Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Gyökeres véltozás a medencékben

Uniós forrásból 250 millió forintot nyert tavaly Hédervár a szennyvíztisztító fejlesztésére.
Még sűrű massza: A medencékben nyártól növények lesznek a felszínen.
Uniós forrásból 250 millió forintot nyert tavaly Hédervár a szennyvíztisztító fejlesztésére. Erre azért is volt szükség, mert a telep befogadóképessége véges: a tervezett kapacitásbővítést nem a hidraulikai terhelés növekedése, hanem a tisztítótelepre érkező szennyvizek rendkívül magas szennyezettségi paraméterei indokolják.

A telepet 1994-ben bővítették utoljára, s jelenleg 30–50 százalékkal túlterhelt a beérkező erős koncentrátum miatt. Kilenc települést érint a működése, a Mosoni-Duna fogadja be a kivezetett vizet. Mivel többször nem tudtak megfelelő minőségű vizet engedni a folyóba, emiatt szinte minden évben büntetést kellett fizetniük. Információink szerint azonban nem csak itt van ilyen gond: a bezenyei szennyvíztelep is 30–40 százalékkal túlterhelt.

Kettő helyett 3 medence

A hédervári létesítmény kivitelezője egy osztrák–magyar vegyesvállalat. Juhász József polgármester elmondta: a korábbi mostoha időjárás ellenére a földmunkák már elkezdődtek, sőt, az eddigi két medence helyett három üzemel a közeljövőben. Ennek helyét is kialakították már, s a majdan üzemelő gépek háromnegyedét is beszerezték. Húsvét után bontani kezdik a telepet, s a településen kitáblázzák, hogy egy Phare-projektet valósítanak meg. Az alvállalkozói szerződéseket megkötötték, az átépítés konkrét tervei is megvannak. Nyár végén aztán elkezdődik a három hónapos próbaüzem.

Újszerű energiaellátás

Az előgépes technológia során a medencék tetejére növényeket ültetnek, mivel a gyökereken lévő baktériumok tisztítják meg a szennyvizet. Az utolsó fázisban kagylók és halak kerülnek a vízbe, s rajtuk keresztül mérik a tisztítás hatásfokát. A látványos telepet szeretnék bemutatni a környékbelieknek is. A tisztítás mellett az energiaellátás is újszerű lesz: a szennyvizet, mely télen is 8–10 fokos, hőszivattyún keresztül egy fokkal lehűtik. Ezzel az eljárással 70 kilowatt energiát lehet nyerni, mely megoldja a telep melegvíz-ellátását és fűtését.

Sajnos a fogyasztói szokás nem éppen környezetbarát – állítja a szennyvíztelep egyik dolgozója. Az állatólak tartalma is a szennyvízbe kerül, de találtak már távcsövet(!), focilabdát, kerítésdrótot, betondarabot, halfejeket, felmosórongyokat, keféket is a telepre beérkező anyagok között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennek, egy évig maradnak, kivárnak

A Mepi korábban „kritikus tanulólétszámokat" állapított meg Püski, Lipót, Dunasziget, Mecsér, Máriakálnok és Bezenye iskolái esetében. A lipóti, máriakálnoki intézmény már most sem felel meg a törvényi előírásoknak, így ősztől Héderváron, illetve valószínűleg a Haller tagintézményeként működnek tovább. Mecsér egy év haladékot kapott, ám jövőre költözik a felső tagozat. Tovább olvasom