Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Gyalogtúra Párizsból Törökországba

Egy levéli fogadó istállójában töltötte a hétvégén az éjszakát az a két francia fiatalember, akik már öt hónapja gyalogolnak lovaikkal, hogy átszeljék Európát. A huszonéves világjárók a nyáron Párizsból indultak és Törökországba tartanak.
Világjárók: Ambroise Landier és Germain Lafont lovaikkal együtt gyalog szelik át Európát.
Magyarországra érkezett a hétvégén az a két francia fiatalember, akik még a nyár közepén indultak el Párizsból gyalogosan, hogy felmálházott lovaikkal a törökországi Bursába menjenek. Ambroise Landier és Germain Lafont pénteken este lépték át a határt Hegyeshalomnál, majd éjszakára egy levéli fogadó istállójában húzták meg magukat. A két huszonéves fiatalnak – amint azt a Kisalföldnek elmondták – gyermekkori álma volt ez a túra.

A két francia fiatal azért vágott neki így az útnak, mert szeretnék megnézni a világot, ám egy autóból nem sokat látnának belőle. Útjuk során végig akarják járni mindazokat az országokat, amik előbb-utóbb csatlakoznak majd az Európai Unióhoz.

– Érdekesnek találjuk így végigjárni ezeket az országokat, megismerni az itt élő embereket, beszélgetni velük. Franciaországban és több nyugati országban hallottuk már, hogy a keleti országok veszélyesek, az ott élő emberek elmaradottak. Utunk során szeretnénk ezt a tévhitet megcáfolni és bebizonyítani, hogy ezek a nemzetek is ugyanolyanok, mint az unióban élők – magyarázza elindulásuk célját Ambroise Landier.

Három éve készültek rá

– Már három éve készülünk erre az útra. Az egyetem elvégzése után egy bankban dolgoztunk, éjszakánként pedig egy szállodában, hogy összegyűjtsük a pénzt. Az összességében mintegy hatezer kilométeres gyalogtúra során szimbolikusan szeretnénk átszelni Európát. Tizenhárom hónaposra terveztük az utat, amiből még nyolc hónap van hátra és egyelőre tudjuk tartani a tempót. A költségvetésünk napi harminc eurót enged, ám néha jönnek váratlan kiadások, így utána egy ideig vissza kell fognunk magunkat. Átlagosan napi húsz-harminc kilométert gyaloglunk, ám vannak a lovaknak is rossz napjaik, ilyenkor lassabb a tempó.

A lovak társak az úton

– Sokan csodálkoznak azon, hogy miért nem ülünk fel a lóra, hiszen úgy sokkal kényelmesebb lenne – veszi át a szót Germain Lafont. – A lovaink nagyon jó társak az úton, nem szeretnénk, ha csak ők dolgoznának. Eredetileg két lóval és egy öszvérrel indultunk, ám az utóbbi még Franciaországban lesántult, így kénytelenek voltunk eladni. A két ló azonban mára nagyon hozzánk nőtt és semmi esetre sem válnánk meg tőlük.
„ Az éjszakákat is az istállóban, hálózsákba bújva a lovaink mellett töltjük. Ez takarékoskodás és a csomagjainkat is őrizni tudjuk így."
– A franciaországi szakasz nagyon nehéz volt a kánikula miatt. A két lónak és magunknak összesen húsz liter vizünk volt naponta és szénát is nehezen találtunk, mivel minden kiégett. Németországban már nem volt különösebb probléma, csupán az okozott gondot, hogy kevés helyen találtunk istállót. Münchenben például egy belvárosi ház kiskertjében aludtak a lovak. Magyarországból még nem sokat láttunk, ám az eddigiek meggyőztek arról, hogy rendkívül kedves emberek élnek itt – vélekedett a világjáró lovas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elköltöznek a gyermekorvosok

Négy gyermekorvosi rendelőt alakított ki mintegy 38 millió forintból az önkormányzat… Tovább olvasom