Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Gyermeknap jurtákkal és karikás ostorral

A hova tartozás tudatában zajlott az idei mosonmagyaróvári városi gyermeknap. Az ősmagyar napon megszerezhető új ismeretek, érzések és hangulatok mind részei voltak a különleges programoknak.
Az ősmagyarok életmódjáról, szokásairól, megjelenésükről, mindennapi életükről sokkal kevesebb az ismeretünk, mint azt gondolnánk. Fellelt és megőrzött hagyományaink, a tárgyi és eszmei emlékek, múltunk, különlegesen fontosak most, mikor napról napra tűnnek el a munkát, a hétköznapok lényegét hordozó tevékenységek, szokások, ismeretek, az ünnepnapok jelentése és tartalma.

A szombati gyermeknap résztvevői ismerkedhettek többek között az agyagozással, korongozással, nemezeléssel, szövéssel, fafaragással, gyertyamártással is. Láthatták azt is hogyan dolgozik a kovács, szűcs, a bőr- és a fémműves mester, lovagolhattak, íjászkodhattak és néptáncolhattak - bemutatót tartottak a máriakálnoki lovasíjászok és az Éltes iskola íjászcsapata.

Galéria
A Tengri Íjász- és Hagyományőrző Egyesület rendhagyó történelem a magyarság vándorlásáról szóló rendhagyó történelem órával valamint rovásírás oktatással ismertette meg az érdeklődőket.

A Gyepű Farkasai Nemzetség jurtája az akkori idő szerint berendezve várta a gyerekeket. A tárgyak, az íj, mint harci eszköz, a táltosdob és az oltár is megtekinthető volt. Kipróbálhatóak a dobok, az íjak, ostorok és a rovásírás. A Magyarok Szövetsége jurtájában dobolás és mesesarok kapott helyet, a Táltos Családi kör tagjaival.

Galéria
A korabeli fegyvereket és harcnemeket a Szkíta Sólyom Baranta és a Zrínyi Baranta bemutatói keretében láthatták és próbálhatták ki a gyerekek, Gasztonyi Dániel mestersolymász pedig madaraival kápráztatta el az érdeklődőket. A programsorozat zárásaként a Kolompos együttes zenélt.

Olvasóink írták

 • 7. itak 2012. május 28. 21:31
  „Egyetértek. Nem kell mindenben a "nagymagyarkodás"! A gyereknap maradjon igazi gyereknap!”
 • 6. jucuska07 2012. május 28. 13:54
  „Az ősmagyaros dologról csak annyit hogy én inkább őstuloknak hívnám őket......A gyerekeknek egyátalán nem volt való ez a program ráadásul azok az emberek a gyerekekhez sem értettek....kicsit sem.”
 • 5. kotorék 2012. május 28. 11:02
  „Marhaság , de cirkusz kell a népnek. Ennyi az egész !”
 • 4. Olajos 2012. május 28. 07:32
  „A gyereknapok jó dolgok! De, ettől az ősmagyar témától , feláll a szőr a hátamon... Farmernadrágos, "adios" cipővel a lábukon , nevetséges íjakkal ( Ló nélküli!!! ) ősmagyarok. Inkább nem is folytatom... Pancser, most kivételesen egyetértek veled!”
 • 3. pancser 2012. május 27. 18:10
  „Azért zavar, kedves "Laborc", mert ez nem vezet sehova, legfeljebb a különbözőségünk hangsúlyozására, a magányosság érzésének felkeltésére. Európai nemzet vagyunk, génjeink leginkább a körülöttünk élő népekéhez hasonlítanak leginkább. Ide tartozunk! A jurták a mongol pusztákra valók, nem a panelházak tövébe!”
 • 2. Laborc 2012. május 27. 17:12
  „"Kedves" mindenhez értő pancser! Még ha igazad is van (amit kétlek, de ez csak az én véleményem), miért zavar, hogy valakik, akik hisznek valamiben energiát, időt és nem utolsó sorban pénzt nem sajnálva művelnek valamit és ezt megosztják másokkal is minden hátsó és rossz szándék nélkül? A gyerekek egy részét érdekelte, tetszett nekik és ez a lényeg. Persze véleménye lehet mindenkinek, de biztos, hogy ezeket a dolgokat kell bírálni és kritizálni? Jobb lesz ettől valakinek? Mondjuk az is igaz, hogy a név kötelez, ugye pancser?”
 • 1. pancser 2012. május 27. 14:52
  „Nem tudom mit akarnak egyesek az ősmagyar nappal, buta egy divat! A magyarság történelme a honfoglalással kezdődik, a többi sötétség. Rovásírással egyetlen irodalmi mű se hosszabb se rövidebb nem született, mégis mit akarunk ezzel? Jurtákat mutogatni Európa közepén? A zagyva tudatra az öltözékek utalnak. A japán harci viselet keveredett a törökkori kabáttal, az ősmagyarnak gondolt fejfedővel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Út - Matusz Péter Pál kiállítása Levélen

A négy éve utazó vándorkiállítás hetedik állomása Levél, ahol a képek június 8-ig láthatóak. A… Tovább olvasom