Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Gyógynövények vonzásában

Kocsis Julianna fitoterapeuta a gyermekkori erdei-mezei kalandozások után néhány éve mélyült el a gyógynövények világában.
Herbamesék címmel gyógynövényeket ismertető klubokat vezet Mosonmagyaróváron és környékén. Életre hívta nemrég az I. Szigetközi Gyógynövénynapot. Kocsis Julianna a reneszánszát élő gyógynövények csodáját fedezte fel.

Szárított levendula és más füvek illata lengi be a mosonmagyaróvári otthont, ahol citromfű-zsálya-izsóp tea fogadja a látogatót. Nincs is ennél jobb hűsítő a hatalmas kánikulában, jegyzi meg vendéglátónk. Fontos, hogy a hőségben testhőmérséklet-közeli folyadékot fogyasszunk, akár azt gyakran kortyolgatva.

– Gyermekkoromban sokat időztem Vas megyében keresztanyámnál. A szomszédban egy, a gyógynövényeket jól ismerő néni élt, aki sokat járta az erdőt-mezőt. Tőle rengeteget hallottam a népi gyógymódokról, amiről nem gondoltam, hogy egyszer fontossá válik életemben. Később gyermekeimet is igyekeztem a gyógyszerek mellett herbákkal segíteni a gyógyulásban. Akkoriban még csak pár növényt ismertem. Néhány éve természetgyógyászattal is kezdtem foglalkozni – meséli a kezdeteket Kocsis Julianna, aki korábban a divat világában mozgott.

Mindig más formák, színek fogadják a gyógynövény-paradicsom gazdáját, Kocsis Juliannát.
Mindig más formák, színek fogadják a gyógynövény-paradicsom gazdáját, Kocsis Juliannát.

– A dizájn is személyre szóló, akárcsak a fitoterápia (egészségmegőrzés gyógynövényekkel), itt is meg kell keresnünk az egyén testi, lelki gondjaira a megfelelő növényt – állítja a szakember.

– Hajnalban kelek, kimegyek a kertbe, ahol mindig más formák, színek és fények fogadnak. Az a legszebb növény, amely éppen virágzik. Van olyan közülük, amit reggel kell lecsipegetni, illetve folyamatosan kell betakarítani a szárítanivalót – vezet körbe a mintegy hatvanféle herbának otthont adó kertben házigazdánk. Gyógynövénygyűjtő túrákról is sok példány került a kertbe. Volt, amit palántáról ültetett el, s naponta gondozza őket.

Tervezi, hogy tovább gazdagítja a gyűjteményt. Nyitott az újra, sokat tanul elismert szakemberektől. Örömmel osztja meg tudását. A Herbamesék klubsorozat keretében Mosonmagyar-
óvár mellett Lébényben, Mosonszolnokon, Jánossomorján avatta be az érdeklődőket a gyógynövények titkaiba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhívás koszorúzásra

Az augusztus 20-i állami ünnepi megemlékezést délelőtt 10 óra 45 perckor a mosoni Szent… Tovább olvasom