legszebbnek tartott hatvan tárgyat mutatja be. Szentkuti Károly hozzátette: amennyiben 2010-ben megindul a Futura kivitelezése, úgy a várossal közösen megoldást kell találniuk a több tízezer darabos néprajzi és népművészeti gyűjtemény elhelyezésére, amit jelenleg ebben az épületben raktároznak.

Olvasóink írták

 • 20. RickCartman 2010. január 08. 18:54
  „19- Joel, sosem érdekelt, hányan gondolkodnak úgy, mint én. Ezt hívják autonóm személyiségnek,ennek megnyilvánulása a véleménynyilvánítás szabadsága, mellyel van szerencsém élni e helyütt is. Nem állt szándékomban gúnyolódni sem, a "szekértoló" megjegyzését például ironikusnak találom, látom, jártas a történelemben, és tudja, kiket neveztek itt már mindenféle szekértolónak. Úgy vélem, szekértolónak lenni még mindig becsületesebb dolog, mint az út széléről, vagy az árokban heverészve bekiabálni, hogy "jaj, de lassan megyen má az a szekér, dikmá!"
  Antall József pedig nem Antal Imre,vagyis két l-el írják a nevét, mint ahogy Kertész Imre sem Kertész Ákos, akinek ennek ellenére sokan gratuláltak a Nobel-díjhoz, de hát ilyen világot élünk.
  A Gyurkovics-hagyatékról pedig továbbra sem tetszett írni semmit, pedig a cikk arról szólt (ha nem veszi gúnyolódásnak).”
 • 19. Joel 2010. január 08. 18:18
  „RickCartman!
  A faragatlan ember ön!
  Furcsa az hogy ön mindenkibe beleköt, és csak önnek lehet igaza.
  Az hogy ön Szentkutit védi, az egy dolog. De ne gúnyolódjon máson, ne találja ki hogy mi történt.
  Antal József is múzeumigazgatóként kezdte, és pocsék politikus lett belőle.
  Na de ön a regnáló rezsim szekértolója, hogy is gondolhattam azt hogy ön nem véd meg egy szadeszos óvári politikust.
  Majd tavasszal rádöbben ön hogy hányan gondolkodnak ellentétesen mint ön.”
 • 18. RickCartman 2010. január 07. 20:16
  „Joel, cseréljen hócipőt, ha tele van, és tessék óvatosabban lépkedni, akkor nem szalad tele...Az ön" megtörtént esete" faragatlan emberre utal, széttépni a szórólapot, nyilván mondott is hozzá egy-két bátor megjegyzést ön is.Szentkuti amúgy is "erőszakosságáról" híres, valószínűleg liberális sokkolóval kábította el az arra járókat, erre utalhat az" erőszakkal kezembe nyomta" megjegyzése.Félelmetes jelenet lehetett.
  Sajnos, a Gyurkovics-hagyatékról egy szó sem esett kommentjében. Furcsa. pedig a cikk erről szól.”
 • 17. Joel 2010. január 07. 18:51
  „RickCartman !
  Személyeskedni ön személyeskedik. Én egy megtörtént esetet írtam le.
  Lehet hogy több múzeumban fordultam meg mint ön.
  Múzeumigazgatói tevékenységét nem ismerem Szentkutinak.
  Szóval én a nevével szórakoztam ön szerint.
  Tudja teli van a hócipőm az ilyen maszopos-szadeszos megmondóemberektől mint ön!
  Maguknak lehet csak igazuk önök szerint, de az országot a csőd szélére juttatták .
  Ön nem álnéven szól be másoknak?”
 • 16. RickCartman 2010. január 06. 20:22
  „Azt kellene tisztázni, hogy párvezetőként, vagy múzeumigazgatóként tetszik bírálni Szentkutit,(rövid - -u-- betű, kérem, senki sem örül, ha a nevével szórakoznak, sekély e kéj) mert ezt a kettőt itt jótékonyan összemossák.

