Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Győr felé végeztek a sztrádafelújítással

Hegyeshalom - Elkészült az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán a Mosonmagyaróvár és Lébény közti mintegy tizenöt kilométeres szakasz felújítása.

Augusztus közepétől a Hegyeshalom felé vezető oldalt zárják le, így ismét torlódásokra kell majd számítani. A félpályás terelés kiépítésével ekkor kezdődött a társaság idei felújítási programjának legjelentősebb felvonása, aminek keretében a kivitelezők az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 145-ös és 160-as kilométerszelvény közti szakaszon újították fel a burkolatot. A félpályás terelés kiépítésével ekkor kezdődött a társaság idei felújítási programjának legjelentősebb felvonása, aminek keretében a kivitelezők az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 145-ös és 160-as kilométerszelvény közti szakaszon újították fel a burkolatot.

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. idei fenntartási programjának jelentősebb munkálatai május elején indultak. A félpályás terelés kiépítésével ekkor kezdődött a társaság idei felújítási programjának legjelentősebb felvonása, aminek keretében a kivitelezők az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 145-ös és 160-as kilométerszelvény közti szakaszon újították fel a burkolatot.

A munkálatok idejére szakaszosan lezárták a Győr felé vezető oldalt, a forgalmat pedig a szemközti sávba terelték át. Emiatt – főként a nyári turistaszezon beindulásával – gyakran hatalmas torlódás alakult ki a sztrádán. Legutóbb az előző hétvégén a nyári szabaságukra hazaigyekvő szerb, román és ukrán vendégmunkások áradata miatt kellett közel egy órát araszolniuk az autósoknak ezen a szakaszon. A napokban végeztek a szakemberek a felújítási munkálatokkal. A munkálatok befejeztével mindkét sávon elindulhatott a forgalom az autópálya érintett szakaszán.

Az elkövetkezendő héten nem várható felújítás és forgalomkorlátozás az autósztrádán. A Forma–1 Magyar Nagydíjat követően azonban ugyanezen szakasz másik oldalán folytatódnak a munkálatok. Ugyancsak félpályás terelés mellett kezdik meg augusztus 10-től a Hegyeshalom felé vezető sávok felújítását.

Néhány hétre ismét lezárják a mosonmagyaróvári csomópontot is, ezúttal viszont a határátkelő irányába tartók nem tudnak fel- és lehajtani itt a pályán.

A tervek szerint  október első felében fejeződnek majd be a munkálatok. Az összességében mintegy másfél milliárd forintos beruházás során a burkolatfelújítás mellett tizenegy aluljáró és két felüljáró teljes rekonstrukcióját is elvégzik. A burkolatcserét és az újjáépítést újfajta módon, az úgynevezett Remix-technológia segítségével végzik. Ennek során a korábbi aszfaltréteg felmart darabjait speciális gépek segítségével a helyszínen összezúzzák, az így keletkezett zúzalékot az új burkolatba dolgozzák. Ezzel jelentős költség- és anyagmegtakarítást érnek el.

Fejlesztés
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. idén mintegy 500 millió forintot költött pályaelektronikai rendszereinek fejlesztésére. Ennek során többek között új mátrixtáblákat, forgalomszámláló berendezéseket és térfigyelő kamerákat telepítettek az autópályák mentén. A beruházást elsősorban költségvetési forrásokból finanszírozta, az Európai Unió regionális programja a költségek mintegy 10 százalékát fedezte. 

 

 

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ügyeket látott, hanem az embert mögöttük

Várbalog - Több mint harminc év után végleg búcsúzik a pályától Bán Balázs, aki Jánossomorja után… Tovább olvasom