Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Gyermekek nélkül nincs iskola

Várbalogon és Lipóton ősztől bezár az iskola, mert csak nyolc, illetve tíz gyerek maradt volna szeptemberre.

Máriakálnokon és Újrónafőn tagintézményként helyben működik tovább az iskola, míg Várbalogon és Lipóton ősztől bezár. Utóbbi két településen nyolc, illetve tíz gyerek maradt volna szeptemberre. Az épületek hasznosítására még nincs ötletük az önkormányzatoknak.
2005 szeptemberétől négy Mosonmagyaróvár környéki települést érint az iskolaátszervezés. Két településen az utolsó tanítási napokat élik meg tanárok és diákok, ősztől ugyanis költözniük kell.

Iskoláig megy a busz

Lipóton a hét éve újonnan épített iskolába már csak mindössze kilenc gyerek jár. Az összevont első és második osztályban több tanteremben – például számítástechnikai részben – tanulhatnak. Ősztől azonban – akárcsak korábban a felsősök – mindannyian Héderváron folytatják.
– A korszerű épület hasznosítására többféle elképzelés van, ám ezekről egyelőre nem szeretnék beszélni – kezdte Sulyok Attila polgármester. – Ősszel három elsősünk lenne, ám közülük két szülő nem az iskolánkba íratta volna gyermekét. Tíz gyereknek három osztályt összevonni pedig nem ésszerű. Márciusban a szülőkkel megbeszéltük, hogy ősztől mindenki Héderváron tanulhat tovább: ők ezt elfogadták. Ez két pedagógust érint: az egyiknek végkielégítéssel felmondunk, a másik Héderváron kap állást. 

 Kisalföld Volánnal megbeszéltük, hogy az iskoláig szállítja a tanulókat: ott is lesz egy buszmegálló és ragaszkodunk a pedagóguskísérethez is.
A Herman Ottó Általános Iskola ősztől a mosonmagyaróvári Haller-iskola tagintézményeként működik tovább: a tanulók azonban maradnak Máriakálnokon. Osztályösszevonások nem lesznek, csak a készségtárgyak – rajz, ének, technika, testnevelés – esetében. Pedagóguselbocsátás nem várható, ám hatórás foglalkoztatás lehetséges. A Haller-iskolából is érkeznek szaktárgyi nevelők, ám a máriakálnoki pedagógusok is taníthatnak – pluszórákat kapva – a városi intézményben. A kálnoki óvodában csoportösszevonás lesz: 3 helyett ősztől két csoporttal működnek.

4 pedagógus felesleges

Újrónafőn  tavaly szeptemberben az iskolára és az óvodára intézményfenntartói társulást kötöttek Jánossomorjával, így tagiskolaként tovább működhettek. Létszámgondjaik azonban nem szűntek meg, hiszen társulásban sem érik el az előírt, kötelező létszámot. A falu lakossága petíciót nyújtott be az önkormányzatnak, melyben kérték, hogy az alapfokú oktatást továbbra is helyben biztosítsa a fenntartó. A megyei pedagógiai intézet állásfoglalása alapján – az Oktatási Minisztérium véleményét is kikérve – szeptembertől két-két évfolyamot összevonnak, így négy tanulócsoporttal működik tovább az intézmény 76 tanulóval. Tizenegy pedagógusból négynek viszont megszűnik a munkája.

Nyolc alsós maradt volna

Várbalog, a határszéli kisközség iskolájába eddig tizenkét alsós járt összevont osztályokba. Ősztől már csak nyolcan lennének, így a felsősök után ők is Jánossomorján folytatják tanulmányaikat. Ódor Ernő polgármester elmondta: a megüresedett épületrész hasznosítására még nincs konkrét ötletük, ám mindenképp vállalkozókat kell bevonniuk. A konyha továbbra is működni fog, három pedagógusnak azonban megszűnik az állása. Egyikük hamarosan nyugdíjba megy, egyet az óvodába, egy tanítót pedig az önkormányzatnál helyezhetnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélerőmű Újrónafőn

Csütörtökön emelték a helyére a rotorját az Újrónafőn épülő szélerőműnek. A hetvenöt méter magas, 800 kilowatt teljesítményű erőművet a Lég-Áram Környezetvédelmi Alapítvány építteti Újrónafő határában, a 86-os főút mentén, a császárréti bekötőútnál. A 200 millió forintos beruházást az alapítvány uniós és hazai kormányzati támogatással valósította meg. Tovább olvasom