Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Győrzámolyt átigazolhatja a térségi társulás

Elsősorban nem pénzügyi, hanem szakmai indokok miatt csatlakozna Győrzámoly a jelenleg huszonhét települést összefogó Mosonmagyaróvári Térségi Társuláshoz – hangsúlyozta Horváth Gábor győrzámolyi polgármester a tanács nyári szünet előtti utolsó találkozóján.
Bár elsőre szokatlannak hangzik, Győrzámoly a Mosonmagyaróvári Térségi Társuláshoz csatlakozna, Horváth Gábor győrzámolyi polgármester több érvet is felhozott döntésük mellett a társulási tanács keddi ülésén a mosonmagyar- óvári városházán.

Győrzámoly önkormányzata április 15-i ülésén határozott arról, hogy csatlakozni kíván a Mosonmagyaróvári Térségi Társuláshoz 2016. január 1-jétől. Az összes szolgáltatást innen vennék igénybe. A társulás nyári szünet előtti utolsó találkozóján meghallgatták a győrzámolyi faluvezetőt, akinek több térségbeli polgármester is kérdést tett fel.

– A Győr térségi társulás mostanra teljesen kiüresedett, nem lát már el olyan feladatokat, amelyek számunkra fontosak lennének a gyermekjóléti szolgálattól a családsegítőig. Ezt magunk egyedül nem tudjuk vállalni, a szakmai irányítás is szükséges lenne – emelte ki Horváth Gábor, aki szerint elsősorban nem a pénzügyi, hanem a szakmai indokok miatt jutottak a fenti elhatározásra.

A csatlakozás nyomán megnövekvő lakosságszám miatt a társulási családsegítésnél és a gyermekjóléti szolgálatnál is két alkalmazottal növelni kell a létszámot, ami lényegesen megemeli a kiadásokat. Előzetes számítás készült a várható kiadásokról és a 2015. évi központi költségvetési törvény rendelkezései alapján, illetve a jelenleg érvényben lévő tagdíjak alapján 2,8 millió forintos hiány keletkezne. A faluvezető arról is beszélt, hogy a csatlakozásuk esetén ebből egymilliót átvállalnának. „Igyekeznénk hasznos tagjai lenni ennek a közösségnek" – tette hozzá Horváth Gábor.

Horváth Gábor győrzámolyi polgármestert most még vendégként hallgatta meg a tanács, de jövőre már ő is beülhet a társulás tagjai közé, amennyiben erre mind a 27 település igent mond.
Horváth Gábor győrzámolyi polgármestert most még vendégként hallgatta meg a tanács, de jövőre már ő is beülhet a társulás tagjai közé, amennyiben erre mind a 27 település igent mond.

Kiss Vince (Rajka) arról érdeklődött, hogy miért nem mikrotérségben gondolkodnak. Horváth Gábor szerint Dunaszentpál, Dunaszeg és Kunsziget együtt látják el a feladatot, és az eddigi győrzámolyi „társ", Öttevény meg más irányba menne. Török Sándor (Mosonszolnok) arra volt kíváncsi, hogy a családsegítő és gyermekjóléti feladatok mellett további együttműködésekben is nyitottak-e.

Árvay István társulási elnök szerint a csatlakozni kívánó település tájékoztatást kapott a különféle befizetésekről, és valamennyihez hozzájárulnának ők is. A mosonmagyaróvári polgármester hozzátette: ha még egy hasonló méretű település csatlakozna, mint amekkora Győrzámoly, akkor nem keletkezne hiány a költségvetésben. Tóth Péter (Lipót) szerint nagyban lehet hatékonyan együtt- működni.

Az Árvay István által irányított társulásban a tagok többsége látszólag egyetértett a győrzámolyi kéréssel. A csatlakozásra azonban valamennyi település képviselő-testületének rá kell bólintania. A tanács felhatalmazta a térségi koordinátort, hogy a helyi képviselő-testületek elé kerülő előterjesztést és a határozathozatalhoz szükséges dokumentációt előkészítse és küldje meg a tagoknak a mielőbbi döntéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvidéken jártak az ujhelyis diákok

A Határtalanul program keretében kétnapos kiránduláson vehettek részt Szlovákiában a… Tovább olvasom