  Ha igazgatói képességeit vonják kétségbe, ám legyen,tessék pontos indokokat felsorolni, miért. Ha pártvezetőként, akkor tessék SZDSZ-esnek lenni,és megmondani, mit csinál rosszul. A kettőt összekeverni nem szép dolog.De személyeskedően, durván "beszólogatni" annak, akit nem ismernek, "véleményt" írni olyan területről (múzeum),a mit nem ismernek, még csúnyább dolog. Mindezt pedig a névtelenség mögé bújva tenni,az végképp minősíthetetlen.Ennyit a Gyurkovics-hagyatékról, és arról, hogy van, akinek mindenről ugyanaz jut eszébe.
  Iróniából nem voltam felmentve,nem vettem szó szerint a megjegyzéseket,bárcsak ez lenne ma a legnagyobb bajom...”
 • 15. Joel 2010. január 06. 17:30
  „Egy múzeumigazgató ne legyen pártvezető.
  A 2002. évi választások előtt Szentkúti úr a Győr-révfalusi főiskola (a mai egyetem) parkolójában próbálta két hölgy segítségével szórólap osztással SZDSZ hitre téríteni az embereket. Az erőszakosan kezembe nyomott szórólapjukat eltéptem, erre minősíthetetlen trágár hangon kérdőre vont a drága igazgató úr.
  Azóta megvan a véleményem róla.”
 • 14. KisVadföld 2010. január 05. 21:40
  „RickCartman, egy irónikus hozzászólást nem kell szó szerint venni, és ugy reagálni rá.
  Inkább gondolkodj el azon, miért irtam.”
 • 13. RickCartman 2010. január 05. 20:56
  „KisVad, lám, megint megtaláltál, köszönöm kitüntető figyelmedet. Sajnálattal, közlöm: nem nyert, valóban van szerencsém ismerni a Czéh Sándor gyűjteményt, és ha nem is teljesen, de a Gyurkovics-hagyatékot is. Hozzászólásodban mellélőttél, a kérdésre nem válaszoltál, véleményednek semmi köze a cikkhez.Máskor légy ügyesebb!”
 • 12. Griffin 2010. január 05. 15:01
  „KisVadfold,bizony, én nem csak a cigány-celeb-komcsi témákban tudok véleményt mondani, vagyunk ezzel még így néhányan,még ha ezt személyeskedésként is értékeli a moderátor”
 • 11. Griffin 2010. január 05. 13:57
  „moderálva személyeskedő”
 • 10. KisVadföld 2010. január 05. 00:38
  „Én RickCartmant-t javasolnám a helyére, ő az aki ismeri az 1600 kötetből álló Czéh Sándor-gyűjtemény minden egyes darabját, illetve a teljes Gyurkovics-hagyatékot.
  És bármikor hozzá tud szólni ha akar, sőt azt is tudja hogy fán teremnek és nem a teszkóban vagy a kinaiban.
  Ja, és a szélsőbalos irány is megmaradna.”
 • 9. jánosi 2010. január 04. 23:20
  „Na most akkor ért hozzá, vagy az szdsz nevezte ki ?
  Pártatlan véleményt kérek !”
 • 8. Elefánt 2010. január 04. 20:35
  „Ne izguljatok! A Karcsika egyszer már szétverte a múzeumot a 90-es években Azóta sem tanulta meg, hogy az micsoda! Azért jól fest, ha valakit múzeumigazgatónak hívnak:-))))) Kérdezzétek meg hol szerezte a múzeológusi képesítését! (Az SzDSz-ben?)”
 • 7. janika 2010. január 04. 20:13
  „A hobbis" műkedvelők" más világban élnek nem a magyar vaólságban!”
 • 6. RickCartman 2010. január 04. 19:42
  „1600 kötetből álló Czéh Sándor-gyűjtemény
  Gyurkovics-hagyaték
  ezekről vajon tudják-e a kedves hozzászólók, mi fán teremnek?
  Segítek: nem a Tescoban, nem is a kínaiban. Vagy így már nehezebb hozzászólni, ugye?”
 • 5. civac 2010. január 04. 18:57
  „avagy jót tett, hogy már nem Böröndi a diri”
 • 4. civac 2010. január 04. 18:56
  „ahogy a MűvHáz is megérett az igazgatócserére, úgy a múzeumba is érkezhetne vérfrissítés...”
 • 3. zopika02 2010. január 04. 14:39
  „A fejszerkezetben van némi hasonlóság. Azért a cikkíró leírhatta volna mekkora volt a tavalyi költségvetés amiből az igazgatóúr gazdálkodott. Ha a 2600 látogatóból leszámoljuk a kötelezően ellátogató iskolai csoportokat akkor le lehet vonni a mérleget hogy mennyire haszontalan ez a munka ami ezen a téren a városban folyik. Ideje lenne lemondani hátha másnak jobban megy egy kicsit.”
 • 2. janika 2010. január 04. 14:33
  „Csak nem az anyja látható e kezében?”
 • 1. vizsla 2010. január 04. 12:03
  „az szdsz megkezdte a kampányt móváron!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új programok a drogmegelőzésben

Számos, már zajló programja mellett újak elindítását is tervezi a mosonmagyaróvári DrogPont ebben az… Tovább olvasom